μας καταμαρτυρούν ανομήματα, και ζητούν να «πέσουμε γονατιστοί» και να ζητήσουμε σπαρακτικά “συγγνώμην”

ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΕΞΩΔΙΚΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Παρουσιάζει και σχολιάζει ο Σύμβουλος Έκδοσης Κώστας Βενετσάνος

 Πρωτομηνιά του Φλεβάρη, μας κοινοποιήθηκε «εξώδικη Διαμαρτυρία» κ.λπ., άγνωστης Εταιρείας σ’ εμάς – και στο πλείστον, πιστεύουμε, των κατοίκων της περιοχής –για δημοσίευση επιστολής Βουλιαγμενιώτισσας αναγνώστριάς μας («άρθρο» την χαρακτηρίζει η Πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας) στη στήλη της σελίδας -11- όπου φιλοξενούμε «επιστολές – σχόλια – απόψεις», στο πρωτοχρονιάτικο φύλλο μας (αρ. φ.1213-01/01/2022)

Η αναγνώστριά μας Κατερίνα Παλούμπη, ενεργή ανεξάρτητη και συνειδητή πολίτης, στην επιστολή της «επιθυμεί να μας κάνει κοινωνούς» – να μας πληροφορήσει για δύο αιτίες ρύπανσης του περιβάλλοντος: Αφενός «του κόλπου της Βουλιαγμένης και συνακόλουθα του ΝΟΒ, και αφετέρου από «την τραγική αύξηση του πληθυσμού των γατιών».

 Το δεύτερο σκέλος, εξ αντικειμένου δεν αφορά βεβαίως την ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Το πρώτο σκέλος – όπως πληροφορηθήκαμε από την εξώδικη διαμαρτυρία κ.λπ. - δεν αφορά το κράτος, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το Λιμεναρχείο, τον ΕΟΤ, το Δήμο, αλλά μιαν Ανώνυμη Εταιρεία, «ΑΣΤΗΡ ΜΑΡΙΝΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ κ.λπ. Α.Ε. Ανάπτυξης, αξιοποίησης και εκμετάλλευσης Τουριστικού ΛΙΜΕΝΑ Βουλιαγμένης».

 Η επίμαχη επιστολή της αναγνώστριάς μας, όσον αφορά το αντικείμενο της εταιρείας, καταλαμβάνει έκτασης στήλης περίπου 10 εκατοστών (δημοσιεύεται στο τέλος του παρόντος μαζί με την απαιτηθείσα από την εν λόγω εταιρεία, με απροκάλυπτα ιταμό, αλαζονικό και εξοργιστικά εκφοβιστικό τρόπο, δημοσίευση εκ μέρους μας «ανάκλησης δημοσιεύματος» για να κάνουν οι αναγνώστες μας την σύγκριση και να κρίνουν σε τι θίγεται η «διαμαρτυρόμενη» απειλούσα και εκφοβίζουσα εταιρεία η οποία ουδαμού αναφέρεται ή υπονοείται από την επιστολογράφο μας, διότι προφανώς την αγνοεί, όπως και εμείς και επομένως δεν ευσταθεί η ύπαρξη πρόθεσης, να την δυσφημίσουμε, να την συκοφαντήσουμε, να πλήξουμε την εμπορική της φήμη, την αξιοπιστία της και το κύρος της, όπως διατείνεται, κι ακόμα «να προκαλέσουμε στους πολίτες ανησυχίες και φόβο...», ενώ οι πολίτες τροφοδοτούν την εφημερίδα με ειδήσεις αφού ξεσηκώνονται και προσφεύγουν στα δικαστήρια και ο δήμαρχος αντί να τους στηρίζει, τους επιτίθεται δικαστικά, και σ’ εκείνους και σ’ εμάς με στρατολογημένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ) κ.λπ.

 

Δίνουμε “βήμα” στον Πολίτη

 Εμείς, ως μοναδικό σκοπό επιδιώκουμε, με την καθιέρωση εξ αρχής της στήλης «Επιστολές κ.λπ.», να δώσουμε τη δυνατότητα στον πολίτη της περιοχής μας, ν’ ασκήσει το δικαίωμά του στην ελεύθερη έκφραση γνώμης.

Μοναδική υπόδειξη και προϋπόθεση εκ μέρους μας είναι να σεβαστεί το χώρο που του παραχωρείται, το περιεχόμενο της αποστολής του να είναι γενικού ενδιαφέροντος και η έκφραση του να είναι κόσμια.

 Αυτά τα έχουμε επισημάνει επανειλημμένα και τα επαναλαμβάνουμε και προφορικά. Δεν λογοκρίνουμε, υποδεικνύουμε. Και δεν ερευνούμε την ακρίβεια των λεγομένων του – πράγμα λογικά αδύνατο και εκτός δικαιοδοσίας μας. Εξάλλου εάν υφίσταται ανακρίβεια στα λεγόμενά του, εκ λάθους ή σκοπίμως ή από διαφορετική εκτίμηση, υπάρχει γι’ αυτό η δυνατότητα διάψευσης ή ανασκευής κ.λπ., όταν υπάρχει βεβαίως καλή πίστη.

Δεν κρίνουμε το περιεχόμενο των επιστολών ή άλλων δημοσιευμάτων, εκτός βεβαίως των καταφανών περιπτώσεων των προσωπικών, μη πολιτικών επιθέσεων, ή και εξυμνήσεων και της καταφανούς ανακρίβειας ως και του υβριστικού περιεχομένου.

Μονίμως δε στη 2η σελίδα, στην ταυτότητα τής διαπιστευμένης εδώ και πλέον της 20ετίας εφημερίδας μας, από τη Γεν. Γραμματεία Ενημέρωσης, επί 1219 εβδομάδες μέχρι σήμερα, αναγράφουμε: «η θέση της εφημερίδας, σε καμμιά περίπτωση δεν συμπίπτει οπωσδήποτε με τα ενυπόγραφα κείμενα».

 

Οι αιτιάσεις της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

 Όσον αφορά τις αιτιάσεις της εξωδίκου διαμαρτυρίας κυριολεκτικά μας καταπλήσσουν.

– Το εξώδικο έγγραφο που μας κοινοποιήθηκε ένα μήνα μετά τη δημοσίευση της επιστολής, αρχίζει με τη φράση, «Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε...». Δεν λέει από ποιον ή πώς, χωρίς βεβαίως να μας αφορά, αλλά δεν λέει «αναγνώσαμε»

– και αρχίζει ο βόρβορος των επιθετικών προσδιορισμών: «Το δημοσίευμα (των 80 λέξεων) βρίθει ψευδών, άκρως συκοφαντικών και δυσφημιστικών(!) για την Εταιρεία μας ισχυρισμών που πλήττουν την εμπορική φήμη(!) την αξιοπιστία και το κύρος μας(!) κ.λπ.», που γεμίζουν μερικές σελίδες εκφοβιστικών ανυπόστατων ισχυρισμών δήθεν “κακόβουλων προθέσεών μας” έτσι που κατατρομοκρατημένοι για τ’ ανομήματα που μας καταμαρτυρούν, να «πέσουμε γονατιστοί» και να ζητήσουμε σπαρακτικά “συγγνώμην” και “δεν θα το ξανακάνουμε”!....

Ειλικρινά δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τη στάση μιας εταιρείας, αυτής της εμβέλειας κι αυτού του κύρους, που κατασκευάζει λιμάνια, αν κατάλαβα σωστά, που αποσκοπεί στην τουριστική ανάπτυξη, αξιοποίηση και εκμετάλλευση ενός τόπου τέτοιου φυσικού κάλλους όπως η Βουλιαγμένη, αντί να αναπτύσσει δημόσιες σχέσεις (P.R.) ώστε να γίνεται ευμενώς αποδεκτή από την τοπική κοινωνία, αυτή να επιτίθεται τοιουτοτρόπως εχθρικά και απειλητικά σε κατοίκους και σ’ ένα μέσο πληροφόρησης και γνώμης, όπως η εφημερίδα μας, που διανύει το 25ο έτος εβδομαδιαίας τακτικής και ανελλιπούς κυκλοφορίας, που έχει τιμηθεί με το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση, που έχει φιλοξενήσει διακεκριμένους διανοούμενους, πολιτικούς, επιστήμονες, πανεπιστημιακούς καθηγητές κ.α).

Ειλικρινά δεν αντιλαμβανόμαστε το λόγο, ούτε κατά διάνοια την αρνητική διαφήμιση, που δεν οφελεί εν προκειμένω, Γιατί; Παραπληροφόρηση, λάθος, ή νοοτροπία εταιρειοκρατίας;

Η Δημοσιογραφία για εμάς είναι λειτούργημα

 Τέλος, προτού δημοσιεύσουμε τα δυο προς αντιπαραβολή κείμενα, να θυμίσουμε και να τονίσουμε ότι αναγνωρισμένα και αποδεδειγμένα υπηρετούμε τη δημοσιογραφία «μετέχοντες κρίσεως» κατά τον Αριστοτελικό ορισμό του πολίτη, σε δημοκρατική πολιτεία.

Διακονούμε τη δημοσιογραφία, παρ’ όλους τους διωγμούς και την ύπουλη πολεμική, που ασκούν ελάχιστοι ολίγοι, αν και ενίοτε μεγαλόσχημοι, που επιδιώκουν «την κεφαλήν μας επί πίνακι» γιατί έχουμε ως υπόδειγμα Αυτόν για τον οποίον διατυπώθηκε η φράση και άλλους, που έδωσαν αγώνες και θυσιάστηκαν για την αλήθεια και την ελευθερία.

Θεωρούμε τη δημοσιογραφία ως λειτούργημα και όχι ως επάγγελμα υπηρετικόν ή υπαλληλικόν διότι «η δημοσίευσις είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης» (Μάγερ).

 

Πίσω κι απτους Παπούα!

Να θυμίσουμε εν κατακλείδι, πως «μ’ αυτά και μ’ αυτά» η Ελλάδα κατρακύλησε, το 2020 από την καθόλου τιμητική 65η θέση της κατάταξης, από τους «Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα» στην ακόμη χειρότερη 70ή θέση, τέταρτη από το τέλος μεταξύ των 27 της Ε.Ε. Έπονται η Βουλγαρία, η Μάλτα και η Ουγγαρία του Ορμπάν. Σε διεθνές δε επίπεδο βρίσκεται πίσω από χώρες όπως η Κόστα Ρίκα, η Ναμίμπια, η Γκάνα, η Μπουρκίνα Φάσο και η Παπούα Νέα Γουινέα (Έθνος 20/4/21).

 

To “επιλήψιμοκείμενο της επιστολής Παλούμπη

 

"Η ρύπανση του κόλπου της Βουλιαγμένης από τη μαρίνα"

 

Θέλω να σας κοινωνίσω δύο σοβαρά θέματα που έχουν γίνει επικίνδυνα για την υγεία της θάλασσας, του περιβάλλοντος, των κατοίκων, των λουομένων και γενικά των ζωντανών οργανισμών.

1. Η μόλυνση του κόλπου της Βουλιαγμένης και συνακόλουθα του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης (ΝΟΒ), από βαρέα μηχανήματα έχει δημιουργήσει ασθένειες και δερματικές παθήσεις.

Τα παιδιά και οι αθλητές μετά από τις δραστηριότητές τους παίρνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή για θεραπεία. Πολλοί ντρέπονται να το κοινοποιήσουν, γιατί αφορά την ευαίσθητη περιοχή, ειδικά στις γυναίκες.

Θέλουμε καθαρή θάλασσα και υγεία. Υγεία, στον Ναυτικό Ομιλο, στο Καβούρι, στο σπίτι μας.

Μας αφορά όλους εμάς να σώσουμε τη θάλασσά μας, το σπίτι μας, που είναι η γη που κατοικούμε.

Εύχομαι να διαβαστεί το μήνυμά μας και να σταματήσουν τα έργα στη μαρίνα. Να έρθει η μαρίνα Βουλιαγμένης στον αρχικό της μέγεθος προβλήτα.

 

ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΕΞΩΔΙΚΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

 

«... KΑΛΟΥΜΕ: (...) να αποκαταστήσετε την προσβολή εις βάρος της εταιρείας μας εντός δέκα (10) ημερών (...) με καταχώρηση (...) στην ίδια θέση που είχε καταχωριστεί το επιλήψιμο δημοσίευμα και σε έκταση και μέγεθος ανάλογο με εκείνο, το παρακάτω κείμενο, χωρίς τροποποιήσεις και με τίτλο «Ανάκληση δημοσιεύματος σχετικά με τη Μαρίνα Βουλιαγμένης»:

«Οι πληροφορίες που περιέχονται σε άρθρο-επιστολή το οποίο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 01.01.2022, με συντάκτρια-υπογράφουσα την κα Κατερίνα Παλούμπη και δέκα ακόμη πρόσωπα, όπου γινόταν αναφορά σε μόλυνση του κόλπου της Βουλιαγμένης και σε πρόσκληση ασθενειών λόγω των εργασιών στη μαρίνα Βουλιαγμένης, ανακαλούνται από την εφημερίδα μας ως μη ανταποκρινόμενες στην πραγματικότητα. Ειδικότερα οι φράσεις του κειμένου: «Η ρύπανση του κόλπου της Βουλιαγμένης από τη μαρίνα...».

 

Και συνεχίζει στο ίδιο απαράδεκτο και ιταμό ύφος την... υπαγόρευση.

Φυσικά τέτοιο κείμενο δεν υπογράφεται “ούτε με το πιστόλι στον κρόταφη”.

Εκείνο που προθύμως μπορούμε να διαβεβαιώσουμε, όπως συνάγεται και από το παρόν, είναι ότι δεν θίξαμε και δεν είχαμε την πρόθεση να θίξουμε καθ’ οιονδήποτε τρόπο την εν λόγω εταιρεία, αφού ούτε αναφέρεται το όνομά της, ούτε την γνωρίζαμε, αλλά εκείνο πλέον που θα κάνουμε επί του θέματος είναι να ζητήσουμε από την εταιρεία και τις αρμόδιες αρχές, να βεβαιώσουν το κοινό βάσει επισήμων εργαστηριακών εξετάσεων ότι δεν υφίσταται ρύπανση και μάλιστα επικίνδυνη στον κόλπο της Βουλιαγμένης που βρίσκεται η μαρίνα. Αναμένουμε.

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 118 guests και κανένα μέλος