Η Βουλιαγμένη και η Βάρκιζα είναι δυο περιοχές με τα ίδια δομικά χαρακτηριστικά

γράφει ο Σταμάτης Νικηταράς

 

 • Καθαρή θάλασσα
 • Υψηλής βλάστησης πράσινο
 • Ήπια δόμηση
 • Ιδιαίτερο φυσικό κάλλος

Δυστυχώς με αφορμή το γεγονός ότι η μεν Βάρκιζα τα περισσότερα χρόνια άνηκε και ανήκει διοικητικά στην Βάρη, ενώ η Βουλιαγμένη ήταν αυτόνομος δήμος, βρέθηκαν οι δυο αυτές περιοχές να έχουν μεταξύ τους χάσμα.

 Βάρκιζα και Βουλιαγμένη αποτελούν έναν ΕΝΙΑΙΟ ΦΥΣΙΚΟ ΧΩΡΟ και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται από την κεντρική διοίκηση.

 • Ο συντελεστής δόμησης της Βάρκιζας πρέπει να μειωθεί και να εξομοιωθεί με της Βουλιαγμένης.
 • Ο συντελεστής κάλυψης και αυτός πρέπει να μειωθεί ώστε να προστατευθεί το ήδη υπάρχων πράσινο αλλά και να φυτευθούν νέα δέντρα που θα καλύψουν τις πολύ μεγάλες απώλειες πρασίνου της περιόδου του νυν δημάρχου. Σε όποια νέα κατασκευή κι αν ανατρέξεις θα δεις ότι δεν αφήνουν ΚΑΘΟΛΟΥ ελεύθερους χώρους και σπάνια φυτεύονται δέντρα.
 • Οι υπηρεσίες δόμησης και ο δήμαρχος προσωπικά πρέπει να επέμβουν στη Βάρκιζα διότι η χαμηλού επιπέδου μικροεπιχειρηματικότητα και η ακαλαίσθητη επενέργεια των επιχειρηματιών παραπέμπει σε υποβαθμισμένη επαρχιακή κωμόπολη και όχι θέρετρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα αντιαισθητικά αμέτρητα τεράστια φουγάρα πάνω από το «Εsplanade», το «Ψαράκια και Θαλασσινά» κ.α.
 • Η πλαζ, γνωστή και ως yabanaki, ως περιβάλλων χώρος αλλά και εσωτερικά είναι εξαιρετικά απεριποίητη και σαφώς σε πιο χαμηλό επίπεδο από την Πλαζ Βουλιαγμένης. Αντί λοιπόν η προσπάθειες να εστιάζουν ώστε να βελτιωθεί το Yabanaki, με λύπη διαπιστώνουμε πλήρη εγκατάλειψη ΚΑΙ της πλαζ Βουλιαγμένης (κόπηκαν «σίριζα» όλοι οι θάμνοι, έχουν «κατακρεουργηθεί» άπειρα δέντρα κ.α.).
 • Απαιτείται εκτενής δενδροφύτευση και καλλωπισμός σε όλη την παραλιακή Βάρκιζα, από το Yabanaki αλλά και περιξ του «Λατίνι» έως και μετά τις Αλκυονίδες έτσι ώστε αισθητικά αλλά και ουσιαστικά να προσεγγίσει την Βουλιαγμένη και μαζί με την Βουλιαγμένη να σχηματίσουν ένα ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ.
 • Τα περισσότερα παρκινγκ σε Βουλιαγμένη και Καβούρι περιβάλλονται από δέντρα υψηλής βλάστησης και έτσι αναδεικνύεται το φυσικό κάλλος της περιοχής χωρίς αλλοιώσεις. Αντίθετα τα παρκινγκ της Βάρκιζας είναι όλα ΕΝΑ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η Βάρκιζα είναι ένα ατελείωτο παρκινγκ (Αλκυονίδες, Λατίνι, Σαββάλας, Σκλαβενίτης, Varkiza Resort, Τρία (3) πάρκινγκ στο yabanaki, Ζάχος και πολλά ακόμη). Όλα μέσα στην εγκατάλειψη.
 • Το υψηλής βλάστησης πράσινο της Βουλιαγμένης και της Βάρκιζας αφορά τόσο δημόσιους χώρους όσο και ιδιωτικούς. Ακόμη και αν «αλλάξει ρότα» ο δήμαρχος και φυτεύει «αφιονισμένος» (δύσκολο ε;), ακόμα και αν φυτεύει ακατάπαυστα τα υπόλοιπα χρόνια της θητείας του, τα δέντρα που χάνονται σε ιδιωτικούς χώρους είναι άπειρα. Απαιτούνται δράσεις ώστε να φυτευθούν οι ιδιωτικοί ελεύθεροι χώροι και να αποκατασταθεί η καταστροφή της μέχρι σήμερα θητείας Γρηγόρη Κωνσταντέλλου. Ενδεικτικά αναφέρω ότι θα μπορούσε το δημοτικό φυτώριο να δίνει κατά τη φυτευτική περίοδο δωρεάν δέντρα στις οικίες και τις πολυκατοικίες της περιοχής για αποκατάσταση του πρασίνου, και μάλιστα η φύτευση να γίνεται από τους κηπουρούς του δήμου ώστε να επιτευχθεί αποτελεσματικότητα. Επίσης θα μπορούσε να υπάρξει μείωση τελών σε οικίες και πολυκατοικίες που ακολουθούν υποδείξεις επί του πρασίνου (φυτεύσεις συγκεκριμένου αριθμού δέντρων, συγκεκριμένων ειδών κ.λπ., επαύξηση από χρόνο σε χρόνο) και πολλά πολλά ακόμη.

Τι χρειάζεται για όλα τα παραπάνω;

 • Λίγο μεράκι
 • Λίγη αγάπη στην περιοχή και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

 

Τι είναι η Βουλιαγμένη και η Βάρκιζα;

 Ένας ενιαίος φυσικός χώρος με καθαρή θάλασσα, υψηλής βλάστησης πράσινο, ήπια δόμηση και φυσικό κάλλος.

 Ας τον προστατέψουμε με χαμηλότερη-λιγότερη δόμηση και περισσότερο πράσινο…

Υγ: Ας γεφυρώσουμε το χάσμα της Βουλιαγμένης με την Βάρκιζα, όχι κάνοντας χειρότερη τη Βουλιαγμένη (όπως γίνεται σήμερα με την πολιτική τσιμεντοποίησης της) αλλά διατηρώντας τη Βουλιαγμένη στα παλιά υψηλά πρότυπα της και αναβαθμίζοντας την Βάρκιζα.

Σταμάτης Νικηταράς

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 172 guests και κανένα μέλος