Απ' τις μεγαλύτερες πόλεις της Ανατολικής Αττικής, το Κορωπί, είναι μια κανονική αστική περιοχή με υψηλή δόμηση, πολλές νέες οικοδομές και πολυκατοικίες -πάντα στο ίδιο απρόσωπο μοτίβο, μαγαζιά, υπεραγορές και βιομηχανική ζώνη εκτός αυτής στα νότια.

Χτισμένη αριστερά και δεξιά της οδού Βασ. Κωνσταντίνου και δυτικά της περιφερειακής λεωφόρου Αττικής (δυστυχώς μη ολοκληρωμένης), χαρακτηρίζεται από πυκνοκατοίκηση, στενούς δρόμους με οριακά πεζοδρόμια, λίγο πράσινο μεταξύ των κτιρίων, αγροτεμάχια ολούθε. Πολεοδομικά έχει στα νότια μια μορφή οικοδομικής χάραξης, αλλά χωρίς γεωμετρικές επαληθεύσεις, στην υπόλοιπη ακανόνιστη οριοθέτηση τετραγώνων. Ωστόσο, διαθέτει μεγάλες ευθείες δρόμων με διασταυρώσεις ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμη κάθε συνοικία. Το ύφος των κτιρίων όπως είπαμε είναι καθαρά αστικό χωρίς να λείπουν οι εξαιρέσεις. Συνολικά ''πνέει αέρα'' μιας αστικοποιημένης αγροτικής περιοχής.

Παρότι έχει βιομηχανική ζώνη εκτός, θα βρούμε εντός ζώνης και κάποιες μικρές βιοτεχνίες, συνεργεία, μηχανουργεία, αποθήκες, όχι απαραίτητα κακό. Οι αθλητικοί χώροι είναι αρκετοί και βρίσκονται σε ένα οριζόντιο κεντρικό άξονα στην πόλη, με το μεγάλο στάδιο δυτικά ακριβώς έξω απ' τα σπίτια. Τα εκπαιδευτήρια είναι χτισμένα διάσπαρτα σε όλη τη περιοχή και τα περισσότερα έχουν αθλητικούς χώρους. Το δημαρχείο τοποθετείται στα βόρεια δίπλα στην πλατεία Ελευθερίας σε ένα όχι αδιάφορο αισθητικά σύγχρονο κτίριο. Το σημείο υπερηφάνειας της πόλης Κορωπίου είναι ο αριθμός και η εμφάνιση των πλατειών. Εννέα μεγάλες και τέσσερις μικρές πλατείες, διάσπαρτες σε όλη τη πόλη ώστε να εξυπηρετούν όλες τις συνοικίες, αλλά και με ενδιαφέροντα σχεδιασμό πχ: Ελευθερίας, Δεξαμενής & Λάμπρου. Αυτό δείχνει ένα σεβασμό στον πολίτη του και το περιβάλλον.

Υπάρχουν κάποια κτίρια που ξεχωρίζουν όπως η εκκλησία του Αγίου Λουκά, το 1ο Δημοτικό Σχολείο (οδ. Γκιόκα), τα εκπαιδευτήρια στις οδούς Κατσίκι και Ντούνη, και αυτό στο τρίγωνο Θάσου-Χάλκη-Αρκαδίου, και η οικία στη συμβολή Βλάχου και Μελά, η οποία συνιστά ένα λαμπρό παράδειγμα ύφους δόμησης σ' αυτή τη πόλη.

Πρόταση: Να μην επιτρέπονται πολυκατοικίες σε στενά <3μ πλάτους. Να επιβληθεί, τουλάχιστον στα προάστια της πόλης, αραιότερη δόμηση μη συνεχούς συστήματος. Να ολοκληρωθεί η περιφερειακή λεωφόρος Αττικής στα βόρεια, συνδέοντάς την με τη λεωφόρο Λαυρίου. Να μελετηθεί η προοπτική δέσμευσης 250 στρεμμάτων δίπλα στον κόμβο της αττικής οδού για οικοδόμηση χωρίς όριο ύψους ξενοδοχειακών μονάδων, κτίρια πολυχώρων, πάρκου διασκέδασης, μουσείο ιστορίας Ανατολικής Αττικής.

γράφει ο: Αποστόλης Βιτάλης

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 170 guests και κανένα μέλος