Ο επί 20 χρόνια δήμαρχος Καλυβίων και 4 χρόνια δήμαρχος του Καλλικρατικού Δήμου Σαρωνικού, διεκδικεί εκ νέου τη δημοτική Αρχή του Δήμου, γιατί δεν είναι ικανοποιημένος από τη διαχείριση του νυν δημάρχου Γιώργου Σωφρόνη.

«Ο Δήμος μετασχηματίστηκε σε ένα ιδιόμορφο κλειστό λόμπι, απροσπέλαστο για το δημότη και ο ίδιος ο δήμαρχος απώλεσε το θεσμικό του ρόλο», σημειώνει.

 

filippou 2019Ας τον παρακολουθήσουμε:

 

  1. E. Κύριε Φιλίππου, ο νυν Δήμαρχος Γ. Σωφρόνης, διετέλεσε αντιδήμαρχος επί δημαρχίας σας. Παρά το γεγονός αυτό, έκανε μια πολύ σκληρή δήλωση, όταν ανακοινώσατε την υποψηφιότητά σας για το Δήμο. Τι απαντάτε σ’ αυτό;

Νομίζω ότι ήταν μια εξαιρετικά ατυχής και κακή δήλωση, για το λόγο αυτό δεν την επανέλαβε και ποτέ από τότε. Ατυχής, γιατί ο ίδιος το 2014, όταν ανέλαβε τη δημοτική αρχή, εκθείαζε το έργο της θητείας Φιλίππου, στην οποία άλλωστε συμμετείχε. «Μπροστάρη», με χαρακτήριζε τότε στις δημόσιες δηλώσεις του. Κακή γιατί προσδιόρισε από τότε το ύφος και την ποιότητα του πολιτικού του λόγου. Δε με αγγίζουν τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις και επί της ουσίας δεν αφορούν και την πλειοψηφία των πολιτών. Είμαστε εδώ για να συγκρίνουμε το έργο μας και την πρότασή μας για την επόμενη ημέρα. Ο “Σαρωνικός” έχει ανάγκη από σχέδιο και οργανωμένη δουλειά. Δηλώσεις υπό το πρίσμα του πανικού και του φόβου χαρακτηρίζουν μόνον αυτόν που τις κάνει και αποτυπώνουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

 

Ως δήμαρχος με μια μακροχρόνια εμπειρία, ποιά είναι η γνώμη σας για τη θητεία του κυρίου
Σωφρόνη;

Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος μας είναι δυστυχώς, κατάσταση εγκατάλειψης όλων των δημοτικών ενοτήτων, αδυναμίας διαχείρισης της καθημερινότητας, πλήρους στασιμότητας στα έργα υποδομής, στα σχέδια πόλης και αδιαφάνειας στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Ο Δήμος ταυτόχρονα έχασε κάθε επαφή με τους ίδιους τους πολίτες, αφού μετασχηματίστηκε σε ένα ιδιόμορφο κλειστό λόμπι, απροσπέλαστο για το δημότη και ο ίδιος ο δήμαρχος απώλεσε το θεσμικό του ρόλο, αφού η πρώτη υποχρέωση τού κάθε δημάρχου είναι να βρίσκεται κοντά και μαζί με όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες. Αυτοί άλλωστε είναι και οι λόγοι που ξανασυναντηθήκαμε πολίτες από όλο το Δήμο και συγκροτήσαμε αυτήν την πολυσυλλεκτική και τελικά πλειοψηφική παράταξη. Για τους ίδιους λόγους οι πολίτες ανταποκρίθηκαν με συγκλονιστικό τρόπο στο κάλεσμά μας και αγκάλιασαν την παράταξή μας.

 

Μιλάτε για πολυσυλλεκτική παράταξη, και έτσι σας έχουμε γνωρίσει και στο παρελθόν. Όμως σήμερα, η άλλη πλευρά δίνει το στίγμα της κομματικής αντιπαράθεσης;

Tο στίγμα που δίνει η άλλη πλευρά το γκρεμίζει η ίδια η πραγματικότητα. Η αλήθεια σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι αμείλικτη και αυταπόδεικτη. Η “ακτινογραφία” του ψηφοδελτίου μας, γκρεμίζει κάθε υπόνοια ότι ο συνδυασμός μας είναι ένας κομματικός συνδυασμός. Το ακριβώς αντίθετο. Είμαστε μια παράταξη βγαλμένη από την κοινωνία των πολιτών, κομματικά ακηδεμόνευτη και αχειραγώγητη. Δε διανooύμαστε να χωρίσουμε την όμορφα διαφοροποιημένη κοινωνία των πολιτών, σε κομματικά στρατόπεδα. Αυτό που χρειάζεται ο “Σαρωνικός” είναι ο πολλαπλασιασμός των δυνάμεών μας και όχι η διαίρεση με κομματικούς χουλιγκανισμούς. Εμείς λοιπόν στο “Σαρωνικός Συνεργασία”, που προερχόμαστε από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, αυτό το κάνουμε ήδη πράξη.

Πιστεύετε λοιπόν ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ένα θεσμός πάνω από κόμματα και τέτοιου τύπου αντιπαραθέσεις; Κάτι, άλλωστε που είναι και δική μας πεποίθηση.

Δεν το πιστεύω απλώς, το πράττω. Πολλά χρόνια τώρα, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, άφησα στο σπίτι μου το «κομματικό βιβλιάριο» και είμαι αυτοδιοικητικός. Επί 24 χρόνια ως δήμαρχος, συνεργάστηκα με τις κυβερνήσεις και τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, συνεργάστηκα διαχρονικά με όλους τους Περιφερειάρχες και τους θεσμούς. Και αυτή είναι η ύψιστη υποχρέωση ενός αυτοδιοικητικού, να συνεργάζεται άριστα με όλους για να καταφέρνει τα μέγιστα αποτελέσματα για τον τόπο του.

 

Κατηγορείστε από τον κ. Σωφρόνη, ότι ως αντιπεριφερειάρχης σαμποτάρατε το έργο του. Τι απαντάτε σ’ αυτό;

Αυτό το έχει απαντήσει ο κ. Σωφρόνης πριν από εμένα. Όταν λοιπόν το Νοέμβριο έβγαλε το έντυπο του απολογισμού του, και τότε ακόμη δεν είχε λόγο να παραμορφώνει την αλήθεια με τόσο χοντροκομμένο τρόπο, έγραψε στη σελίδα 8 ότι έλαβε από την Περιφέρεια χρηματοδότηση ύψους 44. 163 ευρώ! Πολύ υψηλό ποσό! Τότε έλεγε την αλήθεια, καθώς δεν είχα ανακοινώσει την υποψηφιότητά μου. Και αυτή η αλήθεια, ξέρετε, δεν “μαζεύεται!” Τα χρήματα είναι εγκεκριμένα από εμένα και δυστυχώς «κάθονται» παγωμένα και αναξιοποίητα επειδή ακριβώς ο κ. Σωφρόνης δε διαθέτει τη γνώση, την εμπειρία, τη βούληση να μετατρέψει το χρήμα σε έργα. Γιατί αυτή είναι η δουλειά του δημάρχου, να υλοποιεί τα έργα, και του αντιπεριφερειάρχη να τα χρηματοδοτεί. Είναι ηλίου φαεινότερον ποιος δεν έχει κάνει καλά τη δουλειά του…

 

Πολύς θόρυβος γίνεται για τη Μονομετοχική Εταρεία του Δήμου. Παραιτήσεις, υψηλά πρόστιμα, κατηγορίες για κακοδιαχείριση. Τι λέτε εσείς για όλα αυτά;

Η Μονομετοχική Εταιρεία είναι σχεδόν χρεοκοπημένη, με οφειλές άνω του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Δυστυχώς για τον απερχόμενο δήμαρχο την αλήθεια την διατύπωσαν ο κ. Χαρίτος και ο κ. Αδάμης, συνεργάτες του και υποψήφιοι εκ νέου του κ. Σωφρόνη. Ο πρώτος παραδέχτηκε σωρεία οικονομικών και διαχειριστικών λαθών, αφού ανέθετε έργα χωρίς διενέργεια διαγωνισμών και χωρίς διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Ο δεύτερος παραιτήθηκε, λόγω αδυναμίας διαχείρισης του υπέρογκου χρέους της εταιρείας, που παρέλαβε από τον πρώτο.

Σας λέω χωρίς περιστροφές ότι η πολιτική Σωφρόνη για την Εταιρεία και τις καντίνες, με τις οποίες συνδέονται και τα πρόστιμα είναι αδιαφανής, καταστροφική και βλαπτική για το δημόσιο συμφέρον. Παρέλαβε μια εταιρεία υγιέστατη και τη χρεοκόπησε. Υπάρχει ευθύνη και θα καταλογισθεί!

 

Υπάρχει όμως ακόμη ένα σημείο αντιπαράθεσης. Πρόκειται για το δημοτικό φωτισμό με led. Τι ακριβώς συμβαίνει κατά την άποψή σας κύριε Φιλίππου;

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι εμείς είμαστε με το έργο. Το θέλουμε και θα το υλοποιήσουμε ως νέα δημοτική αρχή. Έχουμε όμως σοβαρότατο θέμα με τη σύμβαση που το συνοδεύει, η οποία είναι λεόντεια και η οποία υπογραμμίζω χρεώνει το δήμο- και τους δημότες- με υπέρογκα ποσά. Σας προσκαλώ ως εφημερίδα να ερευνήσετε τα ποσά που πλήρωσαν άλλοι δήμοι που υλοποίησαν το ίδιο ακριβώς έργο, που αγόρασαν δηλαδή το ίδιο ακριβώς πακέτο. Ξέρετε τι θα διαπιστώσετε; Ότι ο κ. Σωφρόνης – είτε από άγνοια, είτε από σκοπιμότητα – λειτούργησε δυστυχώς για άλλη μία φορά, ως εκπρόσωπος μιας εταιρείας και όχι ως δήμαρχος που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και υπερασπίζεται το δημόσιο χρήμα.

Η νέα δημοτική μας αρχή θα επαναδιαπραγματευτεί την τιμή με τον ανάδοχο, με στόχο να προσεγγίσει η τιμή τις πραγματικές τιμές της αγοράς.

 

Αποχετευτικό· είναι ένα μεγάλο θέμα για το Δήμο, που δεν έχει προχωρήσει και δεν έχει λυθεί μέχρι σήμερα. Και σ’ αυτό το θέμα έχετε έρθει σε σύγκρουση με τον κο Σωφρόνη. Ποια είναι η λύση που εσείς προκρίνετε;

Να ξεκινήσω με δύο αναμφισβήτητες αλήθειες.

Η πρώτη είναι ότι αν ο κ. Σωφρόνης συνέχιζε με συνέπεια τη γραμμή που και ο ίδιος είχε ψηφίσει, για σύνδεσή μας με την Ψυτάλλεια, τώρα το θέμα θα είχε λυθεί όπως ακριβώς έγινε με το Δήμο Παλλήνης, όπου η δημοπράτηση του έργου θα γίνει το φθινόπωρο. Η δεύτερη αλήθεια είναι ότι αφού απώλεσε ο ίδιος τη λύση της Ψυτάλλειας, με τρόπο υπόγειο και πλήρως αντιδημοκρατικό προσπάθησε να επιβάλει την κατασκευή ΚΕΛ στα Καλύβια, χωρίς μελέτες, χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς συναίνεση, χωρίς ενημέρωση, με τη γνωστή κατάληξη και τις γνωστές πάνδημες αντιδράσεις.

Η θέση μας είναι ρητή και κατηγορηματική. ΚΕΛ στα όρια του Δήμου Σαρωνικού δεν πρόκειται να γίνει. Η λύση θα αναζητηθεί είτε στην επανεξέταση της Ψυτάλλειας, είτε σε συνεργασία με γειτονικούς δήμους.

 

Ως δήμαρχος του διευρυμένου Δήμου Σαρωνικού θα μπορούσατε να κάνετε ένα σύντομο απολογισμό της θητείας σας;

Αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου στην πιο δύσκολη περίοδο από τη μεταπολίτευση και μετά. Με θητεία κουτσουρεμένη, μόλις 3,5 χρόνια, με τεράστια υποχρηματοδότηση λόγω μνημονίου, 60% κάτω ήταν η χρηματοδότηση τότε στους Δήμους και με μια υποχρέωση να συνενωθούν γρήγορα και αποτελεσματικά πολίτες και υπηρεσίες από διαφορετικούς δήμους και κοινότητες.

Παρόλες τις δυσκολίες τρέξαμε μελέτες και έργα. Τα αντιπλημμυρικά στην Ανάβυσσο, την Παλαιά Φώκαια, τη Σαρωνίδα, το Λαγονήσι και στα Καλύβια, η οδοποιία, η Λεωφόρος Καλυβίων, τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, οι αναπλάσεις, τα σχέδια πόλης, η δυνατότητα σύνδεσής μας με την Ψυτάλλεια, η κοινωνική πολιτική, οι δράσεις για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό είναι ο δικός μας μαραθώνιος επί 3,5 χρόνια!

 

Kαι μια τελευταία ερώτηση. Ποια είναι η επόμενη μέρα που εσείς οραματίζεστε για το Δήμο Σαρωνικού;

Ο Σαρωνικός σήμερα, χρειάζεται έναν στρατηγικό άξονα, χρειάζεται μια συμπαγή ταυτότητα που τέμνει τις προσδοκίες της ανάπτυξης με την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων. Το εξαιρετικό παραλιακό μέτωπο, η πολύ αξιόλογη ενδοχώρα, η μικρή απόσταση από το Διεθνές Αεροδρόμιο, την Αθήνα και την Αττική οδό, δημιουργούν έναν πολύ σημαντικό Δήμο. Από την επόμενη μέρα πρέπει να δουλέψουμε στην κατεύθυνση αυτή.

Να αξιοποιήσουμε επιτέλους τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια για να υλοποιηθούν έργα υποδομής, να εντάξουμε νέα αναγκαία έργα, να προχωρήσουμε τα σχέδια πόλης για να αποκτήσουμε μια άρτια οικιστική οργάνωση, να επενδύσουμε στην καινοτομία και κυρίως στον τουρισμό. Και φυσικά να μην ξεχνούμε ποτέ την καθημερινότητα των πολιτών και του Δήμου, γιατί είναι δείκτης ποιότητας ζωής!

 

 

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 954 επισκέπτες και κανένα μέλος