Εμείς οι Έλληνες λαός του ήλιου, της θάλασσας, των βουνών, των πεδιάδων, των γεύσεων, των νησιών, των τεσσάρων εποχών, του έρωτα… του επίγειου παράδεισου τέλος πάντων, επηρεασμένοι από το περιβάλλον καταλήξαμε να είμαστε έξυπνοι, ανήσυχοι, δημιουργικοί, δυνατοί, πεισματάρηδες, υπερήφανοι, εγωιστές και ευαίσθητοι στις τέχνες. Τα χρόνια σκλαβιάς μας, που ξεπερνούν τα δύο χιλιάδες, μας διαμόρφωσαν σε μαχητές, ανυπότακτους, ήρωες  αλλά και προδότες!...
Από το Κομπολόι στο ΕΥ..ΧΑΝΤΡΟ!!!

ΛΕ.ΦΙ.ΚΟ  (Λέσχη Φίλων Κομπολογιού)


Εμείς οι Έλληνες λαός του ήλιου, της θάλασσας, των βουνών, των πεδιάδων, των γεύσεων, των νησιών, των τεσσάρων εποχών, του έρωτα… του επίγειου παράδεισου τέλος πάντων, επηρεασμένοι από το περιβάλλον καταλήξαμε να είμαστε έξυπνοι, ανήσυχοι, δημιουργικοί, δυνατοί, πεισματάρηδες, υπερήφανοι, εγωιστές και ευαίσθητοι στις τέχνες. Τα χρόνια σκλαβιάς μας, που ξεπερνούν τα δύο χιλιάδες, μας διαμόρφωσαν σε μαχητές, ανυπότακτους, ήρωες  αλλά και προδότες!
Οι Έλληνες βασικά δεν είναι λαός της υποταγής, της κακομοιριάς και της προσευχής. Ακόμη και με τους θεούς τους συναντιόταν ερωτικά πριν γίνουν Χριστιανοί. Το ότι σήμερα αυτός ο λαός βλαστημάει τα θεία, είναι απόδειξη ότι παραμένει λαός που δεν υποτάσσεται, δεν προσκυνάει!
Βεβαίως μια μικρή μειοψηφία θρησκευόμενων προσεύχονται κρατώντας στο χέρι τους το κομπολόι. Κομπολόι στην πραγματικότητα είναι το κομποδεμένο μάλλινο σκοινάκι που καταλήγει σε σταυρό με το οποίο ο προσευχόμενος ακουμπώντας τον κάθε κόμπο λέγει μια προσευχή. Από τις λέξεις κόμπο και λέγει προέκυψε η λέξη κομπολόγι – κομπολόι.

Η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν προσεύχεται με κομπολόγια αλλά δημιούργησε σιγά - σιγά μια νέα γιρλάντα πολλαπλών χρήσεων η οποία στην ουσία της είναι:
- ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ έτσι τα εξασκούμε και βελτιώνουμε την επιδεξιότητά μας. Δίνουμε διέξοδο σε εκνευρισμούς και σε αμηχανίες.
-ΑΓΧΟΛΥΤΙΚΟ. Αφού το επαναλαμβανόμενο χάδι στις χάνδρες και στη φούντα του λειτουργεί σαν αγχολυτικό χωρίς παρενέργειες. Η δε ικανοποίηση της ακοής, της αφής, της όρασης και της όσφρησης μας προσφέρουν μια ιδιαίτερη αίσθηση.
- ΦΑΡΜΑΚΟ. Επειδή οι χάνδρες του όταν είναι από κεχριμπάρι ή φυσικούς κρυστάλλους εξισορροπούν τα ιόντα του οργανισμού μας  και διώχνουν τον στατικό ηλεκτρισμό. Κατά την άποψη των ψυχιάτρων το μασάζ των ακροδαχτύλων μας πάνω στις χάνδρες,  χαλαρώνει το νευρικό μας σύστημα.
- ΜΕΣΟ ΕΚΣΤΑΣΗΣ αφού το χάδι πάνω στις χάντρες και στη μεταξένια φούντα λειτουργεί όπως το μαλακό πανάκι ή το χνουδωτό αρκουδάκι στα μωρά, που το χαϊδεύουν, εκστασιάζονται και κοιμούνται.

- ΔΙΩΚΤΗΣ ΚΑΚΩΝ ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ.
Αφού κόβουμε ή μειώνουμε το τσιγάρο, το φάγωμα των νυχιών και άλλες κακές συνήθειες.

- ΦΥΛΑΧΤΟ. Όταν στα εξαρτήματά του φέρει σύμβολα πίστης και καλής τύχης.
- ΚΟΣΜΗΜΑ. Αφού μπορεί να απαρτίζεται από περίτεχνα ευγενή μέταλλα και χάνδρες από φυσικά υλικά όπως κεχριμπάρι, ημιπολύτιμους λίθους, κοράλλια, μαργαριτάρια κλπ.. (Οι γυναίκες όποτε θέλουν μπορούν να τα φοράνε ως κολιέ).
- ΣΥΜΒΟΛΟ ΚΥΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΟΥΤΟΥ. Όταν είναι προκλητικά περίτεχνο, ακριβό, εντυπωσιακό, συλλεκτικό.
- ΚΕΙΜΗΛΙΟ  εφόσον  ήταν προσφιλούς μας προσώπου.
- ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ. Αφού το κομπολόι που κρατάμε δείχνει την αισθητική, την οικονομική μας κατάσταση, το ήθος, την κουλτούρα μας κ.α.
- ΑΤΡΑΠΟΣ δημιουργικής φαντασίας. Είναι επιστημονικά παραδεκτό ότι εάν επαναλαμβάνουμε πολλές φορές και διαδοχικά το ίδιο χάδι στις χάνδρες του κεχριμπαρένιου ή από ημιπολύτιμους λίθους κομπολογιού και παράλληλα εστιάζουμε τη σκέψη μας σε μια ιδέα, τότε το σώμα και το νευρικό μας σύστημα χαλαρώνουν! Ενεργοποιείται το δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου και αφυπνίζεται η ενόραση, η διαίσθηση, η δημιουργική φαντασία και άλλες συνθετικές νοητικές λειτουργίες!

Αξιοπρόσεκτο είναι ότι ο κάθε Έλληνας ανάλογα με την αισθητική, την οικονομική κατάσταση, την γνώση του, την κουλτούρα και το ήθος του δημιουργεί ή επιλέγει κάποια γιρλάντα την οποία χρησιμοποιεί με το δικό του προσωπικό τρόπο. Δηλαδή κάποιος βροντοχτυπά τις χάντρες, κάποιος άλλος τις χαϊδεύει, άλλος κρατά μια καλαίσθητη ακριβή γιρλάντα, άλλος κακόγουστη και φθηνή και  άλλος κάνει συλλογές.
Η ΛΕ.ΦΙ.ΚΟ. (Λέσχη Φίλων Κομπολογιού)  μελέτησε  λαογραφικά το θέμα κομπολόι σε πολλές χώρες και αρκετά χρόνια, γι’ αυτό προτείνει να λέμε τη “νέα γιρλάντα” ΕΥΧΑΝΤΡΟ. Η λέξη είναι σύνθετη, από το ευ που υποδηλώνει ό,τι καλό και τη χάντρα που είναι το βασικό στοιχείο αυτής της γιρλάντας.


Μη βροντοχτυπάς τις χάντρες...

Το τάκα τάκα των κομπολογιών παίρνει διαστάσεις επιδημίας.
Δυστυχώς οι νέοι «εραστές» του κομπολογιού μιμούνται τους ψευτόμαγκες που βροντοχτυπούσαν τις χάντρες για να επιδείξουν την παρουσία και το «βάρος» τους.
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι διαμαρτύρονται διότι δεν αντέχουν αυτό το τάκα τάκα. Οι ειδικοί περί ήχου υποστηρίζουν ότι ένας επαναλαμβανόμενος ενοχλητικός  ήχος μπορεί να δημιουργήσει νευρικό κλονισμό.

Παίξτο αλλιώς!

Οι νέοι κάτοχοι κομπολογιών δεν γνωρίζουν ότι το απαλό χάδι στις χάντρες και στη φούντα τους είναι αυτά που μας χαλαρώνουν το σώμα, το νευρικό σύστημα και οδηγούν σε ενδοσκόπηση και αφύπνιση της δημιουργικής φαντασίας. Δεν γνωρίζουν ότι το στριφογύρισμα και το βροντοχτύπημα των χαντρών αντί να μας χαλαρώνει μας διατηρεί σε εγρήγορση.

Η ΛΕ.ΦΙ.ΚΟ. (Λέσχη Φίλων Κομπολογιού) προσπαθεί να πληροφορήσει το κοινό για την άγνωστη πλευρά του κομπολογιού και να τους πείσει να σταματήσουν το ενοχλητικό τάκα τάκα που σπάει νεύρα!

Ο Τάσος Θωμαΐδης είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Ο δρόμος του ανθρώπου και του κομπολογιού». Του μεγάλου λευκώματος «Κομπολόι» που η Αθηναϊκή Ζυθοποιία χρηματοδότησε σαν προσφορά στη λαϊκή μας τέχνη. Του μικρού λευκώματος που περιέχει το μουσικό CD «Χάντρα χάντρα τραγουδώ». Δημιουργός της Λέσχης και εκατοντάδων πρότυπων στοιχείων – εξαρτημάτων που συνθέτουν τα εύχαντρα.
Τάσος Θωμαΐδης
- Σόλωνος 97, Αθήνα  - Ασκληπιού 147, 114 72, Αθήνα
Τηλ.: 210 3840995, 210 6462752, Fax: 210 3806331
http://www.kompoloi.org,  -  email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 219 guests και κανένα μέλος