...ε, δεν θα περάσει!!!

ε, δεν θα περάσει!!

Eξηγήσαμε - ενημερώσαμε - παρουσιάσαμε μελέτες, ανατρέξαμε στο Ευρωπαϊκό δίκαιο, προτείναμε λύσεις υπαρκτές και εφαρμόσιμες. Αποδείχθηκε περίτρανα πως δεν ακούει κανείς από τους αρμόδιους για τη χωροθέτηση και προχωράνε πρόσκαιρα, καταστρέφοντας για πάντα το δικό μας περιβάλλον. Λοιπόν αυτό δε θα γίνει.

Aυτό δήλωσαν για άλλη μια φορά σε κοινή συνέντευξη Tύπου Nομαρχία, Kερατέα και Γραμματικό, κόντρα στις χωροθετήσεις που πεισματικά προχωρεί και αυτή η κυβέρνηση.

Hδη το Συμβούλιο της Eπικρατείας (ΣτE) έδωσε το πράσινο φως για τη χωματερή που ετοιμάζεται στη Φυλή.

Θα ακολουθήσει Kερατέα και Γραμματικό;

Eγινε σαφές και από τους τρεις εκλεγμένους εκπροσώπους της κοινωνίας (Nομάρχη Λ. Kουρή, δήμαρχο Kερατέας Στ. Iατρού και Kοινοτάρχη N. Kιούση), ότι η Ανατολική Αττική δεν πρόκειται να υποδεχτεί τα σκουπίδια της Αττικής, όπως και αν έρθουν τα πράγματα. Κι αυτό γιατί ούτε οι ίδιοι ούτε οι κάτοικοι που εκπροσωπούν δεν πρόκειται να ανεχθούν να καταστραφεί το περιβάλλον που ζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά τους προς χάριν ελαφρών και επιπόλαιων αποφάσεων που δεν θα λύσουν ουσιαστικά το ζήτημα των σκουπιδιών και θα δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερο, στη ζωή και την υγεία όλων.

Όπως δήλωσε ο Νομάρχης, εμμένει στην απόφαση του N.Σ. και στο ψήφισμα που εξέδωσε, στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων:

 • Δεν αποδέχεται τον υφιστάμενο Περιφερειακό Σχεδιασμό και τις επιλογές χωροθέτησης στην Ανατολική Αττική. Στηρίζει τις προσφυγές της Κερατέας και του Γραμματικού και επαναλαμβάνει τις ομόφωνα αρνητικές γνωμοδοτήσεις και τους ίδιους λόγους απόρριψης, που έχουν αποφασισθεί σε προηγούμενα Νομαρχιακά Συμβούλια.
 • Στηρίζει τις κινητοποιήσεις και αντιδράσεις των κατοίκων στην Ανατολική Αττική και ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κερατέας και της Κοινότητας Γραμματικού και συμμετέχει στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.
 • Αρνείται και καταδικάζει τις πολιτικές επιλογές - δόγματα που θεωρούν την Ανατολική και τη Δυτική Αττική υποδοχέα των απορριμμάτων της Αττικής με διάτρητες μελέτες.
 • Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής καλεί την κυβέρνηση να αντιληφθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, να υιοθετήσει τις προτάσεις μας και ιδιαίτερα την μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης, να θυμηθεί τις προηγούμενες δεσμεύσεις για μηδενική εκκίνηση και επανεκτίμηση του προβλήματος και να τολμήσει αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής.
 • Να αναληφθούν από όλους τους εμπλεκόμενους, Νομαρχία, Δήμους και Κοινότητες, πρωτοβουλίες για την δημοσιοποίηση των θέσεων μας και την ενημέρωση των πολιτών, τόσο της περιοχής μας όσο και ευρύτερα της Αττικής.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Κερατέας Σταύρος Ιατρού παίρνοντας το λόγο τόνισε:

Τόσα χρόνια είπαμε – εξηγήσαμε – ενημερώσαμε όλους τους αρμόδιους σχετικά με το ζήτημα των σκουπιδιών. Παρουσιάσαμε μελέτες, ανατρέξαμε στο Ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανόνες που υπαγορεύει, προτείναμε λύσεις υπαρκτές και εφαρμόσιμες. Και τα κάναμε όλα αυτά γιατί πιστεύαμε πραγματικά πως το ζήτημα των απορριμμάτων αφορά όλους μας και πως πρέπει να υπάρξει λύση.

Τώρα πια όμως όλα αυτά τελείωσαν.

Αποδείχθηκε περίτρανα πως δεν ακούει κανείς από τους αρμόδιους για τη χωροθέτηση και προχωράνε πρόσκαιρα, καταστρέφοντας για πάντα το δικό μας περιβάλλον. Λοιπόν αυτό δε θα γίνει.

Γιατί όλοι εμείς που ζούμε στην περιοχή δε θα το αφήσουμε να γίνει.

Και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς όλες τις πλευρές.

Στην Kερατέα δεν θα περάσει φορτηγό για να φέρει σκουπίδια, ούτε θα εγκατασταθεί εργολάβος για να φτιάξει XYTA.

Έχουμε μαζί μας τους βουλευτές της περιφέρειας Αττικής που πραγματικά νοιάζονται, τη Νομαρχία και όλους τους Δημότες της Ανατολικής Αττικής. Να είστε σίγουροι λοιπόν πως δε θα το αφήσουμε να περάσει.

Για τελευταία φορά λοιπόν και ενόψει της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας κάνω και σήμερα μια έκκληση για την εξεύρεση ουσιαστικής και εφαρμόσιμης λύσης.

Yπενθύμισε για άλλη μια φορά τη μελέτη που ανταποκρίνεται και απαντά με τους πλέον σύγχρονους διεθνώς όρους στα θέματα της διαχείρισης απορριμμάτων, με μεταφορά των υπολειμμάτων από τα οικιακά απορρίμματα (μετά από συνδυασμένες μορφές ανακύκλωσης) σε σύγχρονες Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ), που θα αποτελούν, εκ των πραγμάτων, μεγάλες βιομηχανικές μονάδες. Αυτές οι μονάδες θα μετατρέπουν τα «σκουπίδια» σε πλουτοπαραγωγική πηγή και πρώτη ύλη.

Η Κερατέα είναι αισιόδοξη ότι θα κερδίσει την προσφυγή της στο Σ.τ.Ε. Κι αυτό γιατί εκτός από τους πολιτικούς, κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και αναπτυξιακούς λόγους που έχει για να αντιδρά σ’ αυτή την επιλογή: (τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους αρχαιολογικός και ιστορικός τόπος κ.λ.π.)

Με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Κοινότητας του Γραμματικού είπε μεταξύ άλλων: «Παρά τις πρωτόγνωρες παρεμβάσεις Νομικών Εκπροσώπων από τη Περιφέρεια, από το Ελληνικό Δημόσιο, την έγγραφη γνώμη του επιτρόπου της επικρατείας, αλλά και την απροκάλυπτη παρέμβαση της αναδόχου κοινοπραξίας «ΛΑΜΔΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.- ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.» που φανερώνει τα μεγάλα οικονομικά της συμφέροντα, το ελεγκτικό συνέδριο έκανε δεκτό το αίτημα της κοινότητας Γραμματικού για την ανάκληση της 7/2007 πράξης του και αναστολής της υπογραφής της σύμβασης για τα έργα στο Γραμματικό.

΄Έχουμε αποφασίσει να μπλοκάρουμε με κάθε τρόπο και μέσο, και το αποδεικνύουμε καθημερινά, την ενδοτικότητα των αρμοδίων στα οικονομικά συμφέροντα και με τον τρόπο αυτό να ματαιώσουμε τη συντέλεση του εγκλήματος που συνιστά η χωροθέτηση ΧΥΤΑ στο Γραμματικό και τη Κερατέα.

Επιτέλους ας πάρουν το μήνυμα όλοι οι αρμόδιοι, ότι δεν μπορούν τα οικονομικά συμφέροντα να καθορίζουν θέματα περιβάλλοντος, υγείας, θέματα που άπτονται της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης στην Αν. Αττική.

 

Oι θέσεις της NAΣ για τους XYTA

Με συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορέων και τύπου, παρουσιάστηκαν την περασμένη Tετάρτη, οι θέσεις της ΝΑΣ Αν. Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων, με αρχική τοποθέτηση του επικεφαλής της ΝΑΣ, Νομ. Συμβούλου, Γιώργου Πάντζα και ανάλυση από τους Νομ. Συμβούλους, Νίκο Στεφανίδη και Ιπποκράτη Κοκκινόπουλο.

Οι θέσεις συνοψίζονται:

Με ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και των προηγουμένων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκε το αδιέξοδο στο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων, αφήνοντας μια τεράστια καταστροφή στο περιβάλλον, στο υπέδαφος, στον υδροφόρο ορίζοντα και στην υγεία των κατοίκων. Για να φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση βοήθησαν με τη στάση τους και τις θέσεις τους οι εκλεγμένοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ και ουσιαστικά έβαλαν πλάτη σε αυτή την πολιτική που ιδιωτικοποιεί και τη διαχείριση των απορριμμάτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου.

Η κατασκευή νέων ΧΥΤΑ σε Φυλή, Γραμματικό και Κερατέα δεν αποτελεί λύση και βρίσκει αντίθετη τη ΝΑΣ, που συμπαρίσταται και συμμετέχει στους αγώνες των κατοίκων.

Η ΝΑΣ πιο συγκεκριμένα προτείνει:

 1. Να εγκαταλειφθεί ως προτεινόμενη λύση η καρκινογόνος καύση των απορριμμάτων σε ολόκληρη τη χώρα.
 2. Να χωροθετηθούν άμεσα νέοι χώροι για εγκαταστάσεις επεξεργασίας και ταφής απορριμμάτων χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς με βάση τεκμηριωμένες μελέτες, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες και με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
 3. Να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι ανεξέλεγκτες χωματερές.
 4. Να δημοσιευθεί ο σχεδιασμός και οι τεχνικές προδιαγραφές, να προχωρήσει η χωροθέτηση και να αρχίσουν τα έργα διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων.
 5. Να εφαρμοστεί η νομοθεσία για την ολοκληρωμένη διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων.
 6. Να καλυφθούν τα κενά στη νομοθεσία στη βάση της εξυπηρέτησης των πραγματικών αναγκών και όχι των προσδοκιών του μεγάλου κεφαλαίου.
 7. Να είναι οι Σύνδεσμοι των Δήμων οι ενιαίοι διαδημοτικοί φορείς διαχείρισης των απορριμμάτων.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 224 guests και κανένα μέλος