I. MAZHΣ: άνευ ετέρας προειδοποιήσεως...

Η απάντηση στην παράνομη NAVTEX της Τουρκίας στο κεντρικό Αιγαίο.

Ο γνωστός καθηγητής Ιωάννης Μάζης δεν είναι πολεμοχαρής. Είναι πριν απ’ όλα ρεαλιστής και αναμφισβήτητος βαθύς γνώστης του αντικειμένου του, ως καθηγητής της οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής του Ε.Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του τμήματος τουρκικών και σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών.

Με την παρουσία του, την περασμένη εβδομάδα (22-26/2/21) στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «καλημέρα Ελλάδα» και την αρθρογραφία του στην εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», τεκμηριώνει και αποδεικνύει την επιθετικότητα της Τουρκίας και των «δεδηλωμένων και σαφών αναθεωρητικών γεωστρατηγικών επιδιώξεών της, εις βάρος της Ελλάδος».

Θεμελιώνει με αδιαφιλονίκητη νομική τεκμηρίωση ότι με την εν εξελίξει δραστηριότητά του, το ερευνητικό πολεμικό τουρκικό σκάφος «τσεσμέ» της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του τουρκικού πολεμικού Ναυτικού καθώς και με τη μεγάλη αεροναυτική άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα” δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια και ελπίδα να προχωρήσει με διάλογο ειλικρινή, λελογισμένο και δίκαιο, στην προσπάθεια επίλυσης των μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας διαφορών, συνιστώμενες όπως επανειλημμένα έχει διατυπωθεί από ελληνικής πλευράς, στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών.

Ο Γιάννης Μάζης θεωρεί ότι η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται αμφισβητώντας, με πολεμικό σκάφος, το ασκούμενο μονομερώς, βάσει του Διεθνούς Δικαίου, δικαίωμα της Ελλάδος να επεκτείνει στα 12 ν.μίλια τη θαλάσσια ζώνη της, αφού η Τουρκία πραγματοποιεί, χωρίς άδεια, έρευνα πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα 7 ν.μ. Με τον τρόπο αυτό «προβαίνει σε ευθεία αμφισβήτηση του ελληνικού κυριαρχικού δικαιώματος». (Αφού επιχειρεί εντός της θαλάσσιας ζώνης, την οποία δύναται να συμπεριλάβει στα χωρικά της ύδατα των 12 ν.μ. Το να μην το έχει κάνει μέχρι τώρα, δεν σημαίνει ότι χάνει ή ότι παραιτείται από το κυριαρχικό της δικαίωμα. Το να ανέχεται όμως ένα κράτος την αμφισβήτηση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων, τα θέτει σε κίνδυνο.

«Ο συνεχής κατευνασμός και η οπισθοχώρηση ενώπιον του εξαχρειωθέντος αντιπάλου οδηγούν σε πόλεμο». Και είναι έτσι. Η ενδοτικότητα και η υποχωρητικότητα, οδηγούν μοιραία σε πόλεμο, γιατί δια της τακτικής αυτής αποθρασύνεται η άλλη πλευρά κι όταν πλέον φτάσεις «στο μη παρέκει» αντιδράς δυναμικά. Η έγκαιρη αποτροπή έχει αυτό ακριβώς το αποτέλεσμα· την αποτροπή του πολέμου, αποφασιστικά και δυναμικά.

Και καταλήγει ο Ι. Μάζης με ξεκάθαρη και ολοκληρωμένη πρόταση:

Η ορθολογική προσέγγισις είναι ότι η εν εξελίξει κίνησις της Τουρκίας με το πολεμικό σκάφος παρέχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου να θεραπευθούν τα επί τρεις μήνες ελληνικά στρατηγικά ολισθήματα, με το «Οruc Reis”, εις την ανατολικήν Μεσόγειον, με επαναδιατύπωση πολιτικής, ως εξής:

1) «Η προβολή αποφασιστικότητος και η ανάληψη ετοιμότητος επιβολής εθνικών θέσεων με το προσφορότερο μέσο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ενδεχομένη τουρκική ενέργεια αμφισβήτησης.

2) Προετοιμασία και τεκμηρίωση νομικού αφηγήματος

3) Υιοθεσία της διπλωματικής θέσεως ότι: “Η ανοχή της ελληνικής πλευράς κατά τους προηγουμένους μήνες, επί τη βάσει του καλοπροαιρέτου κατευνασμού εντάσεων μεταξύ γειτόνων, ως φαίνεται, δεν ανεγνώσθη ορθώς από τη γείτονα. Η γείτων όχι μόνο δεν αναστέλλει, αλλά ενισχύει την αναθεωρητική της στρατηγική παραβαίνουσα κάθε αρχή Διεθνούς Δικαίου. Ως εκ τούτου, η ελληνική κυβέρνηση προασπίζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο του Ελληνικού Συντάγματος και υπερασπιζόμενη (όχι απλά συμμορφουμένη προς...) το Διεθνές Δίκαιο και τις Συνθήκες αλλά και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, δηλοί απεριφράστως ότι είναι υποχρεωμένη να περατώσει την περίοδον των ανοχών, καλώντας τη γείτονα και σύμμαχο να αναστείλει άμεσα τη δηλωθείσα πρόθεσή της. Η οποιαδήποτε κίνηση ερευνητικού σκάφους κατά μόνας ή μετά συνοδείας με ερευνητικούς σκοπούς επί ελληνικής υφαλοκρηπίδος, άνευ αδείας του ελληνικού κράτους, θα ερμηνευθεί άνευ ετέρας προειδοποιήσεως ως ενέργεια κατά των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και θα λάβει τη δέουσα δυναμική απάντησιν δια του αποτελεσματικοτέρου μέσου”. Εδώ ευρίσkεται και η “αποτρεπτική προειδοποίησις».

Σ.Σ. Χαιρόμαστε για την ταυτότητα απόψεων με τον καθηγητή Ι. Μάζη και προς επιβεβαίωση παραπέμπουμε στα άρθρα μου στην «EBΔOMH» της 1/2/2020, φ. 1120) με τίτλο: «Ξεκάθαρα, ψύχραιμα, Αποφασιστικά», και της 15/2/220 φ. 1122. Συνοπτικά, στο φύλλο της 1/2/20 προτείναμε μεταξύ άλλων: ΨΗΦΙΣΜΑ της ΒΟΥΛΗΣ: «Κάθε παραβίαση του εναέριου, χερσαίου, θαλάσσιου ή υποθαλάσσιου κυρίαρχου χώρου της Ελλάδος, μετά από μία και μοναδική προειδοποίηση θα πλήττεται.

Πολύ ηπιότερο του Casus beli της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

Τα παραπάνω με έντονη διπλωματική γνωστοποίηση (ΝΟΤΑΜ) στα αρμόδια όργανα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο ΝΑΤΟ και στην γείτονα της Ανατολίας.

Κώστας Βενετσάνος

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 186 guests και κανένα μέλος