Το αρχαίο θέατρο Θορικού λειτουργεί ξανά και ξεκίνησε με πρώτη εκδήλωση τη συναυλία από την ΚΑΜΕΡΑΤΑ – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του διεθνώς διακεκριμένου μαέστρου Γιώργου Πέτρου (11/9).

Η επαναλειτουργία του αρχαίου θεάτρου Θορικού αποτελεί ένα ακόμη συγκεκριμένα βήμα στο πλαίσιο της αποτελεσματικής συνέργειας μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του υπουργείου Πολιτισμού.

«Η σημασία της σημερινής εκδήλωσης είναι διπλή. Πρώτον, σηματοδοτεί την επαναλειτουργία ενός κορυφαίου χώρου πολιτιστικής κληρονομιάς. Και δεύτερον, αποδεικνύει ότι μπορούν δύο φορείς του δημοσίου, η Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Πολιτισμού, να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και παραγωγικά, χωρίς μεγαλοστομίες.

Αποδεικνύεται ότι ο πολιτισμός δεν μπορεί να συγκαταλέγεται μεταξύ των ‘παράπλευρων απωλειών’ της κρίσης. Αντιθέτως συνιστά την sine qua non προϋπόθεση για την ανάταξη του τόπου», παρατήρησε η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

Το σημαντικότερο αξιοθέατο του αρχαιολογικού χώρου του Θορικού, είναι το θέατρο του αρχαίου δήμου Θορικού και πιστεύεται πως είναι το αρχαιότερο σωζόμενο στην Ελλάδα. Χρονολογείται μεταξύ του 525 και 480 π.Χ. και αποτελείται από ορθογώνια ορχήστρα και 21 σειρές καθισμάτων.

Η ιδιαιτερότητα του βρίσκεται στο ιδιόμορφο ελλειψοειδές σχήμα του σε αντίθεση με την ημικυκλική κατασκευή των νεότερων σε χρονολογία θεάτρων. Ήταν το επίκεντρο του αρχαίου Δήμου του Θορικού, που ανήκε στην πόλη-κράτος των Αθηνών και χρησιμοποιείτο όχι μόνο για παραστάσεις, αλλά και για συνεδριάσεις των πολιτών του Δήμου.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 218 guests και κανένα μέλος