Σύμφωνα με τεκμηριωμένα στοιχεία από  ιατρικούς φακέλους, στους περισσότερους από τους βετεράνους έχουν καταγραφεί προβλήματα ψυχολογικής φύσης. Επιθετικότητα, σκοτοδίνες, μελαγχολία, κατάθλιψη, μανία καταδίωξης είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα...

Ντοκουμέντο: επιπτώσεις των ναπάλμ

στους πολεμιστές στην Κύπρο το 1974


Σύμφωνα με τεκμηριωμένα στοιχεία από  ιατρικούς φακέλους, στους περισσότερους από τους βετεράνους έχουν καταγραφεί προβλήματα ψυχολογικής φύσης. Επιθετικότητα, σκοτοδίνες, μελαγχολία, κατάθλιψη, μανία καταδίωξης είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα. Σταχυολογούμε ενδεικτικά λίγες μόνο περιπτώσεις από ένα μακρύ κατάλογο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Γ.Κ., από τον Πύργο Ηλείας, τον οποίο φροντίζει η Εκκλησία. Το μυαλό του έχει «κολλήσει» στο 1974. Θυμάται τα πάντα, μέχρι και τον πόλεμο. Από εκεί και μετά όμως, δεν αναγνωρίζει και δεν θυμάται τίποτε. Πιστεύει ότι βρίσκεται στην Κύπρο και ότι ο πόλεμος συνεχίζεται… Ο Β., από την Αθήνα, αντιμετωπίζει ανά διαστήματα κρίσεις. Έχει μανία καταδίωξης. Πιστεύει ότι κάποιοι θα τον σκοτώσουν. Είναι σύνδρομο, που του έμεινε από τον πόλεμο…

Η λίστα των ανδρών της ΕΛΔΥΚ που μέχρι σήμερα βασανίζονται από προβλήματα, είναι ατελείωτη. Ο Α.Ν. από το Αίγιο, πέθανε από καρκίνο, ο Γ.Σ., από τη Θεσσαλονίκη, από λευχαιμία, ενώ ο Β.Ε., από την Αθήνα, έπαθε ανακοπή: η καρδιά του δεν άντεξε τα χάπια για τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε λόγω του πολέμου. Ο Δ.Δ. πέθανε, ύστερα από μακρά νοσηλεία σε ψυχιατρική κλινική, ενώ ο Γ.Κ. μέχρι και την ημέρα του θανάτου του αντιμετώπιζε ψυχολογικά και άλλα προβλήματα υγείας.


Η αποκάλυψη για την ύπαρξη του «συνδρόμου της Κύπρου», έγινε από Αμερικανούς γιατρούς. Βετεράνος της ΕΛΔΥΚ αναγκάστηκε να μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για βαρύ πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπωρεί εδώ και αρκετά χρόνια. Χρειάστηκε να νοσηλευθεί στο νοσοκομείο Memorial και η γνωμάτευση των εκεί γιατρών είναι συγκλονιστική.


Οι θεράποντες ιατροί, αφού κάνουν τη διάγνωση των προβλημάτων υγείας, διαπιστώνουν και την αιτία πρόκλησής τους. Στην επίσημη γνωμάτευση, διαβάζει κανείς, μετά την παράθεση των προβλημάτων υγείας:


«Όλα αυτά έχουν προκληθεί από τη συμμετοχή του ασθενούς, προ ετών, στις εμπόλεμες συρράξεις στην Κύπρο και την έκθεσή του σε καρκινογόνα στοιχεία όπλων και βομβών».

 

Το «σύνδρομο της Κύπρου» σκορπά το θάνατο

 


ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, όπως φαίνεται, δεν είναι οι μόνοι που θα πρέπει να ανησυχούν για το «σύνδρομο του Κόλπου», τις ασθένειες που προσβάλλουν τους στρατιώτες που πολέμησαν στο Ιράκ. Στην Ελλάδα έρχονται να συγκλονίσουν οι αποκαλύψεις για το «σύνδρομο της Κύπρου», τις ασθένειες που εξολόθρευσαν τους Έλληνες που πολέμησαν στην Κύπρο το 1974… Την επιβεβαίωση του εφιάλτη έρχονται να δώσουν, έστω και 31 χρόνια αργότερα, έγγραφα επιστημόνων από το Memorial Hospital των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι γιατροί αναγνωρίζουν ότι καρκίνοι και άλλες βαριές σωματικές και ψυχικές ασθένειες που παρουσιάστηκαν σε βετεράνους οφείλονται στη συμμετοχή τους στις πολεμικές συρράξεις. Και τώρα οι παθόντες ζητούν δικαίωση, παρά το γεγονός ότι η Πολιτεία αδιαφορεί, όχι μόνο να τους αποκαταστήσει επαγγελματικά, να τους παράσχει σύνταξη, αλλά και να τους περιθάλψει…

Σύμφωνα με  στοιχεία της ΠΕΠΑΚ, της Ένωσης των πολεμιστών της Κύπρου, μόνο το 15% όσων βρέθηκαν εκεί το 1974 ζουν σήμερα μια κανονική ζωή. Οι υπόλοιποι έχουν περάσει στο περιθώριο ή βασανίζονται από βαρύτατα προβλήματα υγείας.


Η ΠΕΠΑΚ υπολογίζει ότι το 70% των ανδρών που πολέμησαν για να αποκρούσουν τον «Αττίλα» σήμερα χρειάζεται συνεχή θεραπεία, είτε για ψυχολογικά είτε για άλλα προβλήματα υγείας. Το 5% έχει περιθωριοποιηθεί, ενώ το 8% πέθανε από καρκίνους και λευχαιμία. «Άλλοι περιφέρονται από ίδρυμα σε ίδρυμα, άλλοι έχουν μείνει φυτά και άλλοι βασανίζονται με άλλους τρόπους», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Γιώργος Μπαλογιάννης.

Οι βετεράνοι λένε πως, τώρα που έχουν την πρώτη επιβεβαίωση στα χέρια τους, θα δραστηριοποιηθούν. Θα ζητήσουν τη βοήθεια Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, ξεκινώντας μια τιτάνια μάχη για να αποδείξουν ότι ο πόλεμος συνεχίζει να προκαλεί δεινά και πόνο, ακόμα και δεκαετίες μετά τη λήξη του. Το ίδιο και η λήθη από την πατρίδα…


Η αλήθεια είναι ότι οι ΕΛΔΥΚάριοι, οι οποίοι πολέμησαν στην Κύπρο, συχνά-πυκνά περνούν από ειδικές επιτροπές με σκοπό να διαγνωστούν τα ψυχικά -και όχι μόνο- τραύματά τους και να λάβουν κάποια σύνταξη ή αρωγή από το κράτος.

Βέβαια, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, οι επιτροπές κάνουν λόγο για «τυφλά τραύματα» που δεν ανιχνεύονται!

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 72 guests και κανένα μέλος