Οι όροι «οικολογία» και «οικολογικό» δεν θα έπρεπε καν να υφίστανται. Ο λόγος που δημιούργησε την ανάγκη να τους επινοήσουμε, είναι ότι ο άνθρωπος σταδιακά κατέστη ολοένα και πιο εχθρικός απέναντι όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στο ίδιο του το σώμα, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι απειλώντας το περιβάλλον, απειλεί την ίδια του τη ζωή, όπως ακριβώς κάνει και ένα καρκινικό κύτταρο σε ένα σώμα. Το εχθρικό λοιπόν, γέννησε την ανάγκη του φιλικού...

Δημιουργείστε ένα φιλικό σπίτι

 

Οι όροι «οικολογία» και «οικολογικό» δεν θα έπρεπε καν να υφίστανται. Ο λόγος που δημιούργησε την ανάγκη να τους επινοήσουμε, είναι ότι ο άνθρωπος σταδιακά κατέστη ολοένα και πιο εχθρικός απέναντι όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στο ίδιο του το σώμα, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι απειλώντας το περιβάλλον, απειλεί την ίδια του τη ζωή, όπως ακριβώς κάνει και ένα καρκινικό κύτταρο σε ένα σώμα. Το εχθρικό λοιπόν, γέννησε την ανάγκη του φιλικού.

Όταν σταδιακά η λεγόμενη οικολογία προσαρμοστεί ξανά στη συνείδησή μας, δεν θα χρειάζεται να μιλάμε γι’ αυτήν. Το πρώτο βήμα είναι να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε τη δική μας συμβολή προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Τα σπίτια μας, είναι χώροι που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον, ανάλογα με τα ποσά ενέργειας που καταναλώνουν, και τη μόλυνση που παράγουν. Το θέμα έχει απεριόριστες προεκτάσεις, όμως ας ξεκινήσουμε σταδιακά να τις αντιλαμβανόμαστε.


Καλή θερμομόνωση σημαίνει οικονομία πόρων. Σε ένα σπίτι που η θερμότητα διαφεύγει από χαραμάδες, οικοδομικές ατέλειες, χαλασμένα κουφώματα, δημιουργείται η ανάγκη για μεγαλύτερη παραγωγή θερμικής ενέργειας. Απαλλαχθείτε από τη διαρκή απώλεια χρημάτων και ενεργειακών πόρων, κάνοντας τις απαραίτητες επισκευές.


Η έλλειψη φυσικού φωτισμού, μας αναγκάζει να χρησιμοποιούμε περισσότερο τεχνητό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ένα σπίτι που εκμεταλλεύεται το φως το ήλιου, με σωστή τοποθέτηση και χρήση των ανοιγμάτων του, έχει πολλά πλεονεκτήματα.

- Λιγότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από φωτιστικά

- Ενισχυτική-φυσική θέρμανση (το φως του ήλιου μπορεί να θερμάνει σημαντικά ένα χώρο).

- Υγιές περιβάλλον, καθώς το φως του ήλιου απαλλάσσει από μικρόβια, και βελτιώνει την ψυχολογική διάθεση.

Σκίαση. Το σπίτι πρέπει να διαθέτει τρόπους σκίασης (τέντες, στέγαστρα, χώρους φυτικής βλάστησης κτλ) ειδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες. Η σκίαση σε συνδυασμό με καλή μόνωση, μπορεί να μειώσει σημαντικά τη θερμοκρασία εντός του σπιτιού, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για χρήση κλιματιστικών και άλλων δροσιστικών μέσων.


Την επόμενη φορά που θα βάψετε το σπίτι σας ή κάποιον από τους χώρους του σπιτιού σας, σκεφτείτε σοβαρά το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε οικολογικά χρώματα. Χρησιμοποιώντας οικολογικά χρώματα, όχι μόνο απαλλάσσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας από επικίνδυνες, τοξικές χημικές ουσίες, βαρέα μέταλλα κτλ, αλλά συμβάλλετε σε ένα «καθαρό σπίτι» για κάθε έμβιο πλάσμα του οικοσυστήματος.

Ηλεκτρικές και Ασύρματες συσκευές. Σημαντικό επίτευγμα αποτελεί το να μπορέσουμε να περιορίσουμε, γενικά, τις ηλεκτρικές συσκευές. Μπορούμε να το πετύχουμε σταδιακά, όταν αναθεωρήσουμε τις ανάγκες μας, ξεκινώντας από τα μικρά, π.χ. ένα φαγητό γίνεται νοστιμότερο όταν κόβουμε τα υλικά χειροκίνητα κι όχι με συσκευές άλεσης. Ο περιορισμός των ασύρματων συσκευών είναι επίσης πολύ σημαντικός, όσο κι αν έχουμε πειστεί για την ευκολία τους.

Δεν χρειάζεται να απλώνονται σε όλο το σπίτι, ενώ από κάποιους χώρους, όπως υπνοδωμάτια και κουζίνα, θα πρέπει να απουσιάζουν εντελώς. Η διαβίωσή μας εν τω μέσω διασταυρούμενων ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, καθίσταται επικίνδυνη καθώς δρα συσσωρευτικά.


Σημείωση: Για να καθοριστεί ως οικολογικό ένα προϊόν, δεν εξετάζεται μόνο η χημική του σύσταση και οι επιδράσεις της, αλλά και όλη η αλυσίδα των επιπτώσεων που παράγει η δημιουργία, η χρήση και η απόρριψη του προϊόντος.


Τι σημαίνει αυτό; Ότι πρέπει όλη η «ζωή» του προϊόντος, από τον τρόπο παρασκευής του, τους πόρους που χρειάζεται να καταναλωθούν για την παρασκευή, μεταφορά, αποθήκευση και διανομή του, τη μόλυνση που προκύπτει από τα παραπάνω στάδια καθώς και το πόσο εύκολο είναι να αφομοιωθεί από το περιβάλλον όταν τελειώσει ο κύκλος της ζωής του.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η ζωή ενός προϊόντος δεν ξεκινά τη στιγμή που το αγοράζουμε και δεν τελειώνει τη στιγμή που σταματάμε να το χρησιμοποιούμε.


Επισκευθείτε το site www.oikodomein.gr για περισσότερες πληροφορίες.

 


Προσεχή Γεγονότα

Καμία εκδήλωση

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 726 επισκέπτες και κανένα μέλος