Εκτός από τα γνωστά μέρη ενός σπιτιού, υπάρχουν και τα βοηθητικά αλλά το ίδιο σημαντικά. Αυτά είναι: το χολ, οι διάδρομοι, το πατάρι, η σοφίτα, το αίθριο, οι αποθήκες, το λεβητοστάσιο, η πυλωτή, ο κήπος. Δεν απαντώνται όλα σε κάθε οικοδομή αλλά εξαρτώνται από την κατηγορία (μονοκατοικία, πολυκατοικία, μεζονέτα κτλ.)

Μέσα σε μια κατοικία ισογείου ή ορόφου, βρίσκουμε συνήθως ένα μικρό χώρο υποδοχής αμέσως μετά την πόρτα εισόδου. Ο λόγος ύπαρξης του είναι η απόθεση βαριών ενδυμάτων και των υποδημάτων ώστε η εξωτερική μόλυνση να μην περάσει στα ενδότερα. Τρικ: ένα επιπλάκι με φωτιστικό σαν γραφείο δίπλα στον καλόγερο, κάθετες καφέ ρίγες στους τοίχους, δίνουν την καλύτερη εντύπωση στην είσοδο σας στο σπίτι και προϊδεάζουν θετικά. Αυτός ο χώρος μπορεί να είναι και η αρχή του διαδρόμου εισαγωγής στο καθιστικό ή άλλο χώρο. Οι διάδρομοι όμως πρέπει να αποφεύγονται διότι καταναλώνουν τετραγωνικά απ' το σπίτι. Μια καλή ιδέα εκμετάλλευσης του είναι να αποκτήσει ένα θέμα με τα ανάλογα κάδρα σε σειρά και θέση, ή ζωγραφική ή κατασκευές των παιδιών σας. Το πατάρι που βρίσκεται πάνω απ' το λουτρό, βολεύει τα μικρά σπίτια που αποθέτουν τον χειμερινό ή καλοκαιρινό εξοπλισμό, όμως επειδή δεν είναι εύκολα προσβάσιμο, καλό είναι να μην στοιβάζουμε χωρίς να αφήνουμε κάποια κενά ώστε να έχουμε πρόσβαση και στα πίσω αντικείμενα. Η σοφίτα που βρίσκουμε κυρίως εκτός πόλεων προσδίδει ένα επιπλέον χώρο για δωμάτιο-α, κατοικήσιμα ή όχι. Πρέπει να είναι άριστα μονωμένη και με το πολύ δυο παράθυρα για προστασία απ' τις καιρικές συνθήκες. Η ξύλινη κεκλιμένη σκεπή με συνδυασμούς του ανοιχτού κόκκινου ή μπεζ αρκεί για μια ευχάριστη φωτεινή ατμόσφαιρα. Το αίθριο είναι ένας ισόγειος ημι-ασκεπής χώρος (με ανοιγόμενα τζάμια ή τέντες) ώστε να έχει άπλετη θέα στον ουρανό και γύρω. Τον χειμώνα είναι το τέλειο καθιστικό με φυσική θέρμανση αλλά το καλοκαίρι θέλει κάλυψη σκεπής και εξαερισμό. Μια καλή λύση είναι φυτά περιμετρικά και τέντες επάνω. Διακοσμητικά, ένα ξύλινο πάτωμα και φυτά είναι αρκετά για μια γήινη ευχάριστη ατμόσφαιρα.


Το λεβητοστάσιο και οι αποθήκες βρίσκονται στο ισόγειο ή στο υπόγειο. Το πρώτο, πρέπει να είναι σε κλειστό δωμάτιο και να μην περιέχει τίποτα πλέον αυτού. Οι αποθήκες στεγάζουν αντικείμενα που δεν σχετίζονται απαραίτητα με το σπίτι (ποδήλατα, εργαλεία, παλιά έπιπλα κτλ). Καλό είναι να είναι ταξινομημένα και να έχουν ράφια.

Θα επανέλθω...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 557 guests και κανένα μέλος