Τροποποίηση σήμανσης οδών στην Ευρυάλη Βούλας

Τροποποίηση σήμανσης οδών στην Ευρυάλη Βούλας

Καλείστε να λύσετε το λαβύρινθο χωρίς το μίτο της Αριάδνης

Καλείστε να  λύσετε το λαβύρινθο χωρίς το μίτο της Αριάδνης

More...
Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στη διασταύρωση Σωκράτους - Παπαγου, Βούλα

Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στη διασταύρωση Σωκράτους - Παπαγου, Βούλα

Οριο ταχύτητος επί της οδού Σωκράτους 30χλμ/ώρα

Οριο ταχύτητος επί της οδού Σωκράτους 30χλμ/ώρα

More...
Το πρώτο Pumtrack στον Άλιμο είναι γεγονός

Το πρώτο Pumtrack στον Άλιμο είναι γεγονός

μια πίστα για ποδήλατο και πατίνι

μια πίστα για ποδήλατο και πατίνι

More...

Τελευταίο Φύλλο


Αρ.Φύλλου:1325-23-03-2024

 

Το οικόπεδο στη Βάρκιζα, Θέμιδος 2 και Απόλλωνος, η λεγόμενη βίλα Κατσουλάκου που είναι όμορο με την πλατεία επανήλθε στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου 4.12.17, ξαναμετρώντας τα τετραγωνικά που συνεχώς αλλάζουν λες και είναι λάστιχο και το τραβάς...

Το συμβόλαιο αγοράς το 2006 σημειώνει 1100 τ.μ. Το τοπογραφικό του 2010 ορίζει την έκταση σε 1043,29 τ.μ. Το 2015, που συζητούσε ο Δήμος την απαλλοτρίωσή του αναφέρεται σε 1074 τ.μ. και στο παρόν δημοτικό συμβούλιο, όπως είπε ο δήμαρχος με καταμέτρηση από την υπηρεσία του Δήμου ανέρχεται σε 1065,50 μέτρα.

Οπως γράφαμε και σε προηγούμενο φύλλο, ο δήμος αποφάσισε να το αγοράσει και όχι να το απαλλοτριώσει για να συντομεύσει τις διαδικασίες (όπως ελέχθη). Μάλιστα οι σημερινοί ιδιοκτήτες του οικοπέδου (κάποια εταιρεία) είχε βρει αγοραστή και τους σταμάτησε ο Δήμαρχος για να το πάρει, όπως ανέφερε.

Το ακίνητο έχει προσημίωση από τράπεζα γύρω στα 4 εκατομμύρια ευρώ, όσο αγοράστηκε το 2004 και ένα βάρος 200.000 €. Η εμπορική του αξία σήμερα είναι γύρω στα 1.300.000 ευρώ, η οποία βέβαια ανεβοκατεβαίνει ανάλογα με τα τετραγωνικά. Εχει έρθει σε συμφωνία ο δήμος με την τράπεζα η οποία έχει συναινέσει να άρει την προσημείωση, όταν το αγοράσει ο δήμος.

Το τι θα γίνει το οικόπεδο εφόσον αγοραστεί από το Δήμο παραμένει θολό τοπίο, αφού έχουν ακουστεί διάφορα· ότι θα γίνει χώρος στάθμευσης, ότι θα χτιστεί πολιτιστικό κέντρο αλλά μικρό της τάξεως των 100 τ.μ. γι’ αυτό ο Σπύρος Βαλάτας έθεσε εκ νέου το ερώτημα «αγοράζει ο Δήμος ένα οικόπεδο πιο ψηλά από την αντικειμενική του αξία. Ο δήμαρχος είχε πει ότι θα κάνει κάποια κατασκευή που θα έχει κάποια έσοδα. Τι πρόκειται να κάνει;

Θα γίνει ένα πάρκινγκ που θα έχει αντίτιμο; Θα γίνει ένα μικρό πολιτιστικό κέντρο που δεν θα εξυπηρετεί ιδιαίτερα, αφού η Βάρκιζα διαθέτει τέτοιους χώρους. Εδώ γεννάται ένα ερώτημα, από εμάς, που πιστεύουμε ότι θα είναι και πολλών άλλων.

Ο Δήμος έχει προχωρήσει σε μελέτη ανάπλασης της πλατείας που είναι όμορη με το οικόπεδο που αγοράζει για το οποίο ετοιμάζει άλλη μελέτη για το τί θα κάνει. Γιατί γίνεται αποσπασματικά ένα έργο που θα μπορούσε να γίνει ενιαίο, μελετώντας τις ανάγκες της περιοχής και ξοδέυοντας λιγότερα κονδύλια ο δήμος;

Η ανάπλαση της πλατείας, ειρήσθω εν παρόδω, έχει σταματήσει μετά από προσφυγή κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που είναι αντίθετοι με τη μελέτη. Η Αποκεντρωμένη που είχαν αρχικά προσφύγει, έδωσε το πράσινο φως για την ανάπλαση. Βέβαια η Αποκεντρωμένη δεν μπαίνει στην ουσία μιας απόφασης, αλλά στο αν έγιναν όλα όπως ορίζει ο νόμος.

Προβληματισμό κατέθεσαν και οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Ο Δημ. Δόγκας θεωρεί ότι δεν νοείται να δώσουμε ένα εκατομμύρια ευρώ για να φτιάξουμε πάρκινγκ. «Υπάρχει ένας τεράστιος χώρος μπροστά από το ακίνητο και στην παραλία. Αυτός ο χώρος θα γίνει το πιο ακριβό πάρκινγκ. Εκεί θα πρέπει να γίνει κάτι που θα μπορεί να αποδώσει κοινωνικά», τόνισε.

O δήμαρχος στους προβληματισμούς των συμβούλων απάντησε ότι «αυτό που κάνουμε σήμερα είναι να ότι δεν επιτρέπουμε στους ιδιοκτήτες να φτιάξουν, στην καρδιά της πολύ πιεσμένης οικιστικά Βάρκιζας, ένα κτίσμα 800 τ.μ.»

Ο Δημ. Κιούκης σημείωσε ότι η Βάρκιζα διαθέτει και χώρους στάθμευσης μεγάλους και κοινωνικούς χώρους, σε αντίθεση με άλλες περιοχές όπως η Βουλιαγμένη που υπάρχουν ανάγκες. Δεν υπάρχει νηπιαγωγείο και παιδικός σταθμός. Δεν θα ‘πρεπε εκεί να φροντίσουμε να αποκτήσουμε ένα ακίνητο; Στη Βούλα επίσης, «στο μεγαλύτερο κομμάτι της, τις παλιές μαύρες εποχές, με τους συνεταιρισμούς που έχει γίνει υπερεκμετάλλευση γης. Απ’ την άλλη υπάρχουν ακίνητα που βγαίνουν από τις τράπεζες σε πλειστηριασμούς και σε εξευτελιστικές τιμές. Μήπως θα μπορούσε ο Δήμος να μπει σε μια τέτοια διαδικασία και να αγοράσει σε προνομιακές τιμές;», κατέληξε και δήλωσε ότι το καταψηφίζει.

Αννα Μπουζιάνη

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 97 guests και κανένα μέλος