Internet ή καλύτερα διαδίκτυο. Ένα τεράστιο «εργαλείο» απαραίτητο πλέον σε όλο τον κόσμο. Επικοινωνία, διασκέδαση, εμπόριο, εργασία, ταξίδια, διαφήμιση, πληροφορίες, μόρφωση, είναι λίγες από τις δυνατότητες που έχει ο χρήστης του internet. Όπως όμως σε όλα τα τεχνολογικά επιτεύγματα έτσι και σ’ αυτό, ανάλογα με τη χρήση που κάνεις και με τους κανόνες ασφαλείας που ακολουθείς μπορείς μέσω του δια-δικτύου να δια-συρθείς, να δια-φθαρείς ή να δια-κριθείς· να μορφωθείς ή να «παραμορφωθείς»...

Διαδικτυακή “λάβα”!

 

Internet ή καλύτερα διαδίκτυο. Ένα τεράστιο «εργαλείο» απαραίτητο πλέον σε όλο τον κόσμο. Επικοινωνία, διασκέδαση, εμπόριο, εργασία, ταξίδια, διαφήμιση, πληροφορίες, μόρφωση, είναι λίγες από τις δυνατότητες που έχει ο χρήστης του internet. Όπως όμως σε όλα τα τεχνολογικά επιτεύγματα έτσι και σ’ αυτό, ανάλογα με τη χρήση που κάνεις και με τους κανόνες ασφαλείας που ακολουθείς μπορείς μέσω του δια-δικτύου να δια-συρθείς, να δια-φθαρείς ή να δια-κριθείς· να μορφωθείς ή να «παραμορφωθείς».

Η ανεξέλεγκτη χρήση του από ανήλικους είναι ένα σημείο που πρέπει να μας απασχολήσει.

Σύμφωνα με σχετική συζήτηση που έγινε στην Κομισιόν, μετά την κατάθεση του προβληματισμού του Ευρωβουλευτή Μαν. Αγγελάκα, τα παιδιά, συγκαταλέγονται στους πλέον ευπαθείς καταναλωτές της κοινωνίας, και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης στο διαδίκτυο, κυρίως όταν "σερφάρουν" χωρίς την απαιτούμενη επίβλεψη κάποιου ενήλικα.

Η επίβλεψη όμως από ενήλικα δεν είναι πάντα εφικτή και δεν είναι και η λύση. Τα internet café είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ελλάδα και πολλά απ’ αυτά λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, απασχολώντας ανήλικους και ενήλικους μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Μετά από έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, σε ορισμένες χώρες, όπως στην Ελλάδα και στην Κύπρο, τα ίντερνετ καφέ είναι απ’ τους βασικούς τρόπους περιήγησης στο διαδίκτυο, σε ποσοστό που φτάνει το 26,8% και το 11,2% αντίστοιχα.

Η αρμόδια Eπίτροπoς Vivian Reding, υπεύθυνη για θέματα της Κοινωνίας της Πληροφορίας και των ΜΜΕ, στην απάντησή της, παρέθεσε τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας για τις συνήθειες των νέων στα ίντερνετ καφέ, που πραγματοποιήθηκε από συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της Επιτροπής. Όπως προκύπτει από την εν λόγω έρευνα, οι βασικές δραστηριότητες των παιδιών στα ίντερνετ καφέ είναι κυρίως τα ηλεκτρονικά επιγραμμικά παιχνίδια με 69% (online videogames) και η δικτυακή συζήτηση (chat) με 46%. Παράλληλα το 15% των ερωτηθέντων παιδιών δήλωσαν πρόσβαση σε πορνογραφικές σελίδες και το 9% σε ιστοσελίδες με εξαιρετικά βίαιο περιεχόμενο.

Η Κομισιόν έχει υιοθετήσει το εθελοντικό πρόγραμμα αυτορρύθμισης PEGI για την προστασία των ανηλίκων αναφορικά με τα ηλεκτρονικά επιγραμμικά παιχνίδια και "συνεκτιμώντας τις διαθέσιμες πληροφορίες και τα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη, δεν σκοπεύει επί του παρόντος να συστήσει στα κράτη μέλη τη λήψη περαιτέρω μέτρων" απάντησε στον Ευρωβουλευτή.

Ο μόνος τρόπος προστασίας των ανηλίκων από τη διαδικτυακή “λάβα” είναι η ενημέρωση. Ενημέρωση για τα επακόλουθα της μη συνετής χρήσης, αλλά και παρουσίαση του μεγέθους και των δυνατοτήτων αυτής της τεχνολογίας που τόσο καταλυτικά έχει μπει στη ζωή μας.

Το ίδιο το τμήμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος θα ήταν χρήσιμο να έρχεται σε επαφή με τα σχολεία και να γνωστοποιεί στα παιδιά περιπτώσεις συνομηλίκων τους που έπεσαν θύματα και που δυστυχώς τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί. 

Στην «παγίδα», βέβαια, δεν πέφτουν μόνο ανήλικοι αλλά και άτομα «υψηλού κοινωνικού επιπέδου» που μέσα στο internet βρίσκουν τροφή πολλές φορές για τις επικίνδυνες διαστροφές τους.

Το πρόσφατο γεγονός με εξέχοντα μέλη της κοινωνίας μας να εμπλέκονται σε σπείρα σκληρής παιδικής πορνογραφίας, ήρθε για να μας χτυπήσει το καμπανάκι της επαγρύπνησης.

 


Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 235 επισκέπτες και κανένα μέλος