«Απόλλων Ζωστήρ, ΛίμνηΒουλιαγμένης, Φασκομηλιά και...»
γράφει η: Αννα Σκουλούδη

 

Ο Ναός του Απόλλων Ζωστήρα βρίσκεται μέσα στις εγκαταστάσεις του Αστέρα Βουλιαγμένης!

Ο ναός αποκαλύφθηκε, περί το 1924, όταν παιδιά από το Ορφανοτροφείο της Βουλιαγμένης, έπαιζαν στην ακτή, η οποία σήμερα είναι γνωστή ως ακτή Αστέρα Βουλιαγμένης.

Ο ναός ιδρύθηκε τον 6ο π.Χ. αιώνα κατά την αρχαϊκή εποχή. Κατά τη Βυζαντινή περίοδο έλαβαν χώρα ορισμενες επισκευές στον αρχαίο ναό του Ζωστήρα, οι τοίχοι του σηκού επεκτάθηκαν και μετατράπησε σε χριστιανική εκκλησία!

Ο Παυσανίας αναφέρει ότι αυτή ήταν η θέση του πιο σημαντικού ιερού του δήμου Αλών Αιξωνίδων, ο οποίος βρισκόταν μεταξύ των Δήμων της Αιξωνής και του Αναγυρούντος. Περιελάμβανε τις τοποθεσίες όπου σήμερα απλώνεται ο τρίδημος Δήμος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης και είναι ορατά τα αρχαιολογικά ευρήματα σε όλη την περιοχή της οικιστικής και εμπορική ζωής της αρχαιότητας. Αρχαία οδός στο Καβούρι, βυθισμένο αρχαίο λιμάνι στο Καβούρι, ο Πύργος στα Πηγαδάκια, οι αρχαίος οικισμός σε οικόπεδο επί της οδού Καλύμνου στη Βούλα και μια σειρά άλλα αξιόλογα μνημεία, που βρίσκονται αναξιοποίητα στο Δήμο μας.

Η περιοχή της Βούλας και της Βουλιαγμένης φαίνεται να «ξυπνά» τώρα αρχαιολογικά, αρκεί να γίνει η σωστή ανάδειξη της περιοχής και να μη θαφτούν με το πρόσχημα της ανάπτυξης, για άλλη μια φορά.

Είναι απαραίτητο ο Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα να αποκτήσει αυτονομία, δική του είσοδο και ανάδειξή του ως επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο.

Λίμνη Βουλιαγμένης

Η Λίμνη Βουλιαγμένης, στην καρδιά της «Αθηναϊκής Ριβιέρας» αποτελεί τον κρυμμένο θησαυρό της Αττικής φύσης. Ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο παγκόσμιας εμβέλειας.

Ο επιβλητικός βράχος, τα ιαματικά νερά, οι δαιδαλώδεις υποβρύχιες σήραγγες, η καταπράσινη βλάστηση δημιουργούν ένα μοναδικό γεωολογικό φαινόμενο. Η σημερινή της μορφή διαμορφώθηκε μετά από πτώση της οροφής του σπηλαίου, η οποία διαβρώθηκε από την υψηλή θερμοκρασία του νερού που τρέχει στο εσωτερικό της. Η Λίμνη είναι ενταγμένη στον εθνικό κατάλογο NATURA 2000, αλλά και ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους από το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο με την υπ. αρ. Γ/403/ 23043/ 21.3.1981 απόφασή του, την χαρακτηρίζει ως τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και δη «ως σπάνιο γεωολογικό φαινόμενο που πρέπει να μείνει άθικτο από ανθρώπινες επεμβάσεις». Το ΣτΕ με την 369/1995 επιτρέπει χρήση μόνο κυλικείου προς εξυπηρέτηση των λουομένων και κατοικία φύλακα!

Σήμερα αναπτύσσεται έντονη επιχειρηματικότητα, με λουκούλλεια γεύματα και με αποτρεπτική τιμή για τους κατοίκους που θέλουν να κολυμπήσουν στα ιαματικά νερά της.

Είναι καιρός να σεβαστούμε επιτέλους τους Νόμους του κράτους και τις αποφάσεις των ανώτατων Δικαστηρίων μας, για την προστασία του περιβάλλοντος.skouloudi EDIT

Είναι καιρός να δούμε την αλήθεια κατάματα και να τη υιοθετήσουμε όλοι: η Πολιτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Φορείς και οι Πολίτες.

Και την επομένη ημέρα των εκλογών, εμείς ως Δημοτική Αρχή, θα φροντίσουμε σε συνεργασία με όλες τις ηλικίες των Δημοτών να αναδείξουμε όλους αυτούς τους χώρους, που θα προβάλουν το Δήμο μας διεθνώς, προσελκύοντας   κόσμο και δημιουργώντας θέσεις εργασίας, αλλά και να διδάξουμε τα παιδιά μας ότι η ανάπτυξη είναι ταυτόσημη έννοια της διατήρησης της ιστορίας μας με σεβασμό και αξιοπρέπεια γι’ αυτά που κληρονομήσαμε και αυτά που θα παραδώσουμε.

Αννα Σκουλούδη

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος

με το συνδυασμό "Δίπλα σας" της Μαρίας Σίνα

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 217 guests και κανένα μέλος