Η ελληνική πολιτική κοινωνία ετοιμάζεται να εορτάσει τα 200 χρόνια της ίδρυσής της και ταυτόχρονα βυθίζεται στο τέλμα των αδιεξόδων της. Δεν πρόκειται για θεσμικές ανεπάρκειες στη συγκρότησή της. Έχουμε να κάνουμε με παιδευτικές διαδικασίες και με μαθησιακά εγγενή προβλήματά της. Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι το “ανθρώπινο τέρας” (σύμφωνα με τα τηλεοπτικά παράθυρα) αλλά είναι ταυτόχρονα και ο μεγάλος δημιουργός – θεατράνθρωπος.

Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας: η «υπόθεση Λιγνάδη» είναι πολιτικό πρόβλημα και όποια κυβέρνηση και εάν βρισκόταν στην εξουσία, δεν θα μπορούσε να διαχειρισθεί σε επικοινωνιακό επίπεδο αυτό το πρόβλημα παρά μόνον σ’ αυτό το χυδαίο επικοινωνιακό επίπεδο!

Η άποψή μου είναι η εξής: η δικαστική και δικονομική διαχείριση του σχετικού ζητήματος θα καταλήξει στο επόμενο διάστημα σε μία κάποια λύση. Το ίδιο θα συμβεί και με την κοινωνική εκδοχή της παιδεραστίας. Αλλά το μείζον ζήτημα είναι το πολιτικό. Δηλαδή ο Δημήτρης Λιγνάδης θυσιάζεται τώρα και θα συνεχισθούν όλα όσα συμβαίνουν στην πολιτική πραγματικότητα χωρίς καμία αναφορά στους πολιτικούς, οι οποίοι «χωρίς διεθνή διαγωνισμό» τον διόρισαν στη θεσμική θέση του;

Η «υπόθεση Λιγνάδη» είναι ένα πολιτικό ηφαίστειο, το οποίο θα εκραγεί (και μετά την ποινική λύση του) και θα συμπαρασύρει η λάβα του ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Επειδή ακριβώς, η πολιτική εξουσία και τα άτομα με τις βουλήσεις τους και τις ορμές τους δεν μπορούν να διαμορφώσουν ούτε τον εαυτό τους, ούτε τους θεσμούς, καταλήγουν στο απόλυτο μηδέν;

Η τελική λύση στο κοινωνικο-πολιτικό δράμα που ζούμε ως κοινωνία είναι η παραίτηση της Υπουργού Πολιτισμού. Το πολιτικό ηφαίστειο που ονομάζεται Δημήτρης Λιγνάδης, ελπίζω να μην συμπαρασύρει και την ίδια την ετοιμόρροπη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Γιατί τότε θα ζήσουμε το «πολιτικό ολοκαύτωμα» της δικής μας κοινωνίας, όπως οι ναζί (οι φασίστες) έζησαν το δικό τους.


* Ο Θεόδωρος Γεωργίου είναι καθηγητής ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ στο ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 112 guests και κανένα μέλος