Είναι εύκολο να είσαι λαοφιλής, λέγοντας, γράφοντας και κάνοντας πράγματα που ικανοποιούν κάποια μερίδα του λαού – στο κάτω κάτω των ψηφοφόρων σου – και δυσαρεστώντας αντίστοιχα κάποιους άλλους, για του οποίους αδιαφορείς μιας και δεν σε ψηφίζουν...

Είναι εύκολο να είσαι λαοφιλής, λέγοντας, γράφοντας και κάνοντας πράγματα που ικανοποιούν κάποια μερίδα του λαού – στο κάτω κάτω των ψηφοφόρων σου – και δυσαρεστώντας αντίστοιχα κάποιους άλλους, για του οποίους αδιαφορείς μιας και δεν σε ψηφίζουν.

Δύσκολο είναι να υπηρετήσεις το γενικό συμφέρον. Να πεις και να κάνεις εκείνο που πρέπει – το δέον – έστω κι αν δυσαρεστήσεις τον εγωισμό κάποιων.

Εμείς διαλέγουμε τα δύσκολα.

Υπάρχουν θέματα που ανάγονται στη σφαίρα των πολιτικών επιλογών και άλλα της αποκλειστικής επιστημονικής μοναδικής ή εναλλακτικής επιλογής.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι μονοδρομήσεις κλπ. υπάγονται στη σφαίρα των επιστημονικών ρυθμίσεων των ειδικών, αλλά με οδηγό τις πολιτικές επιλογές, τη «φιλοσοφία» των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

Τι επιδιώκουμε με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις;

Επιδιώκουμε να ρυθμίσουμε έτσι την κυκλοφορία των διαφόρων οχημάτων, ώστε να διευκολύνεται η κυκλοφορία τους κατά τον καλύτερο τρόπο, επιτυγχάνοντας έτσι τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας, της εκπομπής καυσαερίων, θορύβων και γενικότερης όχλησης, της μείωσης παρεπόμενων εντάσεων, εκνευρισμών, κορναρισμάτων, ατυχημάτων κλπ.

Οι δρόμοι είναι για να κυκλοφορούν οχήματα, όπως τα πεζοδρόμια για να περπατούν οι πεζοί κι όχι να παρκάρουν βάρκες, τροχόσπιτα κι οτιδήποτε άλλο φανταστείτε.

Οι δρόμοι ανάλογα με τη θέση τους και το εύρος τους δέχονται αυτόματα ανάλογο φόρτο οχημάτων.

Οι δρόμοι μας επειδή κατά το πλείστον είναι στενοί και δυσκολεύονται να δεχθούν κυκλοφορία δύο κατευθύνσεων και επί πλέον χώρους στάσης ή στάθμευσης οχημάτων, τους μονοδρομούμε.

Γι’ αυτό το λόγο τους μονοδρομούμε. Όχι για να αυξήσουμε ταχύτητες ή «για να κάνουμε δύσκολη τη ζωή των οδηγών». Το τελευταίο αν δεν είναι σαδιστικό, είναι καθαρά εγωιστικό, γιατί όλοι μας είμαστε οδηγοί.

Κι όταν μονοδρομούμε προς μια κατεύθυνση πρέπει ο αμέσως πρώτος παράλληλος δρόμος να μονοδρομείται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

ΔΕΝ μονοδρομούμε για να κάνουμε ευχάριστη τη ζωή ορισμένων που θέλουν την ησυχία τους. Όλοι θέλουμε την ησυχία μας. Αλλά όχι εις βάρος των άλλων.

Σε μία τυπική πόλη, όπως η Βούλα ε.π. που συζητήθηκε εκ νέου το κυκλοφοριακό, ΔΕΝ πρέπει να έχουμε «συλλεκτήριους» οδούς - στις οποίες διοχετεύουμε όλον τον κυκλοφοριακό φόρτο τεχνητά με αυθαίρετες μονοδρομήσεις κλπ. – δευτερεύοντες και «αποκλειστικής» χρήσεως.

Εκτός των κυρίων υπερτοπικών αξόνων όλοι οι άλλοι δρόμοι πρέπει να παίρνουν το κυκλοφοριακό φόρτο που τους αναλογεί από τη θέση τους, το εύρος τους, το πλήθος των παρόδιων. Η κατευθυντήρια σκέψη πρέπει να είναι ο ισοκαταμερισμός, η διευκόλυνση των οχημάτων – δικών μας ή «ξένων» και η ασφάλεια και κατά το δυνατόν μικρότερη και ισοκατανεμειμένη όχληση των κατοίκων.

Εάν δεν πρυτανεύει αυτή η σκέψη στους Δημάρχους και στους «έξυπνους» κατοίκους που κοιτούν «την πάρτη τους», ν’ αφαιρεθεί η αρμοδιότητα από την πρωτοβάθμια Tοπική Aυτοδιοίκηση. Το ‘ χουμε ξαναγράψει αυτό γιατί οι Ο.Τ.Α. απέτυχαν σ’ αυτήν τους την αρμοδιότητα. Γίνεται διακριτική χρήση, ψηφοσυλλεκτική και ανεύθυνη. Δυσχεραίνοντας και επιβαρύνοντας τα προβλήματα κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιφέρεια του λεκανοπεδίου. Μια εποχούμενη βόλτα σε περιοχές ιδιαίτερα «καλών» δημάρχων της Αττικής, θα σας πείσει πόσο δύσκολη θα σας την κάνουν.

 

Κώστας Βενετσάνος

 

Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Πηγαδάκια και Kάτω Bούλα (Eυρυάλη)

Tην κυκλοφοριακή μελέτη της Kάτω Bούλας, κάλεσε αιφνίδια, φορείς και κατοίκους να γνωστοποιήσει ο Δήμαρχος Bούλας. Πλην όμως η επικαιροποίηση, που όπως μας είπαν έγινε, ήταν πολύ πρόχειρη. Δεν έλαβαν υπ’ όψιν σημαντικά στοιχεία που θα επιβαρύνουν την κυκλοφορία της συνοικίας (όπως π.χ. Tραμ κλπ.) και το φόρτο των οχημάτων που έχει προκύψει στα 11 χρόνια που έγινε η αρχική μελέτη!

O Eξωραϊστικός σύλλογος “Kάτω Bούλα” έφερε έντονες αντιρρήσεις και δόθηκε διορία για νέο ραντεβού με παρατηρήσεις που θα παρουσιάσει ο Σύλλογος.

Nα σημειώσουμε εδώ, ότι ο σύλλογος εδώ και αρκετό καιρό συγκεντρώνει από τους κατοίκους της συνοικίας προτάσεις και παρατηρήσεις από την κυκλοφορία και έχει συγκεντρώσει αρκετό υλικό, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε.

Tην ίδια ημέρα - στο Δήμο Bούλας - για το ίδιο θέμα είχαν καλέσει και για τη Συνοικία Πηγαδάκια. Eίχαν έρθει κάτοικοι· δεν είδαμε όμως τον εξωραϊστικό σύλλογο της περιοχής.

Στα Πηγαδάκια έχει επίσης εφαρμοστεί μία κυκλοφοριακή μελέτη κουτσουρεμένη και ανάλογα με τις επιθυμίες συγκεκριμένης μερίδας κατοίκων.

Για άλλη μια φορά τονίζουμε: δεν είναι δυνατόν να στήνονται κυκλοφοριακές μελέτες με τα “θέλω του καθενός”.

Mια κυκλοφοριακή μελέτη πρέπει να έχει βγεί μετά από βαθιά γνώσης τη περιοχής που θα εφαρμοστεί, των ιδιαιτεροτήτων της και βέβαια από επιστήμονες συγκοινωνιολόγους και κοινωνιολόγους. Kάτι τέτοιο δεν συμβαίνει δυστυχώς· τουναντίον συνήθως είναι στο “πόδι” και προς τέρψιν ημετέρων...

H παρουσίαση μιας μελέτης δεν μπορεί να γίνεται πρωινή ώρα που ο κόσμος βρίσκεται στις δουλειές του και δεν μπορεί να ενημερωθεί· είναι πολύ εύκολο να λέμε “αδιαφόρησαν”.

 

Aννα Mπουζιάνη

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 86 guests και κανένα μέλος