Τα μουσικά όργανα της αρχαίας Ελλάδας ήταν πάρα πολλά και αποτελούσαν τη ζώσα φωνή στη μουσική των προγόνων μας.

 

Η μουσική ήταν συνυφασμένη με το DNA των Ελλήνων και αυτό μάς το μαρτυρεί η παρουσία της φόρμιγγας (φόρμιξ) στα χέρια του Απόλλωνα ή της κιθάρας στα χέρια του υμνωδού Ορφέα, του γιου της Μούσας Καλλιόπης και ιδρυτή της Μονοθεϊστικής θρησκείας του Ορφισμού.

 

Δεν υπήρχε εκδήλωση των αρχαίων Ελλήνων χωρίς μουσική και επομένως χωρίς μουσικά όργανα!!

 

Τα μουσικά όργανα τα χώριζαν, όπως και σήμερα σε τρεις κατηγορίες:

α) στα πνευστά

β) στα κρουστά και

γ) στα έγχορδα

 

Στα πνευστά ανήκει ο αυλός που είναι ένα από τα πανάρχαια μουσικά όργανα.

Φυσικά όλα τα όργανα είναι πανάρχαια, αφού τα έδωσαν οι Μούσες, οι κόρες του Δία και της Μνημοσύνης, στους προγόνους των Ελλήνων πριν εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια!

 

Ο αυλός ήταν συνδεδεμένος με τη λατρεία του θεού Διονύσου και τη χρήση του τη συναντάμε σε ιδιωτικές και δημόσιες τελετές, σε αγώνες, σε πομπές, αλλά και στις τραγωδίες. Άλλα πνευστά ήταν ο δίαυλος, ο πλαγίαυλος, ο άσκαυλος - σαν τη σημερινή τσαμπούνα -, η μονοκάλαμος σύριγξ, που είναι πρόγονος του φλάουτου, η πολυκάλαμος σύριγξ, η σάλπιγξ, ο κόχλος που ήταν ένα κοχύλι και το χρησιμοποιούσαν στη μινωική λατρεία, η βυκάνη, που την κατασκεύαζαν από κέρατο ζώου κ.ά.

 

Από τα κρουστά σπουδαιότερα ήταν το τύμπανο, που μοιάζει με το ταμπούρλο, το ρόπτρον, το γνωστό μας ντέφι, που σήμερα νομίζουν ότι είναι «τουρκικό» όργανο, ενώ είναι πανάρχαιο όργανο, που το χρησιμοποιούσαν οι Κορύβαντες στις τελετές τους, όπως αναφέρει ο Πλούταρχος και το ρόπτρον το χρησιμοποιούσαν και οι Κάβειροι στο χορό της «ευγονίας». Άλλο όργανο ήταν τα κρόταλα, που κρατιούνταν ανά ζεύγη και κρούονταν ρυθμικά με τα δάχτυλα (αυτά μιμήθηκαν οι Ισπανοί και έφτιαξαν τις καστανιέτες). Τα πανάρχαια μινωικά μουσικά όργανα, τα κύμβαλα, τα οποία σήμερα χρησιμοποιούνται σε πολλούς ανατολίτικους χορούς και αποτελούνται από δύο κοίλους ημισφαιρικούς μεταλλικούς δίσκους 5 ή 18 εκατοστών και τα μεν μικρά έμπαιναν στα δάχτυλα με δερμάτινες θηλιές, ενώ τα μεγαλύτερα ενώνονταν με αλυσίδα και συνόδευαν τελετές της Κυβέλης και του Διονύσου.

 

Το «σείστρον», το οποίο αποτελείτο από ξύλο ή μέταλλο, που συνέδεε σε σχηματισμό κελύφη, από σαλιγκάρια ή από μικρά ηχογόνα αντικείμενα.

Το «χαλκεόφωνο», η ψιθύρα και οι μουσικοί κώδωνες.

 

Στα έγχορδα ανήκαν το εξάχορδον του Πυθαγόρα, η λύρα, η επτάχορδη λύρα του Ερμή, η οκτάχορδη λύρα, η διονυσιακή βάρβιτος, που έμοιαζε με λύρα και την έφτιαχναν από όστρακο χελώνας, η κιθάρα του Απόλλωνα, η ομηρική φόρμιγξ, η κιθάρα του Ορφέα, η τρίχορδη πανδούρα και πολλές άρπες.

 

Όλα τα σύγχρονα όργανα, είναι αντιγραψές από τα αρχαία ελληνικά!

 

Φαίδρα Φραγκομανώλη - Κοκκόλα

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 64 guests και κανένα μέλος