Λίγους μήνες πριν από τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου του 2019 και λίγο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ‘’Κλεισθένης’’ που αφορά σε αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κυρίως με την εφαρμογή της απλής αναλογικής και νέο εκλογικό σύστημα και χωρίς καμία νέα χωροταξική αναπροσαρμογή σε δήμους και περιφέρειες, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι χρειάζονται βαθύτερες αλλαγές στην Τ.Α. για να γίνει και περισσότερο λειτουργική και αποτελεσματική, αλλά και πιο αξιόπιστη.

Η γραφειοκρατία του δημοσίου, που έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην υλοποίηση έργων σε μια πόλη και μια περιφέρεια, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για δημιουυργία και αποτελεσματικότητα ενός master plan για μια πόλη.

Όσοι ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έχουν αναρωτηθεί γιατί αυτές οι καθυστερήσεις έργων, είτε λέγονται όμβρια, είτε αποχέτευση, είτε ακόμη για μια απλή κατασκευή μιας παιδικής χαράς ή πλατείας, για να μην μιλήσουμε για μια ανάπλαση κάποιου κέντρου πόλης, μαζί με πεζοδρομήσεις, ποδηλατοδρόμους κλπ.

Όταν οι κυβόλιθοι στην Ευρώπη μπαίνουν σε λίγες μέρες και γίνονται ολικές αναπλάσεις ιστορικών κέντρων πόλεων, στην Ελλάδα θέλουμε πολλούς μήνες και σε πολλές περιπτώσεις και χρόνια, μόνο για να ξεκινήσει το έργο, με εργολάβους να διαγκωνίζονται, να αλληλομηνύονται με προσφυγές και το έργο απλά να καθυστερεί. Πόσες φορές έχουμε δει παρατημένα και μισοτελειωμένα έργα μπροστά σε καταστήματα και σπίτια, με τα μαγαζιά εξαιτίας της καθυστέρησης των έργων να χάνουν κόσμο και πελάτες και τους κατοίκους να μη μπορούν να περπατήσουν στα πεζοδρόμια.

Μια πρόταση για πιο ευέλικτη και αποτελεσματική Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η θεσμοθέτηση Δημοτικού Αρχιτέκτονα σε κάθε Δήμο της χώρας, άνω των 3.000 κατοίκων.

Πώς θα ήταν άραγε οι πόλεις, χωρίς τις αρχιτεκτονικές δημιουργίες του Ερν. Τσίλλερ και του Χάνσεν, του Δημήτρη Πικιώνη, με τις πεζοδρομήσεις και το πλούσιο έργο, του Α. Κωνσταντινίδη, του Ποτηρόπουλου, του Τομπάζη, του Δοξιάδη και πολλών άλλων ;

Η καινοτομία του Δημοτικού Αρχιτέκτονα, τον όποιο θα διορίζει ο Δήμαρχος έπειτα από Διαγωνισμό και βάσει βιογραφικού με συγκεκριμένα προσόντα και σύμβαση ορισμένου χρόνου ως τη λήξη της δημοτικής θητείας, όπως γίνεται και στην περίπτωση του Γενικού Γραμματέα, θα είναι η συνεισφορά του στην επεμπλοκή έργων που εκκρεμμούν, στον σχεδιασμό νέων, μαζί με την οικεία Τεχνική Υπηρεσία. Θα μπορεί να οργανώνει πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, να συνεργάζεται με την αρμόδια Αντιδημαρχία και να εκπονεί αρχιτεκτονικούς σχεδιασμούς, χωρίς χρονοτριβή , έχοντας αυξημένες αρμοδιότητες με τη διαδικασία fast track σε ότι αφορά αντιπλημμυρικά έργα και θέματα ποιότητας ζωής, όπως κατασκευή πλατειών, παιδικών χαρών, σχολείων, επισκευές δρόμων και πεζοδρομίων, αναπλάσεις , πεζοδρομήσεις και δημιουργία ποδηλατοδρόμων, για δημιουργία σύγχρονων πόλεων που θα φέρουν ένα νέο μοντέλο βιώσιμης κινητικότητας.

Η δεύτερη πρόταση για μια πιο αποτελεσματική Τοπική Αυτοδιοίκηση αφορά τη δημιουργία θέσης Μάνατζερ για Απορρόφηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων σε κάθε Δήμο, με αντίστοιχες προϋποθέσεις όπως του Γενικού Γραμματέα, όπου θα ασχολείται αποκλειστικά με αυτό. Τη σύνταξη φακέλου, την επίβλεψη, καθώς και την ολοκλήρωση ως την υλοποίηση ενός έργου, χωρίς να αφήνει το Δήμο να μη διεκδικεί ό,τι πρόγραμμα βγει από την Ευρώπη, με ευρωπαϊκούς πόρους και πολλαπλά οφέλη για τους κατοίκους του οικείου Δήμου.

Η χαμηλή απορροφητικότητα σε ευρωπαϊκά προγράμματα που βγαίνουν για τους δήμους, πηγάζει από την έλλειψη γνώσης για τέτοιου είδους ζητήματα, μιας και απαιτούνται ειδικές γνώσεις και πολλές φορές κοστοβόρες συμβάσεις με ειδικά γραφεία, αμφιβόλου αποτελέσματος.

Το κράτος και οι δήμοι θα έχουν πολλαπλά οφέλη από τον Δημοτικό Αρχιτέκτονα και τον Μάνατζερ για Απορρόφηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, μιας και η Τοπική Αυτοδιοίκηση υποχρεούται να περάσει στην επόμενη μέρα, πιο εκσυγχρονισμένη, περισσότερο ευέλικτη και πιο αποτελεσματική, ακολουθώντας το μέλλον και όχι το παρελθόν, φτιάχνοντας το αύριο, χωρίς να κοιτάζει το χθες. Μόνο έτσι και οι Δήμοι θα πάνε μπροστά και η Ελλάδα θα μεταμορφωθεί με έξυπνες και σύγχρονες πόλεις, που θα δίνουν στον πολίτη καλύτερη ποιότητα ζωής και περισσότερο χρόνο να ζήσει στην πόλη του, με όλες τις σύγχρονες ανέσεις και υπηρεσίες που πρέπει να έχει.

Ο Νεκτάριος Καλαντζής
είναι Πρόεδρος της Ένωσης
Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ)
και Δημοτικός Σύμβουλος Παλλήνης

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 89 guests και κανένα μέλος