Το θάρρος, η αποφασιστικότητα, η ανδρεία και ο ριψοκίνδυνος χαρακτήρας των Ελλήνων, ζυμώθηκαν με την αλμύρα της θάλασσας και τους ανέδειξαν γνήσια παιδιά των Πελασγών και Μινυών προγόνων τους, που όργωναν με τα ξύλινα, αλλά αβύθιστα πλοία τους, όχι μόνο την Μεσόγειο, αλλά και όλα τα πελάγη πριν 60.000 χρόνια, σύμφωνα με νεότερα ευρήματα, που μελετήθηκαν με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους της γεωλογίας και της γενετικής!

Η θάλασσα, τους έπνιξε τρεις φορές, με τους τρεις μεγάλους “κατακλυσμούς της”, του Ωγύγου, του Δευκαλίωνα και του Δάρδανου, γιατί ήθελε να διαφυλάξει για πάντα τον ουράνιο πολιτισμό των Ελλήνων, κρύβοντάς τον στα υγρά σπλάχνα της, για να τον φανερώνει λίγο - λίγο και να διασκεδάζει με τη συμπεριφορά των παραχαρακτών της ιστορίας του ελληνικού γένους!

Οι Έλληνες πάντα, μέσα από τα μουσκεμένα συντρίμια του μόχθου τους, ξαναζωντάνευαν τα ρημαγμένα πολιτιστικά τους στοιχεία και συνέχιζαν τη ζωή με τα καλά και τα κακά της!

Τα στεφάνια που τους χάρισε η Νίκη, για τα ηρωικά επιτεύγματά τους στο θαλάσσιο χώρο είναι αμέτρητα! Οι αγώνες ήταν πολυμέτωποι, και στις ναυμαχίες και στις φουρτούνες και στα παλλοιροϊκά κύματα (τσουνάμι) και στις εμπορικές διακινήσεις και στις θαλάσσιες συγκοινωνίες και στην αλιεία!

 

Την εποχή των Περσικών πολέμων η Νίκη δαφνοστεφάνωσε τους Έλληνες το 480 π.Χ. στη Σαλαμίνα, με την ευφυή βοήθεια του Θεμιστοκλή και την ηγετική αξία του Σπαρτιάτη Ευρυβιάδη. Τα ελληνικά «Ξύλινα τείχη», δεν προφύλαξαν μόνο την Ελλάδα, αλλά και όλη την Ευρώπη, από τους Ασιατικούς λαούς, αφού οι «Έλληνες ήταν οι αναμεταδότες της, δηλαδή οι νονοί της και της παρείχαν προστασία!

 

Ο ναύαρχος Νέαρχος, επιστήθιος φίλος του Μ. Αλεξάνδρου διέπλευσε την Αραβική θάλασσα και εξερεύνησε τις Ινδικές ακτές εκεί, που πριν πολλές χιλιετίες, είχαν πάει ο Διόνυσος και ο Ηρακλής για να μετατρέψουν τα ανθρωποειδή της Ασίας σε νοήμονες ανθρώπους, ιδρύοντας ελληνικές αποικίες, γι’ αυτό οι Σουμέριοι ήταν ελληνικής καταγωγής και ο πολιτισμός τους ελληνικής προέλευσης, ενώ η Ινδική σανσκριτική γραφή είχε προέλευση ......

 

Το μεγάλο θαύμα έγινε στη Βυζαντινή εποχή, όταν οι Ελληνες έδειξαν ότι μπορούν να γίνουον από “εξουσιαζόμενοι”, “εξουσιαστές”! Οι Έλληνες μεγαλουργούν παντού, αν το θέλουν, αρκεί να μη βγάζουν με τα χέρια τους τα μάτια τους, όπως έκανε ο προπροπάππος τους ο Οιδίποδας!

Ο αγώνας της Εθνεγερσίας στηρίχθηκε και ολοκληρώθηκε με τις νικηφόρες ναυμαχίες των ξυπόλητων Ελλήνων!

 

Η ναυμαχία των Πατρών στις 20.2.1822, η ναυμαχία της Ζακύνθου με το Μιαούλη στις 10.9.1822, η ναυμαχία του Αργολικού κόλπου στις 30.7.1824 με τον Σαχτούρη εναντίον του αιγυπτιακού στόλου, αλλά και η κορωνίδα των ναυμαχιών με τον Μιαούλη στο Γέροντα των Μικρασιατικών παραλιών στις 29.8.1824, όπου κατέστρεψε ολοσχερώς τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο, δείχνουν τις ιδιαίτερες σχέσεις που έχουν οι Έλληνες με την θάλασσα, που τους δίνει τη δυνατότητα να αναδείξουν τα προσόντα τους και να θυμίσουν ότι είναι γνήσια “τέκνα” του Ποσειδώνα!

Στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο ο ναύαρχος Κουντουριώτης με το θρυλικό θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ, μεγαλούργησε στα Δαρδανέλια καθώς και στις ναυμαχίες της Έλλης στις 2.12.1912 και της Λήμνου!

 

Σήμερα τα εμπορικά πλοία “Ελληνικών συμφερόντων” τα περισσότερα με ξένες σημαίες, ακριβώς γιατί είναι “συμφερόντων” οργώνουν τους ωκεανούς, αλλά η Νίκη δεν στεφανώνει “συμφέροντα” αλλά μόνον ηρωισμό!

 

Φαίδρα Φραγκομανώλη - Κοκκόλα

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 116 guests και κανένα μέλος