Είσαι ρατσιστής; Μη βιαστείς να απαντήσεις.
Για να γίνει ανάλυση ενός θέματος πρέπει να υπάρχει ένας κοινός παρανομαστής, ένα δεδομένο πάνω στο οποίο θα στηριχτούμε για να ξεδιπλώσουμε τις απόψεις μας.
Ο κοινός παρανομαστής μας εδώ πρέπει να είναι η ερμηνεία της λέξης ρατσισμός. Ρατσισμός= θεωρία που υποστηρίζει την ανωτερότητα μιας φυλής και αποβλέπει στη διατήρηση της «καθαρότητάς» της και στην κυριαρχία της επί των άλλων. (Λεξικό Τεγόπουλος – Φυτράκης)...

Είσαι ρατσιστής;

 

Είσαι ρατσιστής; Μη βιαστείς να απαντήσεις.

Για να γίνει ανάλυση ενός θέματος πρέπει να υπάρχει ένας κοινός παρανομαστής, ένα δεδομένο πάνω στο οποίο θα στηριχτούμε για να ξεδιπλώσουμε τις απόψεις μας.

Ο κοινός παρανομαστής μας εδώ πρέπει να είναι η ερμηνεία της λέξης ρατσισμός. Ρατσισμός= θεωρία που υποστηρίζει την ανωτερότητα μιας φυλής και αποβλέπει στη διατήρηση της «καθαρότητάς» της και στην κυριαρχία της επί των άλλων. (Λεξικό Τεγόπουλος – Φυτράκης)

Το τελευταίο αιώνα έχουν γίνει φρικτά πράγματα στο όνομα της υπεροχής μιας φυλής. Πολλές φυλές έχουν υποφέρει από αυτή την «αψυχολόγητη» αίσθηση ανωτερότητας που διακατέχει τους ανθρώπους. Μια «ανωτερότητα» που προέρχεται απ’ το ότι είχαν την «τύχη» να γεννηθούνε στην μερίδα των «ισχυρών». Ισχυρών είτε λόγω πληθυσμού, είτε λόγω οικονομικής υπεροχής. Η άγνοια και ο φόβος της απώλειας της υψηλής τους θέσης, τους κάνει να αντιμετωπίζουνε τη μαύρη φυλή π.χ. ως υποδεέστερη. Γι’ αυτό και συνήθως ρατσιστικές συμπεριφορές, δεν βρίσκουμε στις αδύναμες ομάδες, στους μετανάστες ή στις μειονότητες γενικά.

xeria.jpgΠώς αισθάνεστε βλέποντας την εικόνα 1;

Βλέποντας όμως την εικόνα 2 είμαι σίγουρη ότι τα αισθήματά σας μένουν ουδέτερα. Γιατί; Και τα δύο άλογα ανήκουν στο ίδιο είδος ζώου, horses.jpgαπλώς διαφέρουν στο χρώμα. Μπορεί να έχετε μια προτίμηση π.χ. στο μαύρο γιατί σας αρέσει όπως γυαλίζει το τρίχωμά του. Αλλά δεν βλέπετε το άσπρο ως υποδεέστερο και το αντίθετο.

Στην πρώτη εικόνα ουσιαστικά συμβαίνει ακριβώς το ίδιο. Βλέπετε τα άκρα 2 ζώων του ίδιου είδους σε διαφορετικό χρώμα. Ορισμένοι όμως από εμάς θα νιώσουν αποστροφή κοιτώντας την διαφορετικότητά τους.

Πόσοι από εμάς θα δεχόντουσαν η κόρη τους ή ο γιος τους να παντρευτούν, ένα μαύρο, έναν Αλβανό ή έναν Τούρκο…

Πόσες φορές μου έχει τύχει να ρωτήσω κάποιον γνωστό μου «από πού είσαι;» και να με διαπεράσει η γεμάτη φόβο και δισταγμό ματιά του για να μου απαντήσει από την Αλβανία.

Ακόμα κι όταν πολλοί από μας στις συζητήσεις λέμε, ότι δεν είμαστε ρατσιστές στη κρίσιμη στιγμή που κάτι προσωπικό θα εμφανιστεί στη ζωή μας, γινόμαστε. 

Προσοχή, μ’ αυτό δεν υποστηρίζω ότι είμαστε όλοι ίδιοι, αλλά ότι είμαστε όλοι ίσοι.

Όπως είχε πει ο Μπεν Τζελούν συγγραφέας του βιβλίου Partir, «υπάρχουν περισσότεροι από 6.000.000.000 από εμάς στον πλανήτη και κανένας δεν είναι ίδιος με τον άλλο. Αυτή η διαφορετικότητα είναι ο πλούτος της ανθρωπότητας, θα ήταν τρομερό να ήμασταν όλοι ίδιοι»…

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 264 guests και κανένα μέλος