Το Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η Αγία Σοφία, βεβηλώνεται επιδεικτικά και σε καθημερινή βάση, θέλοντας να δείξουν - οι Τούρκοι - ότι δεν σέβονται τίποτα και κανέναν.

Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Μετέρεψαν ένα σπάνιο οικοδόμημα με ιστορία αιώνων, κοιτίδα της ορθοδοξίας, σε τζαμί και στη συνέχεια σε σκουπιδότοπο!

Επιδεικτικά - θα έλεγα - προκαλούν φθορές, αλλοιώνουν την εικόνα του κτιρίου, ρυπαίνουν και σπάζουν.

Είναι, τελικά, μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO; Και αν είναι πώς προστατεύεται; Δεν θα έπρεπε να έχει παρέμβει;

Είναι αυθόρμητα ερωτήματα από κάθε καλόπιστο πολίτη, γιατί η UNESCO δημιουργήθηκε ακριβώς γι' αυτό. Οπως μπορεί καθείς να διαβάσει στο «τι είναι η UNESCO», θα δει πως: H UNESCO είναι διεθνής οργανισμός που ανήκει στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών.   Έχει την έδρα της στο Παρίσι και αντικείμενό της είναι η Εκπαίδευση, ο Πολιτισμός οι Επιστήμες και η Επικοινωνία και Πληροφόρηση. Το ακρωνύμιό της είναι επεξηγηματικό: United Nations Educational Scientific and Cultural Organization. Έμβλημά της είναι η πρόσοψη του αρχαίου ελληνικού ναού Παρθενώνα, όπου τη θέση των δωρικών κιόνων έχουν πάρει τα αρχικά του ονόματός της. Είναι κέντρο επικοινωνίας και συνάντησης λαών και πολιτισμών, αλλά είαι και κέντρο στο οποίο συνομολογούνται ή και τίθενται σε εφαρμογή διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες, καταβάλλονται προσπάθειες, για την περιφρούρηση της παγκόσμιας κληρονομιάς, υλικής και άυλης.

Και τι κάνουν όλοι αυτοί, οι 58 σύμβουλοι, που συνεδριάζουν; Γιατί δεν παρεμβαίνουν στην τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει αυτός ο βανδαλισμός; Αυτή η περιφρόνηση απέναντι στον πολιτισμό;

Να θυμίσουμε ότι έχουν δημιουργηθεί και Σύλλογοι «Φίλοι της UNESCO», που θα έπρεπε να παρέμβουν. Να πιέσουν να δημιουργηθεί ένα κίνημα κατά της βεβήλωσης της Αγίας Σοφίας. Στις 21 Μαΐου γιορτάζουμε την Παγκόσμια ημέρα Πολιτισμού.

Η Ένωση Ιστορίας της Τέχνης, που επισκέφθηκε την Αγία Σοφία (18.4.22) έχει αναρτήσει φωτογραφίες με κατεστραμένη την ιστορική Αυτοκρατορική της Πύλη, οι οποίες μιλούν...

Σειρά ερωτήσεων από Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές για το θέμα, πέφτουν στο κενό, αλλά την τουρκική κυβέρνηση τη χαϊδεύουν άπαντες.

Μόνο ντροπή μπορώ να νιώσω για όλους τους πολιτικούς ανά την Ε.Ε. και τους «υποστηρικτές» του πολιτισμού και των μνημείων.

Αννα Μπουζιάνη

 

Περιφέρεια Αττικής

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 85 guests και κανένα μέλος