Ανακύκλωση; Δισεκατομμύρια μπουκάλια πλαστικά στη θάλασσα!

Αυτές τις γιορτινές ημέρες, βρέθηκα σε ένα κυκλαδονήσι, που πραγματικά, είναι ένα όνειρο, όπως όλες οι Κυκλάδες την Άνοιξη. Μοσχοβολάει γύρω τους η ανθισμένη φύση, κάτι που το Καλοκαίρι δεν υπάρχει.

Όλα καλά και όμορφα. Εκείνο όμως που μου έκανε αλγηνή εντύπωση, για άλλη μια φορά, είναι η παντελής έλλειψη ανακύκλωσης και μάλιστα του πλαστικού και του αλουμινίου, που είναι ιδιαίτερα ρυπογόνα.

Ας αναλογιστούμε όλοι μας πόσα δισεκατομμύρια μπουκάλια πλαστικά και κουτάκια αλουμινίου θάβονται στο χώμα ή »πνίγονται» στη θάλασσα και ας τρομάξουμε!

Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε διαφήμιση και ιδιαίτερη μνεία, για τα ...καλαμάκια του καφέ και να σφυρίζουμε αδιάφορα για τα πλαστικά μπουκάλια, που καταναλώνονται σε εκατομμύρια καθημερινά, λόγω του τουρισμού και της ζέστης!

Ακούμε καθημερινά τους κυβερνώντες ότι η βαρειά μας βιομηχανία είναι ο τουρισμός και δεν φροντίζουμε να κρατήσουμε αυτή τη «βιομηχανία» καθαρή για να έχουμε!

Ειλικρινά αισθάνομαι αγανακτισμένη. Κλείνουμε τους λιγνίτες γιατί ρυπαίνουν, γεμίζουμε τα βουνά άχρηστες ανεμογεννήτριες που σε λίγο καιρό θα είναι ιδιαίτερα ρυπογόνες, αφού σωριάζονται κουβάρια παλιοσίδερα, που δεν θα τα μαζεύει κανένας, ενώ η ζημιά θα έχει γίνει και από την άλλη να αφήνουμε να »πνίγονται« τα βουνά και οι θάλασσες από το πλαστικό!

Και ακόμη ενώ ρυπαίνουμε ακατάπαυστα με τα πλαστικά, προχωράμε στη συλλογή βιοαποβλήτων, που στο κάτω - κάτω δεν ρυπαίνουν τόσο γιατί είναι »ζωντανοί οργανισμοί» που επιστρέφουν στο χώμα.

Ήδη πολλοί Δήμοι έχουν προχωρήσει σε τοποθετήσεις καφέ κάδων για τη συλλογή τους, με υπεύθυνο τον πολίτη και μάλιστα με δυσμενείς κυρώσεις αν δεν τα συλλέγουν.

Ο Δήμος ΒΒΒ, προχώρησε σε τροποποίηση του κανονισμού Καθαριότητας προκειμένου να συμπεριλάβει τη «χωριστή συλλογή και μεταφορά των βιολογικών αποβλήτων (βιοαπόβλητα)», όπου θα είναι υποχρεωμένοι οι επιχειρηματίες που βγάζουν βιοαπόβλητα (επιχειρήσεις, εστίασης, υπεραγορές, καλλιεργητές επεξεργασία τροφίμων κ.λπ.) να τα συλλέγουν χωριστά και όπως ελέχθη στην συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου ΒΒΒ, «να συνεργάζονται με επιχειρήσεις συλλογής και μεταφοράς βιοαποβλήτων ή με το Δήμο κατόπιν ειδικής συμφωνίας», όπερ προϋποθέτει και κάποιο ανάλογο κόστος πέραν των δημοτικών τελών που πληρώνουν;

Και τελικά την πληρώνει πάλι ο πολίτης!

Περιφέρεια Αττικής

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 166 guests και κανένα μέλος