«Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα, είναι σαν παιδί χωρίς πιστοποιητικό γέννησης!»

 «Η Ευρώπη επιβεβαιώνει με υπερηφάνεια ότι η πρώτη εμπειρία στη δημοκρατία έλαβε χώρα στο έδαφος της, ενώ οι μισές λέξεις στο δημοκρατικό λεξιλόγιο όλου του κόσμου είναι παρμένες από μια γλώσσα ευρωπαϊκή».

« Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα, είναι σαν παιδί χωρίς πιστοποιητικό γέννησης!»

Οι ενδεικτικες αυτες φρασεις από συνεντευξεις του Προέδρου Giscard d Estaing, που απεβίωσε πριν λιγες μερες, αλλά και η διαρκης υποστήριξή του στην χώρα μας και ιδιαίτερα στο αίτημά της να αποτελέσει και αυτή μέλος του ευρωπαϊκου εγχειρήματος, έχουν τις ρίζες τους στην βαθειά γνώση του Γάλλου πολιτικού της αρχαιοελληνικής γραμματείας και την αγάπη του γι αυτή.

Ο νεωτερος Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας (σε ηλικία 36 ετών), και νεωτερος Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατία (σε ηλικία 48 ετών), τη δεκαετία του 2000 έγινε πρόεδρος της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης, που επιφορτίστηκε με την κατάρτιση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Το σχέδιο αυτό υπέβαλε ο ίδιος στις 20 Ιουνίου 2003 στους αρχηγούς κρατών των τότε 25 μελών στο Συμβούλιο Κορυφής που διοργάνωσε η Ελλάδα στην Χαλκιδική.

Ως αρμόδιος Πρέσβυς εκ μέρους της χώρας μας για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα είχα την τύχη να υποδεχτώ τον Giscard d’ Estaing την ανωτέρω ημερομηνια και στις συνομιλίες μας να διαπιστώσω το εύρος των γνώσεών του για τους αρχαίους συγγραφείς μας. Στην παρατήρησή μου ότι η Ελλάδα σκόπιμα συγκάλεσε το Συμβούλιο Κορυφής στις 20 Ιουνίου «για να τίμησει την Γαλλία», ο Πρόεδρος γέλασε με την εξήγησή μου ότι, όπως οι πατέρες του Γαλλικού Έθνους έδωσαν στις 20 Ιουνίου 1792 τον όρκο του σφαιριστηρίου ότι δεν θα βγουν από το ομώνυμο κτίριο όπου είχαν συγκεντρωθεί για να καταρτίσουν το Σύνταγμα της Γαλλίας, ομοίως και εμείς δεν θα βγούμε από τον χώρο των συνεδριάσεων αν δεν εγκριθεί το σχέδιο Συντάγματος για την Ευρώπη!

Ως γνωστό, το σχέδιο Συντάγματος, μεταφρασμένο σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ, αρχίζει, χαρις σε πρωτοβουλία του Γάλλου πολιτικού, στα αρχαία ελληνικά με τον ορισμό της δημοκρατίας από το δεύτερο βιβλίο του Θουκυδιδη. Όταν του είπα ότι χαρις σ’ αυτόν ο Περικλης “μίλησε” στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, μου έκανε, με άνεση γνώσης κειμένων, μια σύντομη αναφορά στην εξέλιξη της εννοιας της αρετής από τον Όμηρο (ανδρεία) μέχρι τον Αριστοτέλη (ενέργεια ψυχής σύμφωνη με την αρετή συν τύχη) ο οποιος άλλωστε, ιδιαίτερα την εξύμνησε («Ο ύμνος στην αρετή» και «Ηθικά Νικομάχεια»).

.....Αμυνόμενος, είπα στον Πρόεδρο ότι στο συμπόσιο για το σχέδιο Ευρωπαϊκού Συντάγματος που είχε διοργανώσει δυο μήνες ενωριτερα στην Γαλλία ο δήμαρχος της Λυών, είχα κάμει την εναρκτήριο ομιλία με θέμα «Το αρχαιοελληνικό πνεύμα στο Σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος», κάνοντας σχετικές αναφορές στον Θουκυδιδη, (όπως το άρθρο 8 του Σχεδίου Συντάγματος που έχει τις βάσεις του στον χαρακτηρισμό, από τον Θουκυδιδη, ως “άχρηστου” του μη ενεργού πολίτη).

Ποσο διαφορετική θα ήταν σήμερα η λειτουργία της Ευρωπαικης Ενωσης και των οργάνων της, σε όφελος των πολιτών της, εάν το όραμα του Giscard d’ Estaing είχε πραγματοποιηθεί με την επικύρωση του Σχεδίου Συντάγματος!

Δημήτρης Τσικούρης

Πρέσβυς (ε.τ.)

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 113 guests και κανένα μέλος