Ζούνε σε όλη την Ελλάδα. «Ζούνε», τρόπος του λέγειν. Έλληνες της διπλανής πόρτας, που κουβαλάνε σιωπηλοί και περήφανοι τον σταυρό του μαρτυρίου τους. Σακατεμένοι από τα «σουβενίρ» των συγκρούσεων στην Κύπρο το 1964-67 και το 1974. Από τις βόμβες ναπάλμ και τα αέρια που έριχναν οι Τούρκοι. Κι όμως αν ρωτιούνταν σήμερα, πάλι το ίδιο θα ξανάκαναν, που λέει κι ο Καβάφης....

Πρόταση προς το Ασκληπιείο

 

 

Ζούνε σε όλη την Ελλάδα. «Ζούνε», τρόπος του λέγειν. Έλληνες της διπλανής πόρτας, που κουβαλάνε σιωπηλοί και περήφανοι τον σταυρό του μαρτυρίου τους. Σακατεμένοι από τα «σουβενίρ» των συγκρούσεων στην Κύπρο το 1964-67 και το 1974. Από τις βόμβες ναπάλμ και τα αέρια που έριχναν οι Τούρκοι. Κι όμως αν ρωτιούνταν σήμερα, πάλι το ίδιο θα ξανάκαναν, που λέει κι ο Καβάφης. Όπως και τότε που εκπλήρωσαν στο ακέραιο το Χρέος τους, όταν τους κάλεσε η Πατρίδα. Και μπορεί, ανθρώπινο άλλωστε, να πικράθηκαν, αλλά δεν βαρυγκόμησαν όταν τους περιφρόνησε η Πολιτεία. Μια ανάλγητη απέναντι στα καλύτερα παιδιά της Πολιτεία, που διασώθηκε μερικώς από τον προσωπικό αγώνα ενός πολιτικού, του πρώην υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννη Λαμπρόπουλου, που πέτυχε να νοσηλεύονται οι υπερασπιστές της Τιμής όλων μας, δωρεάν στα κρατικά νοσοκομεία. Και πρωτοστάτησε να τους αποδοθούν μετάλλια τιμής σε εκδήλωση στην Σχολή Ευελπίδων τον Ιούλιο του 2007. Για πρώτη φορά μετά από 33 χρόνια συσκότισης και περιφρόνησης.

Αυτά τα «καλούδια» που οι πολεμιστές μας εισέπνευσαν τότε στην Κύπρο, τους σημάδεψαν με ανίατους καρκίνους και με μιά σειρά άλλων επαχθών προβλημάτων της υγείας τους. Μέχρι με γονιδιακές μεταλλάξεις που πέρασαν στα παιδιά τους.

Η ελλαδική πολιτεία, που για τους γνωστούς λόγους συμμόρφωσης σε έξωθεν εντολές, τους γύρισε την πλάτη, δεν φρόντισε ποτέ να αντιμετωπίσει με την πρέπουσα ιατρική έρευνα αυτές τις περιπτώσεις. Αυτούς τους ιδιόμορφους καρκίνους, που δεν προέρχονται από τις συνήθεις αιτίες, ούτε καταπολεμούνται με τις συνήθεις θεραπείες.

Γνωρίζοντας-κι όχι μόνο εγώ-την ιδιαίτερη ευαισθησία του διοικητή του Ασκληπιείου, Ηρακλή Καραγεώργου, αλλά και του συνόλου του νοσηλευτικού προσωπικού απέναντι στον ανθρώπινο πόνο, παίρνω το θάρρος να προτείνω την διοργάνωση από το Ασκληπιείο Νοσοκομείο Βούλας, μιάς επιστημονικής ημερίδας που θα ερευνούσε και θα παρουσίαζε αυτές τις περιπτώσεις κάποιων ξεχωριστών ασθενών. Ξεχωριστών, όχι μόνο από την σκοπιά του ιατρικού ενδιαφέροντος, αλλά και από την σκοπιά της οφειλόμενης, πολυεπίπεδης απόδοσης Τιμής σε συμπατριώτες μας που μας τίμησαν όλους. Με τον αγώνα τους, τη θυσία τους και τον πικρό, βουβό αναστεναγμό μιάς ολόκληρης ζωής, που σημαδεύτηκε από την αγνωμοσύνη της πολιτείας στο πρόσωπό τους.

Είμαι βέβαιος, ότι οι στρατιωτικοί-κυρίως-γιατροί, που αντιμετώπισαν με περιορισμένη διεθνή βιβλιογραφία αυτά τα περιστατικά, θα καταθέσουν πρόθυμα την εμπειρία τους.

Τους συγκεκριμμένους αυτούς καρκίνους, τους συνάντησαν για πρώτη φορά Αμερικανοί γιατροί μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ. Και παρ’ όλη τη λυσσαλέα αντίδραση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, οι Αμερικανοί βετεράνοι του βρώμικου εκείνου πολέμου, χρησιμοποίησαν εκείνες τις ιατρικές έρευνες και γνωματεύσεις για να δικαιωθούν τελικά στα δικαστήρια και να αποζημιωθούν για ανήκεστες βλάβες της υγείας τους, μιά που η διασπορά των αερίων από τις αμερικανικές ναπάλμ δεν χαρίστηκε στους Αμερικανούς στρατιώτες.

Οι σύλλογοι πολεμιστών του 1964-67 και του 1974 τίθενται στη διάθεση του διοικητή του Ασκληπιείου, προκειμένου να παράσχουν ιατρικούς φακέλους και μαρτυρίες για την επιτυχή διοργάνωση της ημερίδας.

Το Ασκληπιείο Βούλας δεν είναι βέβαια ογκολογικό νοσοκομείο. Είναι όμως το δικό μας νοσοκομείο και διαθέτει έναν θαυμάσιο συνεδριακό χώρο στο αμφιθέατρό του. Επιπλέον διαθέτει-διαπιστωμένα-πολλούς ζηλωτές του Ιπποκράτη, από την διοίκηση έως και τον κάθε γιατρό, νοσοκόμο και τραυματιοφορέα. Η επιλογή να καταθέσω σε αυτό το νοσοκομείο την πρότασή μου, μόνο τυχαία δεν ήταν.

Ως κοινωνία υπεύθυνων πολιτών-επίπεδο προς το οποίο οφείλουμε κάποια στιγμή να ανέλθουμε-δεν έχουμε την πολυτέλεια της πολιτείας μας, να κλείνουμε τα μάτια μας στο οποιοδήποτε πρόβλημα που αφορά σε συμπολίτες μας.

Κι έτσι όπως καταγράφεται η μεταπολεμική αντιμετώπιση των αγωνιστών μας στους ακήρυκτους πολέμους στην Κύπρο, δεν συνιστά απλώς πρόβλημα. Συνιστά εθνικό άγος.

 


Διαφήμιση (2)

Προσεχή Γεγονότα

Καμία εκδήλωση

Διαφήμιση (1a)

ebdomi-dimosiefseis

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 66 guests και κανένα μέλος