Το τελευταίο διάστημα, και με αφορμή τις επικείμες εκλογές για ανάδειξη νέων μελών Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (Ε.Ε.Σ), η σχετική ιστοσελίδα του βομβαρδίζεται απο αναρτήσεις δελτίων τύπου, ανακοινώσεων και φωτογραφικού υλικού, που αναφέρονατι κυρίως στην ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρεται απο τους εθελοντές του στα νησιά και την Αθήνα, με την οικονομική ενίσχυση κυρίως της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρών Σταυρών & Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

Μεταξύ αυτών των ανακοινώσεων που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, υπάρχουν δελτία τύπου που αναφέρονται στην προβολή και την παρουσία του Προέδρου του Ε.Ε.Σ. κ. Αυγερινού σε διάφορα γεγονότα στην περιφέρεια, η οποία παρουσία συνδέεται με συνεντεύξεις ή δηλώσεις του τόσο στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσεις όσο και σε συγκεντρώσεις εθελοντών και εργαζομένων του Ε.Ε.Σ.

Ιδιαίτερα θα ήθελα να σταθώ στο περιεχόμενο της επιστολής του, με ημερομηνία 17/09/2015, που αναρτήθηκε πρόσφατα στην επίσημη ιστοσελίδα του Οργανισμού[1]. Η συγκεκριμένη επιστολή αναφέρει ότι μετά «από πολλά χρόνια ύπνωσης, απαξίωσης και σιωπής, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός επιτελεί, καθημερινά, ένα τεράστιο ανθρωπιστικό και φιλανθρωπικό έργο (…) πρωταρχικά στο προσωρινό κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα (....)».

Η μεταναστευτική κρίση, ένα τεράστιο θέμα με πολλαπλές διαστάσεις έδωσε τη δυνατότητα στον Ε.Ε.Σ., χάρη κυρίως στην τεχνική και οικονομική υποστήριξη και συνεχή παρουσία στελεχών της Διεθνούς Ομοσπονδίας, να υλοποιήσει στην πράξη τις καταστατικές του δεσμεύσεις, σύμφωνα πάντα με τις θεμελιώδεις αρχές και επιταγές του Κινήματος, σε μεγαλύτερη κλίμακα απ’ ότι στο παρελθόν όπου η ανθρωπιστική κρίση δεν είχε λάβει τις τεράστιες αυτές διαστάσεις. Σε καμία περίπτωση ο Ε.Ε.Σ. δεν βρίσκονταν σε «ύπνωση», αφού σαν ζωντανός οργανισμός, με τα στελέχη και τους εθελοντές του, μέσω των κοινωνικών, νοσηλευτικών και άλλων υπηρεσιών του, και παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που βίωνε, δεν έπαυε να προσφέρει «καινοτόμες» -σε πολλές περιπτώσεις- υπηρεσίες στις πλέον ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Στην ίδια επίσης επιστολή γίνεται αναφορά, χωρίς να κατονομάζονται ευθέως, σε «θιασώτες και υποτακτικούς του αμαρτωλού παρελθόντος, που προσπαθούν να υποδαυλίσουν με κακεντρεχείς επιστολές το έργο του αναγεννημένου Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (...)»

Δυστυχώς η «συνωμοσιολογία» ότι κάποιοι αόριστα υποθάλπουν το έργο του Ε.Ε.Σ. και διασπούν την ενοτητά του, και ο καταγγελτικός αυτός λόγος, είναι εξ’ ίσου διασπαστικός και ακραίος, παρρωχημένος εκφραστικά και σε καμία περίπτωση δεν διευκολύνει την ενότητα των Ερυθροσταυριτών. Ο χαρακτηρισμός της σημερινής διορισμένης Διοίκησης του Ε.Ε.Σ., –που αποτελείται από μία συμπαγή, με καθαρό ιδεολογικό προσανατολισμό, ομάδα, αφού προήλθε από συγκεκριμένη κομματική παράταξη–, ως της μόνης «εμπνευσμένης», που περιφρουρεί με τον καλύτερο τρόπο και διαφυλάσσει την ιδέα του Ε.Ε.Σ., μόνο ειρωνικά σχόλια μπορεί να δημιουργήσει σε αυτούς που πραγματικά ενδιαφέρονται.

Ο Ε.Ε.Σ. δεν χρειάζεται «κομματικές» κηδεμονίες και εναγκαλισμούς. Η ενεργός εμπλοκή του στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος δεν θα πρέπει να αξιοποιηθεί στην προεκλογική περίοδο, που εδώ και αρκετό διάστημα έχει ξεκινήσει στον Οργανισμό για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. Δε θα πρέπει ούτε όμως να προβάλλεται ως έργο και επίτευγμα της κυρίως διορισμένης Διοίκησης. Αποτελεί υποχρέωση και καθήκον, όχι μόνο των εθελοντών και των εξειδικευμένων στελεχών, αλλα και όλου του έμψυχου και έμμισθου προσωπικού του Ε.Ε.Σ. να βρίσκεται εκεί που υπάρχει ανάγκη, και αυτό το έχουν αποδείξει όλοι σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Ο Ε.Ε.Σ. χρειάζεται νέες ιδέες, δημιουργική έμπνευση, που να μετουσιώνεται σε πράξη, όραμα, επαφή με την κοινωνία και τις ανάγκες της, και κυρίως καθαρά ιδεολογικό στίγμα στη βάση μιας «κουλτούρας» ανθρωπισμού που έχει χάσει. Η μετεξέλιξη του Ε.Ε.Σ. σε ένα σύγχρονο ανθρωπιστικό οργανισμό, απαλλαγμένο από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και νοοτροπίες, απαιτεί αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα. Το κυριότερο όμως είναι να ανακτήσει την ανεξαρτησία του, να θωρακιστεί απέναντι σε κομματικές παρεμβάσεις και εναγκαλισμούς, να απαρνηθεί τις πελατειακές σχέσεις και να προωθήσει στο εσωτερικό του διακυβέρνηση με διαφάνεια, αξιολόγηση στελεχών και δράσεων, ώστε να διασφαλίζονται στη συνέχεια η ποιότητα και η προσβασιμότητα των υπηρεσιών του στους πολίτες που έχουν ανάγκη.

Τα μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έχουν μια μοναδική ευκαιρία να αναδείξουν τόσο στο Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο όσο στα περιφερειακά και τοπικά Δ.Σ. τους καλύτερους, αυτούς που έχουν προσφέρει «στο πεδίο» των δρασεών του και όσους μπορούν να συνεισφέρουν με τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την εμπειρία τους στον επαγγελματικό τους χώρο. Επιθυμία και βούληση όλων μας είναι ο Ε.Ε.Σ. να σταθεί στα πόδια του με αξιοπρέπεια και να αποκτήσει ξανά τη θέση που του αρμόζει στην ελληνική συνείδηση και κοινωνία.

Ελπίζουμε ότι στις επικείμενες εκλογές δεν θα επαναληφθούν τα φαινόμενα εκείνα των «πεζοδρομιακών εκφράσεων» και αντιπαραθέσεων μεταξύ των μελών του Δ.Σ. και των μελών της Γ.Σ., να μην «αξιοποιηθούν» πάλι οι εργαζόμενοι του Ε.Ε.Σ. για να περιφρουρήσουν και να επιβάλουν την τάξη σε όσους εκφράζουν αντίθετη άποψη από το «διορισμένο» Διοικητικό Συμβούλιο και να ανακοινωθούν επιτέλους στους Ερυθροστραυρίτες τα αποτελέσματα του οικονομικού ελέγχου και το business plan, το οποίο έχει ανατεθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό σε εταιρία ορκωτών ελεγκτών.

Η απαλλαγή απο το «παλαιό» δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνο σε απειλές, αλλά θα πρέπει να αποδεικνύεται σε όλα τα επίπεδα με πράξεις.

Δώρα Παπαδοπούλου
Μέλος του Ε.Ε.Σ.
πρ. τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας ΕΕΣ

 


[1] «Επιστολή Προέδρου Ε.Ε.Σ. προς τα μέλη του Μέλη του Δ.Σ., το έμμισθο προσωπικό και τους Εθελοντές», Επίσημη Ιστοσελίδα του Ε.Ε.Σ., στη διεύθυνση: http://bit.ly/1Lk1Wfm

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 154 guests και κανένα μέλος