Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικής Αττικής

Πληροφορηθήκαμε ότι εκκρεμεί για γνωμοδότηση από τον Δήμο Παλλήνης, αίτημα για έκδοση άδειας πολεοδόμησης ενός φαραωνικών διαστάσεων εμπορικού κέντρου στην περιοχή του κτήματος Καμπά. Το παραπάνω αίτημα είχε κατατεθεί εσπευσμένα από την εταιρεία REDS AE, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος τον Δεκέμβριο του 2014. Η προσπάθεια για την κατασκευή ενός γιγαντιαίου εμπορικού κέντρου την περιοχή της Κάντζας έχει ξεκινήσει από το 1997 όταν η αγροτική γη της εταιρείας Καμπά πέρασε σε εταιρείες του ομίλου Μπόμπολα. Προϋπόθεση ήταν η αλλαγή των χρήσεων γης που παρά την 15ετη αντίσταση των κατοίκων έγινε δυνατή το 2011 όταν η περιοχή χαρακτηρίσθηκε Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων!! μια και στη χώρα μας παραγωγικές δραστηριότητες ήταν τότε κύρια τα MALL.

Είμαστε αντίθετοι στη κατασκευή Μall στο κτήμα Καμπά.

Ήδη λειτουργούν δύο εμπορικά κέντρα σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την Κάντζα, στη Γιαλού, τα οποία σε πλήρη ανάπτυξη θα φθάσουν τα 74.000 τμ εμπορικού χώρου. Δεν θα επιτρέψουμε παραπέρα επιπτώσεις στο λιανικό εμπόριο της ευρύτερης περιοχής που εξασφαλίζει ψωμί και δουλειά σε πολλές οικογένειες και δεν θα συντελέσουμε στην οικονομική καταστροφή των επιχειρηματιών.

Δεν συνεργούμε στην παραπέρα μείωση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής στην περιοχή μας που η δημιουργία των mall και η επέκταση του τριτογενούς τομέα, πριμοδοτεί ιδιαίτερα στα Μεσόγεια όπου η ανεξέλεγκτη διάχυτη αστικοποίηση κατέστρεψε την υψηλής παραγωγικότητας καλλιεργήσιμη γή.

Δεν συμφωνούμε στην ανατροπή του χωροταξικού σχεδιασμού της ευρύτερης περιοχής που προκαλεί η ανάπτυξη τέτοιων κέντρων κατά μήκος των οδικών αξόνων. Η τακτική αυτή διαλύει τη συνοχή της πόλης, λειτουργεί αθροιστικά στην αποξένωση των κατοίκων, κέντρο της πόλης γίνεται το Mall και χωροτάκτης είναι ο ιδιώτης και το κέρδος του κι όχι η κοινωνία και οι ανάγκες της.

Δεν υποτιμάμε τα σοβαρά περιβαλλοντικά –κοινωνικά προβλήματα που θα αναπτυχθούν τόσο κατά την κατασκευή του mall, υπέρμετρη επιβάρυνση της ατμοσφαιρικής και ηχητικής ρύπανσης και κυκλοφοριακή συμφόρηση, όσο και κατά τη λειτουργία του, που προβλέπει έναν αριθμό επισκεπτών 80.000 ατόμων ημερήσια, με αντίστοιχες διελεύσεις 30.000 αυτοκινήτων (στοιχεία ΣΜΠΕ).

Απορρίπτουμε την λειτουργία ενός εμπορικού κέντρου σε άμεση επαφή με 5 σχολικές μονάδες όλων των ηλικιών με όλες τις κοινωνικές επιπτώσεις που θα έχει.

Διαφωνούμε με την άποψη ότι η δημιουργία εμπορικών κέντρων είναι λύση σε κατεύθυνση παραγωγικής ανάπτυξης αντίθετα, η οικονομική αντίληψη στην οποία στηρίζεται η λειτουργία τους, ωθεί τον κόσμο σε υπερκατανάλωση και υπερδανεισμό, επιφέροντας καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία, τις οποίες σήμερα βιώνουμε.

Ζητάμε το κτήμα Καμπά στο οποίο βρίσκεται το μοναδικό αγροτοβιομηχανικό συγκρότημα της Ανατολικής Αττικής, κατασκευασμένο το 1904, διαμορφωτής και μάρτυρας της ιστορίας της περιοχής, να χαρακτηρισθεί τοπίο προτεραιότητας προκειμένου να αποτελέσει μια ενότητα με τον βιομηχανικό χώρο του Λαυρίου, τους παραδοσιακούς οικισμούς των Μεσογείων, τούς αρχαιολογικούς χώρους και βιότοπους της Βραυρώνας και του Μαραθώνα. Μια τέτοια σύνδεση θα αναδείκνυε για την Ανατολική Αττική σημαντικά μνημεία της φύσης και του πολιτισμού και θα είχε σίγουρα τουριστικό ενδιαφέρον για όλο το χρόνο γεγονός που διευκολύνει η γειτνίαση με το Αεροδρόμιο.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης να γνωμοδοτήσει αρνητικά και την ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα πολιτική και νομική, στην κατεύθυνση ανάκλησης και αναθεώρησης της εγκριτικής απόφασης για δημιουργία ΠΟΑΔΠ στην Κάντζα Αττικής και της ΣΜΠΕ του εμπορικού κέντρου. Επίσης με βάσει το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο να επανεξετασθούν οι χρήσεις γης που προβλέπονται στην περιοχή.

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 166 guests και κανένα μέλος