«Νερό και Πολιτισμός» είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό, που “γιορτάστηκε” την Πέμπτη 22 Μαρτίου.
Και γράφουμε, γιορτάστηκε με εισαγωγικά, γιατί το νερό είναι ένα δημόσιο αγαθό της φύσης, που δυστυχώς σήμερα προσπαθούν να το μετατρέψουν σε εμπορικό χρυσό, που θα το εκμεταλλεύονται οι ισχυροί.
Ήδη έχει γίνει προσπάθεια και στη χώρα μας να μετατρέψουν τη διαχείριση του νερού σε εμπόρευμα, όπως έγινε σε άλλες χώρες (Βολιβία, Βενεζουέλα), σε τέτοιο βαθμό που σφράγισαν τα πηγάδια και απαγόρευσαν ακόμη και τα κουβαδάκια για συλλογή νερού την ώρα της βροχής!!!
Αλλά και εμείς οι πολίτες δεν το έχουμε εκτιμήσει, όσο θα έπρεπε, γιατί νομίζουμε ότι η βρύση του σπιτιού μας θα τρέχει αέναα! Μόνο αν έχεις ζήσει στις Κυκλάδες, που συλλέγουν το νερό της βροχής ή σε κάποια χωριά που υπάρχει έλλειψη νερού θα αισθανθείς, τι σημαίνει να τρέχει η βρύση σου νερό!
Νερό που δεν θα το πληρώνεις για χρυσό, αν και είναι o “διάφανος χρυσός”, όπως πολύ ωραία γράφει στο μήνυμά του, ο δήμαρχος Σαρωνικού.
Σε άλλες χώρες όμως στερούνται το νερό ή είναι σε έλλειψη ή δεν είναι καθαρό και πόσιμο.
Ας δούμε μερικά στοιχεία όπως τα έδωσε το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑ.Κ.Ο.Ε.) και ας προβληματιστούμε, ώστε να αλλάξουμε τον τρόπο που το προστατεύουμε και το διαχειριζόμαστε.
•1 στους 7 κατοίκους του πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.
•Το 80% των ασθενειών στις αναπτυσσόμενες χώρες συνδέονται με το βρώμικο νερό και τις συνθήκες υγιεινής.
•To 1/3 της ανθρωπότητας είναι μόνιμα άρρωστο, εξαιτίας του ακάθαρτου νερού και δέκα εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν το χρόνο από το νερό που πίνουν.
Κι όμως η συνολική ποσότητα νερού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών είναι μικρότερη από 200.000 km3, ποσοστό χαμηλότερο του 1% των συνολικών αποθεμάτων.
Σύμφωνα με έρευνα των Ηνωμένων Εθνών, απαιτούνται 20-50lt καθαρού νερού ημερησίως για την κάλυψη των βασικών αναγκών (πόσιμο, μαγείρεμα, καθάρισμα) κάθε ανθρώπου. Η ημερήσια ανάγκη σε πόσιμο νερό είναι 2-4 λίτρα ανά άτομο.
Η κατανάλωση νερού όμως αναμένεται να αυξηθεί κατά 60% μέχρι το 2025 στις αναπτυσσόμενες χώρες και κατά 22% στις αναπτυγμένες χώρες.
• Το 2025 εκτιμάται ότι τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού θα υποφέρει από έλλειψη νερού ικανού για ασφαλή κατανάλωση.
•Οι μισοί υγροβιότοποι του πλανήτη έχουν εξαφανισθεί από το 1900.
•Μεταξύ 1991 και 2010 περισσότεροι από 870.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από φυσικές καταστροφές, εκ των οποίων το 90% συνδεόταν με το νερό.
Πωλείται το νερό!!!
Η οδηγία 2000/60 δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για την εμπορευματοποίηση του νερού, απελευθερώνοντας το από την κρατική προστασία των περιβαλλοντικών υπηρεσιών.. Μόνο το 2012 ο τζίρος στην παγκόσμια αγορά των υδάτινων πόρων ξεπερνούσε τα 120 δις δολάρια, ενώ το 2015 ξεπέρασε το 1,5 τρις, όπου το 92% εκπροσωπούν 10 μονοπωλιακοί όμιλοι (στοιχεία ΠΑΚΟΕ).
ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
• 2 εκατομμύρια Έλληνες πίνουν επικίνδυνο νερό για την υγεία τους. Έρευνες του ΠΑΚΟΕ και άλλων φορέων έδειξαν ότι το αρσενικό, το αντιμόνιο, το εξασθενές χρώμιο, παράγωγα χλωρίου, σίδηρος, αμμώνιο, νιτρώδη άλατα και άλλα επικίνδυνα χημικά συστατικά βρίσκονται στο νερό «ανθρώπινης κατανάλωσης» πολλών Δήμων.
•Τα ποτάμια της χώρας βρίσκονται από μέτρια ως κακή κατάσταση σε ποσοστό 64%
•18% της επικράτειας έχει χωριστεί σε ζώνες νιτρορύπανσης (Κάμπος Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Θεσσαλικός Κάμπος, Κωπαΐδα, λεκάνη Στρυμόνα, Έβρος) και ήδη επιβάλλονται πρόστιμα γι’ αυτήν.
Πέρα όμως από τα επικίνδυνα συστατικά που φτάνουν στον υδροφόρο ορίζοντα εξαιτίας βιομηχανικών και αγροτικών χρήσεων, στην Ελλάδα υπάρχει εντονότατο πρόβλημα με το - σε μεγάλο βαθμό - κατεστραμμένο και πεπαλαιωμένο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Οι σωλήνες είναι κατασκευασμένοι από αμίαντο, ενός υλικού απαγορευμένου πια και κατηγορούμενο για καρκινογενέσεις.
Πέρα από τη χημική ρύπανση υπάρχει και η μικροβιακή μόλυνση. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΥΔΑΠ, οι μικροβιακές αναλύσεις είναι περίπου 10000 το χρόνο (το 2016-2017 έπεσαν στις 8000), που είναι πολύ λίγες για το συνολικά διανεμόμενο νερό (360 εκατομμύρια κυβικά μέτρα).
•Aμφιβόλου ποιότητας είναι και τα εμφιαλωμένα νερά, εμφανίζοντας πολλές φορές επικίνδυνα, με υψηλές συγκεντρώσεις μικροβίων και κολοβακτηριδίων, όταν η έκθεσή τους σε ακατάλληλες συνθήκες είναι έντονη.
•Σχεδόν 2.400 κυβικά μέτρα νερού τον χρόνο αναλογούν στην κατανάλωση κάθε κατοίκου της Ελλάδας, όταν ο αντίστοιχος παγκόσμιος μέσος όρος είναι 1.240 κ. μ.
•2η η Ελλάδα παγκοσμίως στην κατανάλωση πόσιμο νερού.
Η περιβαλλοντική εκπαίδευση και η ορθολογική χρήση του νερού είναι μείζονος σημασίας για το μέλλον του πλανήτη μας, λέμε κι εμείς, όπως και η ΕΥΔΑΠ σημειώνει για την ημέρα του νερού.
Το νερό όμως δεν πωλείται.
Ας το συνειδητοποιήσουμε όλοι, να το προστατεύσουμε και να το κρατήσουμε δημόσιο αγαθό.
Διαβάστε σχετικά: Μήνυμα του δημάρχου Σαρωνικού