Ο Γραμματέας του Δ.Σ. Σπύρος Βαλάτας έκανε μία ανάλυση για το δάνειο που πήρε ο Δήμος προκειμένου να αλλάξει το δημοτικό φωτισμό του, η οποία ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστική.

 

led valatas spΟ δήμος προχώρησε στη λήψη δανείου ύψους 1,8 εκατ. ευρώ. Πράγματι υπάρχει ένας παραλογισμός στο σύστημα το δημόσιο λογιστικό, όπου ένας δήμος έχει 11,5 εκατ. ευρώ ταμείο και δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα χρήματά του. Και τώρα απ’ ότι φαίνεται πρέπει να τα πάει κάπου αλλού που δεν θέλει. Στα χρήματα αυτά παίρνει ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο και είναι υποχρεωμένος να παίρνει ένα δάνειο, όπως προβλέπει ο νόμος, για να ισοσκελίσει ένα κομμάτι του προϋπολογισμού που είναι τα ανταποδοτικά με ένα διαφορετικό επιτόκιο. Αυτό οικονομικά είναι τελείως παράλογο.

Επίσης υπάρχει και ένα δεύτερο παράλογο πράγμα, πάνω στο οποίο βασίστηκε το σκεπτικό της ανάλυσή μου. Ενώ αυτό αποτελεί δαπάνη του δήμου, άρα δεν είναι αντικείμενο αποσβέσεων, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα για την ταμειακή διευκόλυνση της συγκεκριμένης δαπάνης μέσα στο χρόνο, παίρνει δάνειο με τη μορφή της επενδυτικής δαπάνης.

Δηλαδή, παίρνει ένα επενδυτικό δάνειο, για κάτι που δεν είναι επένδυση, αλλά στο δημόσιο λογιστικό υποθέτω αποτελεί δαπάνη και δεν είναι αντικείμενο αποσβέσεως.

Συνεπώς έχουμε ένα λογιστικό σύστημα στο οποίο ο Δήμος είναι εύρωστος οικονομικά, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα χρήματά του και πρέπει να πάρει δάνειο κατ’ αντιστοιχία με διαφορετικό κόστος χρήματος και την ίδια στιγμή δεν μπορεί να δημιουργήσει και αποσβέσεις ώστε να δημιουργήσει τις αντίστοιχες ταμειακές ροές...

Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες δημιουργήθηκε μία διαφορά ποσού. Ποια ήταν αυτή η διαφορά;

Οι όροι του δανείου είναι πολύ καλοί. Ο χρόνος του δανείου είναι δέκα χρόνια ενώ οι αποσβέσεις μπορεί να βγουν στην τριετία.

Υπάρχει μία διαφορά· κανονικά ο δήμος θα πρέπει να προχωρήσει σε μείωση δημοτικών τελών ή να αυξήσει τις επενδύσεις, ολοκλήρωσε την πολύ κατατοπιστική ενημέρωση ο Σπ. Βαλάτας.

«Δεν θα άλλαζα ούτε μία τελεία ούτε ένα κόμμα απ’ την τοποθέτηση του κ. Βαλάτα σήμερα. Αυτά που περιέγραψε σήμερα είναι και η πραγματική διάσταση του θέματος.»

απάντησε ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι είναι μεγάλη τροχοπέδη το δημόσιο λογιστικό, κάτι που έχουν εγκαταλείψει όλες οι χώρες...

 

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 71 επισκέπτες και κανένα μέλος