Η ιδεολογία μου, έχει τα καλά της και τα κακά της, όπως και οι αντίθετες ιδεολογίες, εξάλλου.

Το κράτος μας, το έθνος μας και ο λαός μας, βεβαίως, όπως και των άλλων, γειτόνων και μη, έχουν επίσης τα καλά τους και τα κακά τους.

Η ποδοσφαιρική μου ομάδα και η σύντροφός μου, όπως και οι δικές σας επίσης.

Τα συν και τα πλην. Τα θετικά και τ’ αρνητικά. Φαντάζομαι πως συμφωνούμε, μέχρις εδώ. Το θέμα όμως είναι ...λογιστικό. Είναι θέμα ισοζυγίου!

Ας αρχίσουμε λοιπόν με το ΙΣΟΖΥΓΙΟ κυβερνητικής δράσης στο Κορωναϊκό τρίμηνο.

Η Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, αυτή την περίοδο είχε ν’ αντιμετωπίσει τα εξής κυρίως θέματα: Ελληνο-Τουρκικά, Μεταναστευτικό, ΚΟΡΩΝΑϊός, Οικονομία. Αφήνω προς το παρόν τους άλλους ...λογαριασμούς για ν’ ασχοληθώ με την κορωναϊκή πανδημία.

Επειδή θέλω να διατηρήσω την εκτίμηση του αντικειμενικού και δίκαιου κριτή, που κρίνει αυστηρότερα τις παραπλήσιες, προς την κοσμοθεωρία του ιδεολογίες και τα κόμματα επιλογής του, από τους αντιπάλους, να πω εκ προοιμίου ότι η κυβέρνηση στο θέμα της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης του Covid-19, σε γενικές γραμμές, τα πήγε αρκετά καλά. Βαθμολογείται με λίαν καλώς, προς το παρόν.

Τα μέτρα που έλαβε, ελήφθησαν σχετικά εγκαίρως και πάντως αποφασιστικότερα και ταχύτερα ίσως κάθε άλλης κυβερνήσεως – κι αυτό καταγράφεται στο ενεργητικό της. Δεν ελήφθησαν όμως αρκετά ή ακριβώς εγκαίρως, κατά τη γνώμη μου.

Και η γνώμη μου αυτή ισχύει όπως καταγράφηκε στην «7η» της 14/3/20, δυο ημέρες αφότου εξέπνευσε το πρώτο θύμα στις 12 Μαρτίου.1 Η ευθύνη του ΕΟΔΥ που δεν εξέτασαν τον συμπτωματικό 66χρονο Περιφερειακό Σύμβουλο, που είχε επιστρέψει μαζί με άλλους 50 τόσους από εκδρομή στους Αγ. Τόπους, παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις – συστάσεις των ιατρών του Νοσοκομείου Αμαλιάδος και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου και δέχθηκε τελικά ο ΕΟΔΥ την τρίτη επίμονη φορά των ιατρών, όπου διαπιστώθηκε ότι όντως είχε προσβληθεί και να νοσηλευθεί, όπου και κατέληξε μετά από 5-6 ημέρες.

Και με ποιο αιτιολογικό αρνιόταν ο ΕΟΔΥ;

Όχι με ιατρικό, συμπτωματολογικό επιχείρημα, αλλά με... γεωγραφικό: Διότι, «...ναι μεν το περιστατικό αποδείχθηκε τελικά επικίνδυνο, ωστόσο στις αρχικές οδηγίες του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), έκανε λόγο για ελέγχους σε πολίτες που έρχονταν από Κίνα και Ιταλία και όχι από Ισραήλ».

Ο ισχυρισμός μοιάζει με παιδαριώδη δικαιολογία. Οι οδηγίες του Π.Ο.Υ. είναι προφανώς ενδεικτικές και όχι υποχρεωτικές. Εν προκειμένω λοιπόν ο ΕΟΔΥ λειτούργησε γραφειοκρατικά και ανεύθυνα. Και δεν ήταν το μόνο περιστατικό, αλλά αρκετά εκείνα που... κατέληξαν! Οι άνθρωποι που χάνονται πρόωρα, από ανευθυνότητα γραφειοκρατική δεν είναι ...περιστατικά. είναι χαμένες ζωές. Είναι οικογενειακά δράματα. Αλλά δεν είναι του παρόντος να ζητηθούν ευθύνες, όταν μάλιστα υφίσταται τέτοια ηρωική, μπορούμε να πούμε, προσφορά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, απ’ τη μιά και η επιτυχία του Υπουργείου Υγείας, απ’ την άλλη, ώστε με τα μέτρα που ελήφθησαν να έχουμε τέτοια διακριτά ευνοϊκά αποτελέσματα, συγκριτικά με άλλες χώρες.

Μιας και αναφερθήκαμε όμως στα μέτρα, παρόλο που τα εγκρίνουμε γενικά, πάλι θα γκρινιάξουμε: και θα γκρινιάξουμε για τη γραφειοκρατική και σαδιστική, σ’ ορισμένες περιπτώσεις εφαρμογή.

Δεν είναι λογικό να μένει λαμπριάτικα, κάποιος κλεισμένος στο διαμέρισμά του στο Παγκράτι και να μη μπορεί να πάει στο εξοχικό του στην Κερατέα ή στην Αίγινα, που το «όργανο» και ο Δήμαρχος δεν γνώριζαν τον Βαρουφάκη και του ζήταγε ο λιμενικός «τα χαρτιά του».

Μερικοί, μάλιστα, Υπουργοί και λοιποί απαιτούσαν να ζητήσει «συγγνώμην»!

Διερωτώμαι: Αν σεβόμασταν τα δικαιώματα του πολίτη, τη στιγμή μάλιστα που ο Τσιόδρας έχει αναγνωρίσει δημόσια ότι «ο Έλληνας έχει μια λέξη που δεν υπάρχει στα αγγλικά, το φιλότιμο», δεν θα μπορούσε όποιος ήθελε να πάει στο χωριό του, με δική του δαπάνη (της τάξης των 450 €), κατόπιν συμβάσεως με ιδιωτικά κέντρα, να κάνει τεστ και μάλιστα με διπλό όφελος: Αφενός του αυτοσκοπού, της μετάβασης στον τόπο επιθυμίας του, κι αφετέρου ενός ευρύτερου τεστ (δοκιμασίας) ανίχνευσης του κορωναϊού, γενικότερα επωφελές για τη δημόσια υγεία. Γνωρίζω ότι δεν είναι 100% ασφαλές. Τίποτα δεν είναι απόλυτα ασφαλές. Και πρέπει να μετρούνται κι άλλοι βασικοί συντελεστές. Και βασικότερος όλων είναι η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Κι αυτή, ας είμαι ήπιος, ετρώθη.

Δεν έφτανε ο ...σκύλος σαν ...πιστοποιητικό, πρέπει να στείλω και SMS ή να συμπληρώσω ολόκληρη βεβαίωση: «Κύριε, πάω έξω...».

Αλλά το «ατράνταχτο» επιχείρημα των αποτελεσμάτων με αποστομώνει:

Διαπιστωμένα κρούσματα μέχρι σήμερα 2.463
Απ’ αυτά κατέληξαν 127
Αποθεραπεύθηκαν 577
 

Η συνέχεια, μέτρων και πορείας της επιδημίας μ’ ανησυχεί και η επακόλουθη ρακένδυτη κορωνοφόρος οικονομία...


1. εφημ. ΕΒΔΟΜΗ, φυλ. 1126, 12/3/20, κύριο άρθρο σελ. 1 & 2

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 325 guests και κανένα μέλος