Σε μια παράσταση στην αρχαία Επίδαυρο!

 

Έχετε παρακολουθήσει ποτέ ταινία Westren και οι ηθοποιοί να φοράνε κοστούμι ή trendυ μπλουζάκια;

Μα βεβαίως και όχι. Όταν ένα κινηματογραφικό έργο αναφέρεται σε άλλη εποχή, ο σκηνογράφος φροντίζει με τα κατάλληλα σκηνικά και ρούχα των ηθοποιών να μεταφέρει τον θεατή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην ατμόσφαιρα της εποχής. Οπότε στην περίπτωση του Western, οι ηθοποιοί θα φορούσαν πιθανότατα καουμπόικα καπέλα και μπότες με σπιρούνια.

Ο εγκλιματισμός του θεατή στην περίοδο διαδραμάτισης του έργου δεν θα περιοριζόταν εκεί. Ανάλογο θα ήταν και το στήσιμο των ηθοποιών, η κινησιολογία τους, ο τρόπος ομιλίας τους κτλ.

Θα μου πείτε γιατί σας τα λέω όλα αυτά;

Μια αποτυχημένη παράσταση στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου ήταν η αφορμή.

Το Σάββατο 12/7 πήγα να δω τον “Προμηθέα Δεσμώτη” μια από τις πιο σημαντικές τραγωδίες του Αισχύλου, σκηνοθετημένη αυτή τη φορά από τον Έκτορα Λυγίζο. Από το 1ο λεπτό που ξεκίνησε η παράσταση κατάλαβα ότι αυτό που επρόκειτο να δω δεν θα ήταν αυτό που περίμενα.

Οι οχτώ ηθοποιοί (3 άντρες και 5 γυναίκες) πήραν θέση στο κατά τα άλλα ωραίο σκηνικό που παρουσίαζε τον Προμηθέα “σταυρωμένο”, ντυμένοι οι μεν γυναίκες με πλισέ γκρι φούστες και αθλητικά παπούτσια, οι δε άντρες με γκρι παντελόνι και αθλητικά, ενώ αμφότεροι φορούσαν άσπρο πουκάμισο με κάτι σαν σαλιάρα από πάνω.

Παρ’ όλο το απαράδεκτο - για μένα - ντύσιμο, ο λόγος που - ας μου επιτραπεί η έκφραση - ξενέρωσα με την παράσταση, ήταν η φωνή και το στυλ ομιλίας του άντρα “Προμηθέα” (και τονίζω του άντρα Προμηθέα γιατί ο σκηνοθέτης πρωτοτύπισε βάζοντας 2 ηθοποιούς να ενσαρκώνουν τον κάθε ήρωα και στην περίπτωση του Προμηθέα ένας ήταν άντρας και η άλλη ήταν γυναίκα).

Στη συνέχεια διαπίστωσα ότι δεν ήταν μόνο η φωνή του συγκεκριμένου ηθοποιού που με ξένιζε. Με το ίδιο στυλ μίλαγαν όλοι... Ενώ η κινησιολογία τους θύμιζε μάλλον ...παντομίμα.

Κατά την διάρκεια της τραγωδίας υπήρξαν στιγμές που οι θεατές γέλαγαν, σαν να παρακολουθούσαν κωμωδία.

Πώς ο Προμηθέας, ένα πρόσωπο που αψήφισε τους θεούς, αψήφησε την εξουσία, μεταμορφώθηκε σε ένα νεαρό αγόρι που καμμία δυναμικότητα δεν είχε, αλλά μίλαγε αμυνόμενος, πώς η Ιώ μεταμορφώθηκε σε χαζογκόμενα της εποχής μας που την είχε ...χτυπήσει ο οίστρος, πώς “έβγαλε” γέλιο η ιστορία της σκληρής τιμωρίας του Δία προς τον Προμηθέα, τον Τιτάνα που έδωσε την φωτιά και κατ’ επέκταση την γνώση στους θνητούς και γενικά ΠΩΣ δίνεται άδεια να παίζονται κατ’ αυτόν τον τρόπο οι αρχαίες τραγωδίες μέσα στον ιερό χώρο της Επιδαύρου;

Και πριν προλάβει κάποιος να μου πει ότι ήταν η καλλιτεχνική ματιά του σκηνοθέτη, να πω ότι οι αρχαίες τραγωδίες δεν είναι έργο που το έγραψε ο ίδιος και άρα το αποδίδει όπως αυτός θέλει. Ο κάθε σημερινός καλλιτέχνης απλά αναπαριστά την αρχαία τραγωδία όπως αυτή έχει γραφτεί, όταν έχει γραφτεί.λ Δεν χωράνε εκμοντερνισμοί.

Δεν είμαι αντίθετη με την εξέλιξη της τέχνης και την καλλιτεχνική άποψη του καθενός, αλλά όχι σε αρχαία θέατρα, βεβηλώνοντας έτσι την ιστορία τους.

Θέλετε κύριε να δείτε με άλλο μάτι την τραγωδία, θέλετε να την μεταφέρετε στα σημερινά δεδομένα; Πολύ ωραία, παίξτε το σ’ ένα οποιοδήποτε θέατρο και ονομάστε το “Ο Προμηθέας Δεσμώτης το 2014”.

Την αποκαρδιωτική εικόνα παρακολούθησαν και οι τουρίστες αφού είχαν και αγγλικούς υπότιτλους, έτσι για να πάρουν μια ιδέα της αρχαίας Ελληνικής τραγωδίας, τρομάρα μας...

Πολλοί βεβαίως ήταν εκείνοι που έφυγαν κατά την διάρκεια τς παράστασης, αλλά πολλοί ήταν και αυτοί που χειροκρότησαν με θέρμη. Μάλλον συνάδελφοί τους, συγγενείς, φίλοι και προοδευτικοί καλλιτέχνες που βγάζουν μπιμπίκια με το διαχρονικό. Γιατί σε μια παρέα 35 ατόμων διαφόρων ηλικιών που συζητήσαμε μετά την άποψή μας για το έργο, μόνο 3-4 απ’ αυτούς έμειναν ευχαριστημένοι.

Το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι αυτό δεν είναι ένα μεμονωμένο παράδειγμα. Το πλείστον των παραστάσεων πραγματοποιείται κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Χαρακτηριστική ήταν η φράση φίλου, που μου είπε: “αν περιμένεις να δεις παράσταση με χλαμύδες δεν θα τα καταφέρεις”.

Και αναρωτιέμαι, το αρχαίο θέατρο Κίνας, παίζεται με τζινς και πουκαμισάκια ή ντύνονται με τις παραδοσιακές τους στολές;

Γιατί προσπαθούμε τόσο πολύ και σε όλα τα επίπεδα να απομακρυνθούμε από τους προγόνους μας;

Ελπίζω και πιστεύω ότι υπάρχουν σημερινοί καλλιτέχνες που θαυμάζουν τον αρχαίο πολιτισμό μας, έτσι όπως ήταν κι όχι αλλοιωμένο και θα δούμε μια παράσταση πραγματικής αρχαίας τραγωδίας.

 


Η ιστορία του “Προμηθέα Δεσμώτη”

 

Στην τραγωδία «Προμηθεύς Δεσμώτης» ο Αισχύλος πραγματεύεται την ηρωική αντίσταση του αλυσοδεμένου στον Καύκασο Προμηθέα να υποκύψει στο θέλημα του Δία.

Ο Προμηθέας τιμωρήθηκε από τον Δία γιατί δώρισε στους ανθρώπους την φωτιά, κάτι που η εξουσία των θεών δεν το επέτρεπε. Ως συνέπεια της πράξης του ο παντοδύναμος θεός του Ολύμπου, τον κάρφωσε σε βράχο όπου την ημέρα του ξέσκιζαν τα σωθικά οι γυπαετοί και το βράδυ έκλειναν οι πληγές του, καταδικασμένος να επαναλαμβάνεται, κάθε ημέρα, η ίδια βαρβαρότητα.

Απ’ τα δεσμά του τον έσωσε ο ημίθεος Ηρακλής γιος του Δία και της Αλκμήνης.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 99 guests και κανένα μέλος