«Οι Έλληνες μας προκαλούν ντροπή και δέος, εξόν κι αν αγαπάμε πάνω απ’ όλα την αλήθεια, οπόταν μας επιβάλλεται να ομολογήσουμε, ότι οι Έλληνες κρατάν τα ηνία του πολιτισμού μας και κάθε πολιτισμού, μα σύγχρονα ότι, σχεδόν πάντα, άρμα και άλογα είναι κατώτερης ποιότητας και ανάξια σε σχέση με τη δόξα των οδηγών τους, κι οι τελευταίοι, παίζοντας, γκρεμίζουν αυτά τα άρματα στην άβυσσο· άβυσσο που οι ίδιοι τη δρασκελίζουν μ’ ενα άλμα σαν του Αχιλλέα».*

 
Fr. NITSE

 


Μια ξεκάθαρη δήλωση μπροστά στους δημοσιογράφους, μια αποφασιστική, συμβολική περήφανη και ...διπλωματικά ευγενική στάση του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, έκανε τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να σαστίσει, να εκνευριστεί και να αντιληφθεί ότι στο λεξιλόγιο της Ελληνικής Κυβέρνησης υπάρχει και μια μικρή λεξούλα, με μεγάλη ιστορία και βαρύ νόημα: ΟΧΙ!

Η στιχομυθία αποσπασματικά:

Ντάισελμπλουμ: Σε ότι αφορά τις σκέψεις για διάσκεψη με θέμα την αναδιάρθρωση του χρέους, πρέπει να αντιληφθείτε(!) ότι αυτή η διάσκεψη υφίσταται ήδη και ονομάζεται Eurogroup!

Η απάντηση του Βαρουφάκη ήρθε κοφτή και διπλωματικά σωστή:

«Οσον αφορά την τρόικα, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι»,είπε· Υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ των θεσμοθετημένων οργάνων και φορέων και μιας σαθρά δομημένης τριμερούς επιτροπής, σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «με την οποία δεν έχουμε σκοπό να συνεργαστούμε».

Ήταν ένα ...μπλούμ στα παγωμένα νερά, για το Ολλανδό επικεφαλής του Eurogroup, Ντάισελμπλουμ, παρ’ όλο που δεν ήταν αναπάντεχη η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης, γιατί είχε προηγηθεί η συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μαξίμου.

Ας δούμε κι από εδώ ένα απόσπασμα του διαλόγου:

Τσίπρας: Εδώ και 4 χρόνια η Ελλάδα εφαρμόζει ένα αποτυχημένο πρόγραμμα που έκανε το λαό μας να υποφέρει άδικα.
Ντάισελμπλουμ: Θα ζητήσετε παράταση του προγράμματος;
Τσίπρας: Το πρόγραμμα αυτό απορρίφθηκε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Δεν έχω το δικαίωμα να την αγνοήσω. Κανείς δεν το έχει. Θεμελιώδης αρχή της Ενωμένης Ευρώπης είναι ο σεβασμός της λαϊκής κυριαρχίας.

Για μια ακομη φορά έγινε το θαύμα. Ο Έλληνας τράβηξε τα γκέμια. Έδειξε ότι είναι ικανός να οδηγήσει το άρμα, σαν αξιοθαύμαστος Ηνίοχος, ακόμα κι όταν κι αυτό και τ’ άλογα «είναι κατώτερης ποιότητας και ανάξια...» όπως λέει ο Γερμανός φιλόσοφος Φρ. Νίτσε.


*Φρ. Νίτσε, «Η Γέννηση της τραγωδίας», κεφ. 15, σελ. 77
Κώστας Βενετσάνος


Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 113 guests και κανένα μέλος