Ο πλανήτης βρίσκεται σε ένα οριακό σημείο καμπής από τα δικά μας λάθη. Η κλιματική αλλαγή ειναι φανερή πλέον. Οι καύσωνες ήσαν σπάνιοι παλαιότερα. Οι πυρκαγιές καίνει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα. Η θερμοκρασία έφθασε τους 47 βαθμούς.

Ο μετεωρολόγος και βουλευτής του 13ου Νοτίου τομέα της Αθήνας Γιάννης Καλιανός εκτιμά ότι ο καύσωνας που βιώνουμε το φετινό καλοκαίρι και ο οποίος είναι από τους χειρότερους των τελευταίων πενήντα ετών, “θα μείνει στην ιστορία”.

Για την χώρα μας αν έχουμε συχνή επανάληψη τέτοιων ακραίων θερμοκρασιών, ο ακαδημαϊκός, ομότιμος καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός προειδοποιεί ότι μπορούν στο μέλλον να επιφέρουν ξηρασία και ερημοποίηση στο 50% περίπου της Ελλάδας. Ενώ σήμερα διαμορφώνουν ένα κλίμα το οποίο ευνοεί την πρόκληση πυρκαγιών ακόμα και σε δάση που βρίσκονται σε υψόμετρο 1000 μέτρων.

Το φθινόπωρο που έρχεται (το 2022) οι ειδικοί ερευνητές του περιβάλλοντος Ακαδημίας Αθηνών, προειδοποιούν ότι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τεράστια προβλήματα με τις πλημμύρες και εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής και προτείνουν τεχνική δεντροφύτευση.

Μέσα σε λίγες ώρες - πριν λίγο καιρό - 165 λίτρα νερό ανά τετραγωνικό μέτρο ήταν το ύψος της βροχής που κατέκλισε την Γερμανία και βύθισε στον βούρκο ολόκληρες πόλεις. Μπορεί κανείς να υπολογίσει τι θα συμβεί με τον Νότιο τομέα της Αττικής - από το Μοσχάτο μέχρι την Βούλα - εάν έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα;

Εάν ένα χαμηλό βαρομετρικό καθήσει πάνω στον Υμηττό, την Πάρνηθα ή σε κάποιο άλλο βουνό της περιοχής και μέσα σε λίγες ώρες αδειάσει όχι 165 λίτρα νερό ανα τετραγωνικό, αλλά έστω και 100, τα νότια προάστια θα θαφτούν μες στο βούρκο. Οι συμφορές μιας τέτοιας πλημμύρας θα είναι σημαντικές. Υπερβάλω; Μακάρι.

Πρέπει να συμβεί το κακό και ύστερα να κλαίμε την μοίρα μας και να ρίχνουμε την ευθύνη ο ένας στον άλλον; Οι Δήμοι ως κατεξοχήν υπεύθυνοι πρέπει να φροντίσουν, ναπάρουν από τώρα πρωτοβουλίες για την διασφάλιση της προστασίας και ασφάλειας των δημοτών τους και των περιουσιών τους. Να ανοιχτούν τα ρέμματα που σκεπάστηκαν. Να δημιουργηθούν χώροι για πράσινο.

Φτάσαμε εδώ γιατί σκεπάστηκαν τα ποτάμια της Αττικής, Κηφισσός, Ιλισσός κ.α., μπαζώθηκαν τα ρέμματα και χτίστικαν ακόμα σπίτια και εργοστάσια σε παραρεμμάτιες περιοχές. Και να, τώρα καμαρώνουμε (πληρώνουμε) τα έργα μας! Τουλάχιστον ας φροντίσουν οι Δήμοι να ξεβουλώσουν τα φρεάτια και η ΕΥΔΑΠ να συντηρήσει τους ανοιχτούς αγωγούς ευθύνης της και να δημιουργήσει φράγματα.

Δυστυχώς, το πέρασμα από την εξουσία διαφόρων παραγοντίσκων αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν ακόμα και σήμερα τις περιβαλλοντικές ανησυχίες των υπευθύνων και ενεργών πολιτών με ύφος ειρωνία και κυρίως αδιαφορία.

Έχουμε και πολλούς άλλους, οι οποίοι στα λόγια ανησυχούν, αλλά στην πράξη η ανησυχία τους αποδυκνείεται υποκριτική. Όσοι όμως από τους πολίτες ανησυχούν, κατατάσσονται στην κατηγορία των ιδιόρρυθμων!

Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και ορατή, την αντιλαμάνεται ο καθένας μας, καθορίζει την καθημερινότητά μας και θα επηρεάσει δραματικά την ζωή των επόμενων γενεών. Η λήψη άμεσων μέτρων που θα περιορίζουν την επιβάρυνση του περιβάλλοντος αποτελεί χρέος όλων.

Δεν συμφωνείτε;

 

Περιφέρεια Αττικής

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 38 guests και κανένα μέλος