Από το Σύλλογο “Αρχέδημος”, που ασχολείται με το περιβάλλον στην περιοχή του Δήμου 3Β ελάβαμε την παρακάτω επιστολή, όπου επισημαίνει - με στοιχεία - τις αντιρρήσεις του, σχετικά με την εγκατάσταση λειτουργιών του Δήμου στη Σχολή Ευελπίδων.

 


 

 

"ΑΡΧΕΔΗΜΟΣ”

Σύλλογος Διατήρησης και Αναβάθμισης του Φυσικού
Περιβάλλοντος και του Οικιστικού Χαρακτήρα των 3Β
 
 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς: Δήμαρχο, Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοτικούς Συμβούλους, ΥΠΕΘΑ, ΓΕΕΘΑ, ΥΠΕΚΑ, Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς & Νήσων, Δασαρχείο Πεντέλης.

Η διάθεση του Δημάρχου, με την αντίστοιχη διαφήμιση, για την μεταφορά των «βρόμικων» (όπως τις αποκαλεί ο Δήμαρχος) λειτουργιών του Δήμου 3Β από τη Βάρη σε άλλη περιοχή θα μπορούσε να επικροτηθεί γιατί είναι ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής και όλου του Δήμου.

Η εμμονή του όμως αυτές οι «βρόμικες» λειτουργίες να μεταφερθούν στη ζώνη Α΄ προστασίας του Υμηττού σε εκτάσεις της Σχολής Ευελπίδων μας προκαλούν πολλά ερωτηματικά.

Μαζί με τις «βρόμικες» αυτές λειτουργίες (πρατήρια καυσίμων, πλυντήρια, συνεργεία, αμαξοστάσιο κλπ ) διαφημίζεται επίσης και η τοποθέτηση στον ίδιο χώρο του εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από τα σκουπίδια.

Η τοποθέτηση ιδιαίτερα ρυπογόνων λειτουργιών σε ένα έντονα διαπερατό περιβάλλον (καρστικοποιημένοι ασβεστόλιθοι) μόνο ανησυχίες μπορούν να προκαλέσουν σε όλους τους πολίτες που προσπάθησαν και θα συνεχίσουν στο μέλλον να διατηρήσουν τον Υμηττό προστατευόμενο.

Το ξέρετε ότι με μελέτες και έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή του Υμηττού, προκύπτει ότι το Υπόγειο Καρστικό Σύστημα (Σύστημα Υμηττού) παρουσιάζει υψηλή τρωτότητα όσον αφορά τη ρύπανσή του. Η εκφόρτιση του συστήματος γίνεται προς το νότο τόσο μέσω υποθαλάσσιων εκφορτίσεων όσο και μέσω διακριτών πηγών (Βουλιαγμένης και Αγ. Μαρίνας).

Είναι κανένας πολίτης που θέλει να δει ρυπασμένες αυτές τις περιοχές;

Είναι κανείς πολίτης που υιοθετεί τη μεταφορά των λειτουργιών αυτών σ' ένα περιβάλλον που προστατεύεται από την κείμενη νομοθεσία;

Είναι κανείς πολίτης που θέλει να εμπλακεί ο Δήμος σε μια δικαστική διαμάχη με το ΣτΕ; Λιγότερο ρυπογόνες δραστηριότητες έχουν στο παρελθόν καταπέσει στο ΣτΕ πόσο μάλλον οι «βρόμικες» λειτουργίες του Δήμου.

Έχει εξασφαλίσει ο Δήμος την περιβαλλοντική αδειοδότηση αυτών των εγκαταστάσεων;

Έχει εξασφαλίσει την έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για τις εγκαταστάσεις;

Πιστεύει κανείς ότι επειδή έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ του Δήμου και του ΥΠΕΘΑ δε θα ισχύσει η περιβαλλοντική νομοθεσία;

Θα πρέπει να βρεθεί ένας κατάλληλος χώρος για την χωροθέτηση όλων αυτών των «βρόμικων» λειτουργιών της πόλης. Ο χώρος όμως αυτός δε θα πρέπει να είναι ο πυρήνας προστασίας του Υμηττού τον οποίο θα πρέπει όλοι να προστατεύσουμε.

Μπορούν να βρεθούν περιοχές, κατάλληλες γεωλογικά και περιβαλλοντικά για την χωροθέτηση των λειτουργιών της πόλης. Στην κατεύθυνση αυτή θα δραστηριοποιηθούμε και ΤΩΡΑ και στο ΜΕΛΛΟΝ.

Ο Υμηττός είναι δίπλα μας. Με τα σπήλαια του, με τα δάση του, με τα μονοπάτια του, με τα φυτά του, με τις κορυφές του και τόσα άλλα. Ας τον δούμε ως ένα χώρο προστασίας για μας και τα παιδιά μας. Να μην τον κάνουμε «αποθετήριο» των «βρόμικων» λειτουργιών μας.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Πληροφορίες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
 
 
 
 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 232 guests και κανένα μέλος