Από τα 1974, τα ελληνικά πολίτικα κόμματα έκαναν το μέγιστο για να καταστρέψουν την παραγωγική βάση της χώρας
γράφει ο Ντιράν Ματζαριάν

 

Την παρακάτω επιστολή ελάβαμε από τον αναγνώστη μας, Ντιράν Ματζαριάν, στην οποία αναφέρεται, πώς η Ελλάδα καταστράφηκε με τις τακτικές των πολιτικών μας και ιδιαίτερα του δοτού πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ενώ χώρες με τα ίδια προβλήματα σώθηκαν.


 

Κ. Βενετσάνε,

Χαίρομαι που έχετε τελικά υιοθετήσει τη δική μου άποψη περί της καταστροφικής και επιπόλαιας απόφασης επί εποχής Σημίτη να βάλει ως εθνικό στόχο την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωζώνη. Περίεργο και πρωτότυπο εξ’ αρχής ένα εθνικό στόχο για μια χώρα να υιοθετήσει ξένο νόμισμα! Σίγουρα, επιχείρημα όχι για σοβαρές χώρες!

Προσωπικά ήμουν αντίθετος από την αρχή γιατί είμαι ελληνοαμερικανικός και ασχολούμαι με την ναυτιλία

· Το Ευρώ αποκόπτει τη χώρα από τις μεγάλες ελληνικές κοινότητες της διασποράς που είναι κυρίως σε χώρες με το δολάριο ή δεμένες με το δολάριο. Η ελληνική Διασπορά φέρνει τεράστια ποσά συνάλλαγμα στην Ελλάδα για διακοπές, σπίτια, δώρα σε συγγενείς και εμπορικές επενδύσεις. Το ευρώ – που στην ουσία είναι Γερμανικό μάρκο – δημιούργησε μια υπερτίμηση έναντι δολαρίου εις βάρος της ελληνικής Διασποράς. Οι περιπέτειες τα τελευταία χρόνια με τα capital controls περιορίζουν ακόμα και καταθέσεις στην Ελλάδα σε δολάρια, ενώ το δολάριο στην Ελλάδα με την δραχμή ήταν πάντα ελεύθερο συνάλλαγμα.

· Η Ελληνική ναυτιλία βασίζεται στο δολάριο που είναι το κύριο νόμισμα στους ναύλους. Όλοι οι λογαριασμοί είναι σε δολάρια. Το επίκεντρο της ζήτησης για ναυτιλιακές μεταφορές είναι οι αναπτυσσόμενες χώρες της Άπω Ανατολής όπου τα νομίσματά τους είναι – όπως και η ελληνική Διασπορά – συνδεδεμένα με το δολάριο και υποτιμημένα με το Ευρώ. Εμείς κάναμε το αντίθετο, διαλέξαμε ακριβό νόμισμα σε υπερτίμηση με το δολάριο και βουλιάξαμε.

Ο βασικός λόγος που η χώρα μας μπήκε στο Ευρώ δεν ήταν σίγουρα η ανάπτυξη. Από τα 1974, τα ελληνικά πολίτικα κόμματα έκαναν το μέγιστο για να καταστρέψουν την παραγωγική βάση της χώρας και να σκορπίσουν παροχές με δανεικά χρήματα, να βάλουν την χώρα μας σε υπερχρέωση. Η απόφαση να βάλουν την χώρα στην Ευρωζώνη ήταν να κρύψουν την τότε υπερχρέωση πλασματικά με ένα “χαμηλό” επιτόκιο.

Ο Λουκάς Παπαδήμος στην Τράπεζα Ελλάδος ήταν ιδιαίτερα ανεύθυνος και επιπόλαιος με τη χρήση παραγώγων και με την ανήθικη συναίνεση των Ευρωπαϊκών συνεταίρων, ενώ η χώρα δεν πληρούσε τα απαραίτητα κριτήρια για ένταξη. “Kοίμιζε” με την φούσκα στα ελληνικά χρηματιστήρια και δεν έκανε λόγο για τους κινδύνους στον κόσμο. Και η πολιτική του με το Ευρώ δημιούργησε καινούργιες, επιπλέον φούσκες σε ακίνητα, στεγαστικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες εντελώς με δική του ευθύνη στην Τράπεζα Ελλάδος.

Και δεύτερη φόρα, ο κ. Παπαδήμος ζημίωσε την χώρα του σαν Πρωθυπουργός με το περιβόητο PSI, που καταδίκασε την Ελλάδα σε μόνιμη χρεωκοπία παρά μια σοβαρή αναδιάρθρωση χρέους. Με τους Γερμανούς επικεφαλής έκανε το μέγιστο να καλύψει τους μεγάλους ιδιώτες πιστωτές, γκρέμισε τους μικρούς Έλληνες ιδιώτες πιστωτές κλπ. Χρεοκόπησε τις ελληνικές τράπεζες που τις κάλυψε με ανακεφαλαίωση από το ελληνικό δημόσιο, με δανεικά λεφτά. Η χώρα μας αντικατάστησε τους εμπορικούς πιστωτές της με άλλο τεράστιο θαλασσοδάνειο από τις χώρες της Ευρωζώνης με την Γερμανία επικεφαλής, σε ανυπολόγιστο κόστος στην χώρα του και τις μελλοντικές γενιές Ελλήνων.

Σήμερα όλοι μας ζούμε τις συνέπειες της πράξης του σε οικονομικό κλουβί μεταξύ της Σκύλλας της υπερχρέωσης και της Χάρυβδης των υπερβολικών απαιτήσεων για περισσεύματα και υπέρ φορολογία.

Την ίδια εποχή οι συνάδελφοι του στην Τράπεζα της Αγγλίας έβγαλαν πόρισμα στην Βρετανική κυβέρνηση του Tony Blair, προειδοποιώντας για τους ίδιους κινδύνους - που πέσαμε εμείς με τις επιπολαιότητες του Παπαδήμου – για την Αγγλία να πέσει στα χέρια «Θεσμών» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να χάσει την κυριαρχία της και να καταστραφεί, όπως η χώρα μας, ως οικονομικό προτεκτοράτο των Βόρειο-ευρωπαϊκών συμφερόντων και προπαντός της Γερμανίας.   Η Αγγλία, αντιθέτως με την Ελλάδα, παραμένει μια δημοκρατική και κυρίαρχη χώρα και υπερασπίζεται από την κακή συμπεριφορά και τις απειλές των Ευρωπαϊκών “Συνεταίρων” τους στις Βρυξέλλες, λόγω του BREXIT προϊόν της δημοκρατικής θέλησης του λαού της. Οι δικοί μας πολιτικοί δεν ντρέπονται και δεν έχουν φιλότιμο.

Με τη συμμετοχή του Gordon Brown με το πόρισμα της Τράπεζας Αγγλίας σώθηκε η Αγγλία από την Ευρωζώνη. Και η Σουηδία και Δανία σώθηκαν με τις συνταγματικές δικλίδες τους που απαιτούν δημοψήφισμα για να εγκαταλείψουν το εθνικό τους νόμισμα που οι λαοί τους απέρριψαν ενάντια της θέλησης των πολιτικών τους.

Μάλιστα η Σουηδία δείχνει το καλό παράδειγμα που αντιμετώπισε μόνη της την τότε υπερχρέωσή της χωρίς ούτε καν το ΔΝΤ και μάλιστα με υποτίμηση τα ίδια χρόνια που εμείς διαλέξαμε την ατιμία του Ευρώ, σαν λύση. Εμείς στην Ελλάδα θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει παρόμοια με την Σουηδία εάν είχαμε υπεύθυνους πολιτικούς με σοβαρές πολιτικές να χτισθεί μια γερή παραγωγική βάση αντί ανήθικους και επαγγελματικά ανεύθυνους ανθρώπους, σαν τον Λούκα Παπαδήμο σε καίριες θέσεις στην Τράπεζα Ελλάδος.

Μετά τιμής
Ντιράν Ματζαριάν
Managing Director
 

 

Χαίρομαι πραγματικά, κύριε Ματζαριάν, για την ταυτότητα απόψεων. Σημειώνω ότι προσθέσατε νέα στοιχεία σχετικά με την Αγγλία, Δανία, Σουηδία.

Θέλω να προσθέσω στις παρατηρήσεις σας για το Λουκά Παπαδήμο, κάτι που από την αρχή της αναθέσεως της Πρωθυπουργίας της χώρας, στον εν λόγω, επισήμανα και ανέδειξα και επιστημονικά απέδειξα, ότι η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και η διακυβέρνησή του ήταν Συνταγματικώς απολύτως παράνομη: Το προνόμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας να δίνει τη δεύτερη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης “σε μέλος ή μη μέλος της Βουλής (δηλ. εξωκοινοβουλευτικό πρωθυπουργό) έχει καταργηθεί με την πρώτη αναθεώρηση του Συντάγματος, το 1986.

Επομένως, η διακυβέρνησή του, το Β᾽μνημόνιο και οι εφαρμοστικοί νόμοι, όπως και κάθε πράξη του είναι ανυπόστατα. (Εγώ το απέδειξα. Ουδείς το ανταπέδειξε. Προ(σ)καλώ οποιονδήποτε ν᾽αποδείξει τη νομιμότητά του.

Για όλα αυτά που αναφέρεται, ο Λουκάς Παπαδήμος δεν ήταν “επιπόλαιος”, όπως τον χαρακτηρίζετε. Ήταν γρανάζι του συστήματος και ανταμείφθηκε γι’ αυτό: Εκτός από πρωθυπουργός ανακηρύχθηκε και Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών!

Το σύστημα τιμωρεί και ανταμοίβει. Άλλους έχει αναδείξει σε καθηγητές μεγάλων πανεπιστημίων κλπ., παραδειγματίζοντας όσους πολιτικούς και πνευματικούς ανθρώπους σκέπτονται να αντιδράσουν.

Με ειλικρινή εκτίμηση
Κώστας Βενετσάνος
 
 

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 305 επισκέπτες και κανένα μέλος