Πολλά τα ερωτηματικά. Oλιγωρία των αρμοδίων
γράφει ο: Μιχάλης Στεφανίδης Chartered Broker

 

stefanidis mΤο ατύχημα της βύθισης του πετρελαιοφόρου Αγία Ζωνη ΙΙ είναι πολύ σοβαρό. Αν είχε συμβεί στις αρχές του καλοκαιριού η κατάσταση θα ήταν εξαιρετικά δραματική.

Η ρύπανση εκτείνεται σε μια τεράστια περιοχή. Η βύθιση του πλοίου και η αρχική διαρροή εγινε στην Σαλαμίνα, αλλα οι δυτικοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή έστρεψαν την ρύπανση επίσης στις ακτές της Πειραϊκής, στον Πειραιά, το Παλαιό Φάληρο, τον Αλιμο, τον Αγιος Κοσμά, το Ελληνικό, την Γλυφάδα. Τη Βούλα την πρόλαβε η Δημοτική Αρχή, Μικρά κομμάτια βρέθηκαν στον κόλπο του Καβουρίου.

Το πλοίο, κατασκευής του 1972, απέπλευσε το πρωι της Κυριακής 10/09/17 από τον Ασπροπύργο με φορτίο 2.500 τόνους αργό πετρέλαιο. Το πλοίο ήταν 45 ετων, άρα πολύ μεγάλης ηλικίας, αλλα η πλοιοκτήτρια εταιρια υποστηρίζει οτι είχε όλα του τα χαρτιά εν ισχύ, απο 1ης κλάσης νηογνομωνα· αυτα μένει να αποδειχθούν.

Γύρω από την υπόθεση της βύθισης του "Αγία ζώνη ΙΙ" τίθενται πάρα πολλά αναπάντητα ερωτηματικά. Καταρχήν για πιο λόγο βρίσκονταν πάνω στο πλοίο μόνο δύο μέλη του πληρώματος, ενώ ανά πάσα στιγμή πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον το 1/3 του πληρώματος;

Ο καπετάνιος είχε αναφέρει στον πλοιοκτήτη ότι έχει αφήσει τέσσερα άτομα πλήρωμα. Πώς έφυγαν τα δύο χωρίς άδεια;

Γιατί το πλοίο βρισκόταν σε απόσταση 7 μιλίων από τη Σαλαμίνα ενώ βάσει των κανονισμών έπρεπε να βρίσκεται τουλάχιστον στα 20 μίλια;

Οι πληροφορίες μας λένε ότι λάντζες που εξυπηρετούν τα βαπόρια στην περιοχή ανέφεραν στις αρχές, 6 ώρες και 3 ώρες πριν την βύθιση του πλοίου, ότι το πλοίο έχει "μπατάρει" όπως χαρακτηριστικά λένε οι ναυτικοί. Δηλαδή έχει πάρει κλίση, ξεκάθαρη ένδειξη οτι το πλοίο παίρνει νερά και θα βυθιστεί.

Το λιμενικό και οι αρχές και η πλοιοκτήτρια εταιρία γιατί δεν έδρασαν πριν βυθιστεί το πλοίο;

Τέλος μάθαμε ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία διαπραγματεύονταν επι δύο ημέρες με εταιρείες αποκατάστασης της ρύπανσης, προφανώς για να χαμηλώσουν το κόστος, πράγμα αδιανόητο με βάση το εύρος του προβλήματος και της κρισιμότητας της κατάστασης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μη χάνεται ο χρόνος, γιατί πολλαπλασιάζεται το εύρος της κηλίδας καθώς οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, στη χλωρίδα, την πανίδα και τους ανθρώπους. Επιπλέον πολλαπλασιάζεται και σε οικονομικό επίπεδο εκθετικά, το κοστος της αποκατάστασης όσο περνάει ο χρόνος.

 

Πρεπει οπωσδήποτε να γινει μια έρευνα η οποία θα αποσαφηνίσει:
1ον την τεχνική κατασταση του πλοίου
2ον τα αιτία της βύθισης
3ον τα αιτία της διαρροής του πετρελαίου
4ον γιατί ξέφυγε από κάθε έλεγχο η πετρελαιοκηλίδα
 
 

Υπαρχει, τέλος, και ολιγωρία του κράτους. Αυτο αποδυκνυεται εκ του αποτελέσματος (ρύπανση). Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εξέδωσε σχετική ανακοίνωσή 13 ώρες μετά από τη βύθιση του πλοίου. Επιπλέον άσχετα με τις ενέργειες που θα έκανε ή δεν θα έκανε η πλοιοκτήτρια εταιρεία, το κράτος μας ως θεματοφύλακας των θαλασσών και των ακτών και ως προασπίζων των συμφερόντων των Ελλήνων πολιτών, έπρεπε να σπεύσει άμεσα, χρησιμοποιώντας όλα τα πλωτά και τεχνικά μέσα που έχει στη διάθεση του ως κράτικος μηχανισμός, ως λιμενικό και ως πολεμικό ναυτικό για να αντιμετωπίσει και να περιορίσει την περιβαντολλογικη αυτή καταστροφή. Αν μια μικρής, σχετικά, κλίμακας διαρροή δίπλα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας δημιουργεί τέτοια καταστροφή, ποιες είναι οι δυνατότητες της χώρας ν' αντιμετωπίσει διαρροές και ατυχήματα μεγάλης κλίμακας, απο πετρελαικές δραστηριότητες, οπως τις γεωτρήσεις που θέλουμε να κανουμε στις ΑΟΖ;

petraileokylida1

Δυστυχώς το συμβάν έχει γίνει, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες, ενώ η χλωρίδα και η πανίδα ολων των περιοχών οπου εχει απλωθεί η ρύπανση θα πληγεί. Ο καθαρισμός και η αποκατάσταση των ακτών αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι στην επιχείρηση απορρύπανσης. Πιθανώς να χρειαστούν μήνες ωστε να αποκατασταθούν οι παραλίες. Το ερχόμενο καλοκαίρι θα είναι έτοιμες οι ακτές της Αττικής να υποδεχτούν λουόμενους.

Δεν θα μιλήσω για ασυδοσία εφοπλιστών και λοιπές βαρύγδουπες λέξεις που πουλάνε, αλλα χωρίς να αθωώνω την πλοιοκτήτρια εταιρια, θα σταθώ στους ελλειπείς και αναποτελεσματικούς ελέγχους της πολιτείας, και στις ελλειπείς υποδομές για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.

Χαρακτηριστικά η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι: «έχει ελεγχθεί κατά 90 έως 95% η πετρελαιοκηλίδα». Μαλλον από τύχη δεν έχουν συμβει χειρότερα. Είμαστε μια χώρα που βρέχεται παντού από θάλασσα, με υπέροχες ακτές και ταυτόχρονα την ποιο αναπτυγμένη ναυτιλιακή βιομηχανία στον κόσμο. Θα έπρεπε να είμαστε παγκόσμιο υπόδειγμα στα θέματα αποτροπής και αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης και επιπλέον θα επρεπε να υπαρχει κρατική υποδομή και τεχνογνωσία στις αντιρρυπαντικες τεχνολογίες και επάρκεια τεχνικων μέσων για την αντιμετώπιση των θαλάσσιων καταστροφών.

 

 Διαβάστε σχετικά: 

Πλήρη διαλεύκανση, παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων και λήψη ουσιαστικών μέτρων ζητάει η Περιφέρεια Αττικής για τη ρύπανση του Σαρωνικού

 

Περιβαλλοντικό έγκλημα στο Σαρωνικό!

 

 

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 270 guests και κανένα μέλος