Ο δήμος Αρτέμιδος με διαστάσεις 3x6,5χλμ είναι απ' τους μεγάλους σε έκταση Δήμους της Ανατολικής Αττικής. Η πόλη όμως είναι ίσως η μικρότερη, με διαστάσεις μόλις 0,3x0,7χλμ. Όλο το υπόλοιπο αποτελείται από χωριά με ισόγειες μονοκατοικίες με αυλές και δέντρα, αλλά και καινούργιες σύγχρονες κυρίως διόροφες. Χαρακτηριστικό της λοιπόν είναι ο αέρας εξοχικής πόλης με αρκετό πράσινο και αγροτεμάχια.

Χωροταξικά η πόλη με τη μαρίνα της βρίσκεται στο τέρμα της επαρχιακής οδού Παιανίας-Λούτσας και ανάμεσα στις δυο μεγάλες παραλίες που παραθερίζουν οι επισκέπτες της κάθε καλοκαίρι. Διαπερνάται από την παραλιακή οδό Αρτέμιδος-Βραυρώνος. Χαρακτηρίζεται απ' την αραιοκατοίκηση, την χαμηλή δόμηση, τις κακής αισθητικής αστικές πολυκατοικίες, τα στενά πεζοδρόμια, το πράσινο παραλιακά, τα ορθογώνια οικοδομικά τετράγωνα. Ένα απ' αυτά, αποτελεί και η πλατεία με την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας. Εκτός του κέντρου του δήμου δεν υπάρχει πολεοδόμηση (σχέδιο πόλης), δηλαδή παρατηρείται ακανόνιστη μορφή ρυμοτομίας: οικοδομικά τετράγωνα και δρόμοι οι οποίοι είναι πολύ στενοί, αρκετοί με κακή ποιότητα ασφάλτου, κάποιοι είναι χωματόδρομοι, αλλά σχεδόν όλοι χωρίς πεζοδρόμια.

artemida bitalisΤο δημαρχείο βρίσκεται στο μεγάλο άλσος επί της οδού Παιανίας-Λούτσας και δυστυχώς είναι κάκιστης αρχιτεκτονικής και δεν αρμόζει ούτε στο ελάχιστο στο ύφος της περιοχής. Ένα ακόμα μεγάλο άλσος θα βρούμε στο λόφο της εκκλησίας του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου και ένα μικρότερο νότια στο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Την προηγούμενη δεκαετία, πολλοί εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Αρτέμιδα, αυξάνοντας έτσι τις απαιτήσεις σε δημόσιες υπηρεσίες, κάνοντας τα ελάχιστα σχολεία στο κέντρο και νότια να μην επαρκούν, δεδομένου και της έκτασης του δήμου. Επίσης, στο κέντρο της πόλης, θα βρούμε τη πλατεία Αγ. Μαρίνας με την ομώνυμη εκκλησία καθώς και άλλες μικρές στην παραλία. Όμως η πρώτη δεν έχει τίποτα ενδιαφέρον, δέντρα και λίγα παγκάκια. Το μοναδικό αθλητικό κέντρο βρίσκεται στην παραλία βόρεια της πόλης.

Αρχιτεκτονικά, οι κατασκευές εντός του κέντρου είναι τυπικές μέτριες αστικές πολυκατοικίες, ενώ στα περιβάλλοντα της πόλης θα βρούμε κάποιες ενδιαφέρουσες μονοκατοικίες ενός ή δυο ορόφων, κοντά στο ύφος του τοπίου. Οι κλασσικές αγροικίες, παρότι είναι πρόχειρης κατασκευής έχουν μια μαγεία του τόπου σαν ορόσημο χρονικής στασιμότητας.

Προτάσεις: Δημιουργία εμπορικού δρόμου με πεζοδρόμηση ενός δρόμου στο κέντρο. Χώροι στάθμευσης στη παραλία της Λούτσας. Ακόμα ένας αθλητικός χώρος για το κοινό. Σε κάποιο απ' τα γύρω χωριά, πλακόστρωση χωματόδρομων με φυτεμένα παρτέρια στις άκρες ή μπουκαμβίλιες.



Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 146 guests και κανένα μέλος