«ΕΡΜΟΚΡΑΤΕΙΟΣ ΡΗΣΙΣ»
Πολιτική Υποθήκη, Διαχρονική και Αξεπέραστη
 
«Καί οὐ τοῖς ἄρχειν βουλομένοις μέμφομαι, ἀλλά τοῖς ὑπακούειν ἑτοιμοτέροις οὖσι· πέφυκε γάρ τό ἀνθρώπειον διά παντός ἄρχειν μέν τοῦ εἴκοντος, φυλάσσεσθαι δέ τό ἐπιόν».
(Θουκυδίδης, 460 - 399/6, Δ’, 61, 5)
(= και δεν κατηγορώ τόσο αυτούς που θέλουν να εξουσιάζουν άλλους, όσο εκείνους που είναι πάρα πολύ πρόθυμοι να είναι υπόδουλοι· γιατί εκ φύσεως είναι πλασμένοι οι άνθρωποι να επιβάλουν την εξουσία τους σ’ όσους υποχωρούν και να ανθίστανται εναντίον των επιτιθεμένων).
 
«ε δ᾽ἦσθα μή κάκιστος, οποτ᾽ἄν πάτραν τήν σήν τίζων τήνδε ἄν ηὐλόγεις πόλιν· ὡς ἔν γ᾽ἐμοί κρίνοιτ᾽ἄν οὐ καλῶς φρονεῖν ὅστις πατρῴας γῆς ἀτιμάζων ὅρους ἄλλην ἐπαινεῖ καί τρόποισιν ἥδεται».
(Ευριπίδης, 480-406, Fragment 347, 3)
(= αν όμως δεν ήσουν τόσο ποταπός/αχρείος, ουδέποτε περιφρονώντας την πατρίδα σου θα επαινούσες αυτήν εδώ την πόλη· γιατί εγώ θα θεωρούσα πως δεν σκέπτεται ορθά - είναι ανόητος - όποιος περιφρονώντας τις συνθήκες ζωής της πατρίδας του επαινεί τις ξένες συνήθειες - είναι ξενομανής - κι ευχαριστιέται με τους ξένους τρόπους ζωής - είναι ξενόβουλος και ξενότροπος).
 
σχόλιο: Ο τραγικός ποιητής Ευριπίδης δίδει ένα καλό μάθημα στους παγκοσμιοποιητές και πατριδοκάπηλους.
 
Ασχοληθήκαμε τις τελευταίες εβδομάδες με επιμονή να προβάλουμε και να αναδείξουμε μια ηγετική, χαρισματική προσωπικότητα τον Ερμοκράτη τον Συρακούσιο, πολιτικό και στρατηγό, που δεν έχει προβληθεί ούτε από τον ίδιο τον συγγραφέα Θουκυδίδη, που τον αναφέρει στο ιστορικό έργο του, αλλά ούτε και από την επιστημονική κοινότητα, εγχώρια και διεθνή.
 
Εγείρονται μεγάλα ΓΙΑΤΙ!!!
Η απάντηση δίδεται μέσα από το έργο του ιστορικού.
Ελπίζουμε και αισιοδοξούμε να αποτελέσει αυτή η μονογραφική, “μονοφωνική” μας, αλλά πολυδιάστατη μελέτη, εφαλτήριο για νέες αποκαλύψεις και ανακαλύψεις, αφού η βιβλιογραφία είναι πολύ περιορισμένη, έως ανύπαρκτη.
 
Εμείς ανοίγουμε νέους δρόμους. Χαράσσουμε νέες κατευθύνσεις. Εισάγουμε νέα “ήθη”. Διευρύνουμε τους ορίζοντες. Αναθεωρούμε την παρα-ιστορία!
 
Ο Ερμοκράτης συγκεντρώνει τρεις βασικές αρετές που πρέπει να διαθέτει ο ικανός και άξιος ηγέτης.
«ο γάρ δοκεν ριστος λλεναι θέλει», είναι τα καταπληκτικά λόγια του αγγέλου (στιχ. 592), που λέει στον Ετεοκλή για την προσωπικότητα του μάντη Αμφιάραου στο έργο του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας», ήτοι «δεν θέλει να φαίνεται αλλά να είναι ξεχωριστός».
«λέγειν τά καίρια» (στιχ. 1) από τον πρόλογο του παραπάνω έργου, απευθύνεται ο Ετεοκλής στο λαό της Θήβας, ήτοι “πρέπει να μιλάει κανείς με ορθά λόγια ανάλογα κάθε φορά με την περίσταση”.
«ρθοτομεν ν καιρ». Ο άξιος ηγέτης να δίνει ορθές κατευθύνσεις, να ερμηνεύει σωστά τα πράγματα, να μη χάνει τον έλεγχο, να διαχειρίζεται και να αντιμετωπίζει κρίσιμες και δύσκολες καταστάσεις χωρίς να διαπραγματεύεται επ’ άπειρον χρονοτριβώντας και υποθηκεύοντας το μέλλον των συμπολιτών του (για 99 ή 199 χρόνια!!!)
 
Το όνομα του ήρωα - λυτρωτή των Συρακουσών, διατηρείται και σήμερα, αφού υπάρχει κεντρική οδός στην πόλη Συρακούσες, που φέρει το όνομά του.
Όλως περιέργως υπάρχει οδός με το όνομά του και στην Κύπρο, περιοχή Λακατάμεια της Λευκωσίας, Τ.Κ. 2326. Ίσως γιατί και οι Κύπριοι με τους αγώνες τους κατά των Άγγλων την περίοδο 1955-1959, ζητούσαν την ένωση με τη μητέρα Ελλάδα.
Στην Ελλάδα ο Ερμοκράτης είναι άγνωστος και ανύπαρκτος!
Ο σώφρων πολιτικός ηγέτης βλέπει το μέλλον όχι με τους παραμορφωτικούς φακούς της κομματικής - παραταξιακής ιδεολογίας και του προσωπικού συμφέροντος, αλλά προτάσσει το συμφέρον της πατρίδας του και των συμπολιτών του.
Ο Ερμοκράτης ερμηνεύει ορθά την πραγματικότητα, λογικοκρατείται (= θεωρεί τη λογική βάση των πάντων) λογικεύεται (= φέρεται λογικά, με σύνεση), δεν κολακεύει, είναι ρεαλιστής, λέει τα πράγματα με το όνομά τους, δεν κινδυνολογεί αλλά ακριβολογεί.
Είναι ακόλακος (= ακολάκευτος) και όχι ακόλαστος (= ακρατής, αχαλιναγώγητος, έκλυτος, αυθάδης και ατιμώρητος) όπως οι σημερινοί ηγετίσκοι - μαριονέτες. Αποτελεί τον Γνώμονα και τον Κανόνα κάθε σοβαρού - υπεύθυνου και αξιόπιστου πολιτικού ηγέτη.
 
Και ο Μουσταφά Κεμάλ είχε “διαβάσει” τον Ερμοκράτη!!!
 
Την 19/5/1919 αποβιβάζεται στην Σαμψούντα δήθεν για να ειρηνεύσει την περιοχή και αντί να προστατέψει τους Έλληνες κατοίκους από τα δολοφονικά ένστικτα των Τσετών, συμμάχησε μ’ αυτούς και τον υποκινητή τους Τοπάλ Οσμάν και με το σύνθημα «η Τουρκία στους Τούρκους» έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο των Νεοτούρκων για την οριστική εξόντωση του ελληνικού πληθυσμού σ’ όλο τον Πόντο με θύματα 353.000 Έλληνες Ποντίους από το 1915 - 1924.
Η πολιτειακή εξουσία, βέβαια, στα πλαίσια της λείανσης και εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν το θεωρεί γενοκτονία αλλά εθνοκάθαρση...
Μήπως και το Δημοψήφισμα της 23/6/2016 στη Βρετανία, αυτό το σκοπό του Ερμοκράτη δεν εξυπηρετεί: «η Βρετανία στους Βρετανούς»; και κρίνεται η παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ε.Ε., Brexit ή Brentry.
 
Ο εθνικός μας ποιητής, Διονύσιος Σολωμός εμπνεύστηκε, μιμήθηκε ή αντέγραψε την πολιτική στάση του Ερμοκράτη, κατά την ταπεινή αλλά πάντα επίμονη άποψή μας, στον εθνικό ύμνο (1823), που είναι ο μεγαλύτερος ύμνος στον κόσμο σε έκταση αποτελούμενος από 158 στροφές ή 632 στίχους. Ο “Ύμνος εις την Ελευθερίαν” καθιερώθηκε ως εθνικός από την 4η Αυγούστου του 1865.
Σας αναφέρω τις στροφές 149 και 150, που εκφράζουν απόλυτα την πολιτική θέση και στάση του Ερμοκράτη απέναντι στον εισβολέα - κατακτητή, τους Αθηναίους με το γνωστό του σύνθημα: «η Σικελία στους Σικελιώτες»: ε σωφρονομεν, ἤν σωφρωνῶμεν, εὖ βουλευομένοις.
εἰ πρός ἀλλήλους ξυμβαίημεν, καί αὐτοί μάλιστα μέν εἰ ἀΐδιον ξυμβῶσιν.
Συγκρίνετε τα λόγια του με τους στίχους του Σολωμού.
149 150
 
Στο αίμα αυτό, που δεν πονείτε, Πόσον λείπει, στοχασθείτε
για πατρίδα, για θρησκειά, πόσο ακόμα να παρθεί
σας ορκίζω, αγκαλιασθείτε πάντα η νίκη αν ενωθείτε,
σαν αδέλφια γκαρδιακά. πάντα εσάς θ’ ακολουθεί.
 
Εμείς οι νεότεροι έχουμε ηθικό χρέος να αφουγκραζόμαστε και να μνημονεύουμε πάντα την διδακτική φωνή του Μεγάλου ποιητή, Κωστή Παλαμά, από τον “Δωδεκάλογο του Γύφτου”, “Λόγος (Ζ’) το πανηγύρι της Κακάβας”, που είναι και χρησμός ιερός βγαλμένος απ’ τα τρίσβαθα του έθνους και αποτελεί μαζί και προσευχή και προφητεία:
«Κι αν πέσαμε σε πέσιμο πρωτάκουστο
και σε γκρεμό κατρακυλήσαμε,
που πιο βαθύ καμιά φυλή δεν είδ’ ως τώρα,
είναι γιατί με των καιρών το πλήρωμα
όμοια βαθύ ‘εν’ ανέβασμα μας μέλλεται
προς ύψη ουρανοφόρα”.
 
Κι ο Γάλλος κριτικός τέχνης - ιστορικός Ιππόλυτος Ταίην (1828-1893) θα επισημάνει:
«Το ΠΝΕΥΜΑ των λαών υποχωρεί στην ξένη επίδραση (κατάκτηση), αλλά και πάλιν ανορθώνεται· γιατί η βία του κατακτητή είναι πρόσκαιρη και το ΠΝΕΥΜΑ αΐδιον».
 
Εν όψει της επικείμενης εορτής του Αγίου Πνεύματος, την Δευτέρα 20/6/2016 σας εύχομαι να καλλιεργήσετε και να διασώσετε το πνεύμα σας, διότι αυτό είναι ό,τι καλύτερο διαθέτει ο άνθρωπος και πρέπει να ‘ναι περήφανος γ’ αυτό.
 
 
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
 
Εν όψει των προεξαγγελθεισών αλλαγών στην Παιδεία και της επικείμενης συγγραφής νέων βιβλίων, προτείνουμε:
• να ενταχθούν στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών και οι τρεις δημηγορίες του Ερμοκράτους.
• να μοιραστεί σε όλους τους Υπουργούς και Βουλευτές ένα εγχειρίδιο πολιτικής σκέψης και πράξης με τους Ερμοκράτειους λόγους ώς οδηγός πολιτικής επιστήμης και πρακτικής με χρήσιμα μαθήματα - διδάγματα για τις διεθνείς σχέσεις, τους διεθνείς συσχετισμούς δυνάμεων, την εξωτερική πολιτική και τη διεθνή διπλωματία.
• να δοθεί σε κάποιο δρόμο της Αθήνας ή της Ελλάδας το όνομά του. Να στηθεί ο ανδριάντας του αριστερά από το Δημαρχείο Αθηνών (δεξιά βρίσκεται ο ανδριάντας του Περικλή), να ονομαστεί η αίθουσα συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου σε “Ερμοκράτης” αν και θα είναι - όπως πιστεύω - κηλίδα για το όνομα του πατέρα της Δημοκρατίας.
• ο δήμαρχος των 3Β θα αναδειχθεί αξιολογούμενος σε 3Α, δείχνοντας τη δημοκρατική του ευαισθησία, αν μετονομάσει κάποιο κεντρικό δρόμο σε “Ερμοκράτη”, στήσει τον ανδριάντα του μπροστά στο δημαρχείο ή ονομάσει την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου σε “Ερμοκράτη”.
 
Πέτρος Ιωαννίδης
καθηγητής φιλόλογος του 2ου ΓΕΛ Βούλας

Διαφήμιση (2)

Διαφήμιση (1a)

ebdomi-dimosiefseis

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 387 guests και κανένα μέλος