Να που μόλις ξεκίνησα να γράφω το άρθρο αυτό, με πρόλαβε η φωτά στην Αγία Μαρίνα και ας ευχηθούμε να μην υπάρξουν άλλες.

Τα χρήματα που δαπανά το Κράτος, σε ετήσια βάση, για την αντιπυρική προστασία είναι πολλά. Όλα τα πολιτικά κόμματα και όλες οι κυβερνήσεις, δεν τίθεται αμφιβολία ότι έχουν οικολογική συνείδηση.

Περιφέρειες και Δήμοι προετοιμάζονται για την αντιπυρική προστασία των περιοχών ευθύνης τους, διαθέτοντες ότι μπορούν. Άρα τι λείπει;

Κάθε χρόνο 500 χιλιάδες στρέμματα γίνονται στάχτη. Επομένως δεν μπορεί κάτι φταίει, κάτι δεν γίνεται σωστά, διαφορετικά δεν θα υπήρχε αυτή η οικολογική καταστροφή. Ως βασικότερη αιτία έχει καταγραφεί η ανθρώπινη αμέλεια, η έλλειψη μέτρων προστασίας σε διάφορες εργασίες.

Το κτηματολόγιο απάλλαξε τον τόπο από τους «φιλόδοξους» καταπατητές, ενώ σημαντική θέση στα αίτια έχουν τα φυσικά φαινόμενα(κεραυνοί)και το δίκτυο της ΔΕΗ.

Σε όλες τις συζητήσεις που συμμετείχα ή παρακολούθησα σε τοπικό επίπεδο, μονίμως το βάρος πέφτει στα ακαθάριστα από χόρτα οικόπεδα. Μια φορά τόλμησα να αναφερθώ στην ευθύνη της Δασικής Υπηρεσίας και δέχτηκα τα πυρά όλων και ευτυχώς που συμφώνησε ο παριστάμενος αξιωματικός του Π.Σ.

Μήπως όμως υπάρχει λύση και μάλιστα πολύ απλή αλλά δεν μπορούμε να τη δούμε, γιατί είναι μπροστά μας και εμείς κοιτάζουμε μακριά; Για να το δούμε λοιπόν και διαφορετικά.

Όλες οι πυρκαγιές ξεκινούν από ξερά χόρτα και χαμηλή βλάστηση, στη συνέχεια παίρνουν τα δέντρα, μετά το δάσος και έτσι η κατάσβεση γίνεται από δύσκολή έως αδύνατη.

Η δική μου πρόταση δεν χρειάζεται χρήματα για να υλοποιηθεί, τουναντίον μάλιστα θα φέρει έσοδα και στο λαό και στο Κράτος.

Προτείνω λοιπόν, να επιδοτηθούν και να βοηθηθούν οι κτηνοτρόφοι προβάτων ελεύθερης βοσκής. Το πρόβατο είναι το ζώο που δεν καταστρέφει τη βλάστηση, αλλά μας απαλλάσσει από τα χόρτα πριν προλάβουν να ξεραθούν και η οικονομική προσφορά του σε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα , άρα και στην οικονομία, είναι τεράστια.

Αυτή είναι μία πρόταση πολύ απλή, που φοβάμαι όμως δεν θα γίνει αποδεκτή λόγω… απλότητας.


ΥΓ. Αν ο Φλέμινγκ είχε αποφύγει να παρακολουθήσει τη συμπεριφορά της μούχλας, είτε από απέχθεια είτε από την απλότητα του φαινομένου , δεν θα είχε ανακαλύψει την πενικιλίνη.

*Τοπικός δημοτικός σύμβουλος Βάρης

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 269 guests και κανένα μέλος