Τη συνέντευξη πήρε ο Κώστας Βενετσάνος

Εγκαινιάζουμε σήμερα με την πρόεδρο της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης (ΔΗΜΤΟ) της Νέας Δημοκρατίας, Κλαίρη Σαραντάκου, μια προσέγγιση των κομμάτων, σε τοπικό επίπεδο.

Θα επιδιώξουμε το ίδιο και με τις άλλες κομματικές οργανώσεις.

Την ιδέα την εμπνευστήκαμε από μια παλιά επιτυχή ελληνική ταινία
“Τζένη – Τζένη” με “πρωταγωνιστή” τον …Γκόρτσο (Παπαγιαννόπουλο), τον παθιασμένο κομματάρχη που ανεβοκατέβαζε βουλευτές, κατά τις επιθυμίες του.

sarantakou venetsanos

Δεν χαριτολογώ, αλλά θεωρώ ότι από κάτι τέτοια περιστατικά, που εκθέτουν την πολιτική και τον πολιτικό κόσμο, εμπνεύστηκαν τα κόμματα μετά
την μεταπολίτευση, αλλά προφανώς και εξ αντιγραφής από την αλλοδαπή. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι εξέλειπαν οι κομματάρχες, ατύπως βεβαίως.
Ας αρχίσουμε λοιπόν:

Κυρία Σαρανατάκου, θα θέλατε να μας πείτε ποιος είναι ο ρόλος των τοπικών οργανώσεων του κόμματός σας, σήμερα;

Ο ρόλος των τοπικών οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας είναι η συνεχής και άμεση πολιτική παρέμβαση στην τοπική κοινωνία, με βασικό στόχο την προώθηση των ιδεολογικών αρχών και των πολιτικών θέσεων του Κόμματος, και η ενεργή συμμετοχή στην εκλογική προετοιμασία. Για την εκπλήρωση του σκοπού της η Δημοτική Τοπική Οργάνωση μεριμνά για τη δραστηριοποίηση και συμμετοχή των μελών της, καθώς και των φίλων και ψηφοφόρων του Κόμματος στους κάθε είδους φορείς της τοπικής κοινωνίας.

Επετεύχη αυτός ο σκοπός; Λειτουργεί ορθά και αποτελεσματικά αυτός ο ρόλος;

Κατά την προσωπική μου άποψη για την ΔΗΜ.ΤΟ ΒΑΡΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ που ξεκίνησε την λειτουργία της ως ενιαία για όλο τον Δήμο το 2016, με πρόεδρο τον Μιχάλη Ανδριόπουλο, NAI, ο στόχος επετεύχθη. Διοργανώσαμε ποικίλες εκδηλώσεις προκειμένου να συσπειρώσουμε τα μέλη της τοπικής οργάνωσης γιατί ας μην ξεχνάμε ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν αντιπολίτευση που διεκδικούσε να γίνει Κυβέρνηση.

Το 2018 τα μέλη μας με τίμησαν με την ψήφο τους και ανέλαβα ως Πρόεδρος, όπου συνεχίστηκε το έργο που είχαμε ξεκινήσει. Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήσαμε, τόσο οι πολιτικές όσο και οι κοινωνικές είναι πάρα πολλές. Ξεχωρίζω την βράβευση της Μαριέττας Γιαννάκου για την ημέρα της γυναίκας το 2018, την βράβευση του πατέρα Αντώνιου της Κιβωτού του Κόσμου το 2019 και την εκδήλωση για την βία κατά των γυναικών, όπου μετά τα όσα είδαμε να συμβαίνουν το 2021 αποδεικνύει ότι η τοπική μας πρωτοπορούσε.

sarantakou mitsoΑς μην ξεχνάμε ακόμη ότι ήμουν υποψήφια ευρωβουλευτής το 2019 με την Νέα Δημοκρατία και έβαλα ένα λιθαράκι στην επικράτηση κατά κράτος του κόμματος, γεγονός που έδωσε την δυνατότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει εκλογές και να γίνει η Νέα Δημοκρατία Κυβέρνηση.

Επίσης η Γραμματέας της τοπικής κα. Αννα Λεντή στήριξε, με την υποψηφιότητά της ως περιφερειακή σύμβουλος, τον σημερινό Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη.

Πείτε μας, η σχέση ηγεσίας και κεντρικής κομματικής διοίκησης και τοπικού Κομματικού οργάνου είναι αμφίδρομη ή μονόδρομος, από πάνω προς τα κάτω. Ερχονται δηλαδή οι επιθυμίες των ανωτέρων οργάνων ως αποφάσεις - της κεντρικής διοίκησης - προς εφαρμογή;

Η Γραμματεία και ο Γραμματέας Οργανωτικού κ. Στέλιος Κονταδάκης, έχουν την ευθύνη του συντονισμού, της δράσης και της λειτουργίας των Δημοτικών και Νομαρχιακών Οργανώσεων, σύμφωνα με τον Κανονισμό Πανελλαδικής Οργάνωσης του κόμματος. Η σχέση μας όμως είναι αμφίδρομη. Βεβαίως έρχονται αποφάσεις που αφορούν διοικητικά θέματα, εκλογική ετοιμότητα, αλλά και φιλανθρωπικές δράσεις στις οποίες μας ζητείται να συμμετέχουμε. Οι πολίτες του δήμου μας, ανεξαρτήτως πολιτικής ιδεολογίας, προσέφεραν, όταν τους ζητήθηκε από την ΔΗΜ.ΤΟ, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες στο Μάτι, στην Εύβοια, στην Καρδίτσα και στην Λάρισα.

Εμείς πάλι, ως Πρόεδροι των κομματικών οργανώσεων έχουμε υποχρέωση να ενημερώνουμε την Γραμματεία Οργανωτικού, προκειμένου να συμμετέχει μαζί με τους βουλευτές, στις δράσεις της τοπικής και το κυριότερο να μεταφέρουμε τους προβληματισμούς, τα ερωτήματα και γενικά οτιδήποτε αφουγκραζόμαστε από τα μέλη μας, στο κόμμα. Ας μην ξεχνάμε ότι οι τοπικές οργανώσεις αποτελούν την ραχοκοκαλιά της παράταξής μας.

Εχετε τη δυνατότητα παρέμβασης σε προβλήματα της τοπικής κοινωνίας;

Η Νέα Δημοκρατία δεν αδιαφορεί για τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών. Η Γραμματεία Οργανωτικού όταν κρίνει ότι είναι σκόπιμο μας ζητά να γίνει καταγραφή τυχόν προβλημάτων του δήμου μας, τα οποία και υποβάλλουμε.

Και μια λεπτή ερώτηση, επειδή έχουμε πείρα και γνώση φαινομένων στις τοπικές οργανώσεις. Υπάρχουν εσωτερικές αντιπαλλότητες και διαμάχες ή υφίσταται πραγματική συναδελφική συνεργασία;

Και στις καλύτερες οικογένειες πάντα θα υπάρχουν μικροπαραξηγήσεις ή προβλήματα. Καλό είναι αν κάποιος αποφασίσει να συμμετέχει στο Δ.Σ. μιας κομματικής οργάνωσης, όταν διασχίζει το κατώφλι της, να αφήνει απέξω όλες τις άλλες ιδιότητες που τυχόν έχει. Και εγώ όταν μπαίνω στο Υπουργείο, όπου υπηρετώ, αφήνω την κομματική μου ταυτότητα εκτός υπηρεσίας.

Επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ γι’ αυτό το τελευταίο. Κυρία Πρόεδρε, σε ένα μήνα έχετε εσωκομματικές εκλογές. Αν γνωρίζουμε ορθώς θα είστε και πάλι υποψήφια για την Τοπική Διοίκηση, μια που ο απόηχος της δράσης σας είναι θετικός.

Υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι; Γιατί διαφαίνεται μία κινητικότητα από κάποιους παράγοντες που δεν τους είσαστε αρεστή…

Στις 24 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές και φυσικά προτίθεμαι να είμαι υποψήφια. Αυτές οι εκλογές είναι εκλογές ανανέωσης, αφού από το προηγούμενο ΔΣ, μόνο η Γραμματέας κ. ΄Αννα Λεντή και ο Ταμίας κ. Αντώνης Αμιράλης θα συμμετέχουν. Ωστόσο θα ήθελα μέσα από τις στήλες σας να ευχαριστήσω όλους τους συμβούλους που συνεργαστήκαμε άψογα και που δεν θα είναι στο νεό ψηφοδέλτιο. Ολοι οι άλλοι υποψήφιοι είναι στην πλειονότητά τους νέοι άνθρωποι που με φρέσκες ιδέες και πολύ διάθεση, θέλουν να συμμετέχουν στις αποφάσεις που λαμβάνονται γι’ αυτούς από το κυβερνών κόμμα. Για εμένα η συμμετοχή τους και η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου, είναι ιδιαίτερα τιμητική. Υπάρχουν επίσης υποψήφιοι που είναι μέλη του μητρώου στελεχών της ΝΔ και διαπρεπείς συμπολίτες μας που γνώμονα έχουν το καλό της παράταξης και μόνο αυτό.

Τις επόμενες ημέρες θα τους γνωρίσετε.

Δεν γνωρίζω αν θα υπάρξουν και άλλοι υποψήφιοι. Φαντάζομαι θα το ανακοινώσουν. Άλλωστε, δημοκρατία έχουμε.

Πώς κρίνετε την πορεία της κυβέρνησης μέχρι σήμερα;

Η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση αντιμετώπισε δύσκολες καταστάσεις, που κατά γενική ομολογία διαχειρίστηκε με επιτυχία. Να θυμηθούμε τα δύο χρόνια πανδημίας, την έκρυθμη κατάσταση με αφορμή το προσφυγικό/μεταναστευτικό στον ΄Εβρο, τις γενικευμένες πυρκαγιές του καλοκαιριού. Κανείς δεν έμεινε αβοήθητος, το κράτος στάθηκε σε όλες τις περιπτώσεις δίπλα στους πολίτες. Πιστεύω ότι η Ελλάδα, εν μέσω κρίσεων, ενίσχυσε το κύρος της στο εξωτερικό, βγαίνει από την πανδημία οικονομικά πιο ισχυρή και με την ψηφιακή μεταρρύθμιση που συντελείται είναι σαν να μεταφέρθηκε από το μεσαίωνα στον 21ο αιώνα.

Σεβαστή και κατανοητή η απάντήση σας. Επιτρέψτε μας να έχουμε τις επιφυλάξεις μας. Δημοκρατία έχουμε.

Βεβαίως κε Βενετσάνε, και σας συγχαίρω, διότι ως τοπική εφημερίδα είσαστε πλουραλιστική και ανθρωπίνως αντικειμενική. Κατανοώ δε τη διακηρυγμένη αρχή σας πως “εκείνη που πρωτίστως κρίνεται είναι η εξουσία”. Και το έχετε αποδείξει.

Σας ευχαριστούμε κα Σαραντάκου για τη δημιουργική, πιστεύω, συνομιλία μας.

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 257 guests και κανένα μέλος