Την Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015, ολοκληρώθηκε η έκθεση Φωτογραφίας και Εγγράφων, με θέμα: Η Ιστορία του τόπου μας «Το Μαρκόπουλο των Μεσογείων», που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μαρκοπούλου, με αφορμή τη συμπλήρωση 111 χρόνων λειτουργίας του.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν στις 3 Απριλίου 2015, ενώ λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας και ανταπόκρισης του κόσμου, για την πρωτοποριακή αυτή παρουσίαση για τον τόπο μας, η διάρκειά της παρατάθηκε για μία εβδομάδα από την αρχική προγραμματισμένη ημερομηνία λήξης της.

Την έκθεση είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν πολίτες τόσο του Δήμου Μαρκοπούλου, όσο και των γειτονικών Δήμων, καθώς το πλούσιο και σπάνιο υλικό της, με φωτογραφίες και έγγραφα από την καθημερινή ζωή,από το 1880, την απαρχή δηλαδή της ίδιας της τέχνης της φωτογραφίας, μέχρι και το 1950, τις γιορτές, τα ήθη και τα έθιμα, τα παλαιά επαγγέλματα, τις σχολικές δραστηριότητες, την εκπαίδευση και τα σημαντικά ιστορικά σημεία της περιοχής, προσέλκυσε πλήθος κόσμου, γεφυρώνοντας έτσι το πρόσφατο παρελθόν με το σήμερα.

Έντονο ενδιαφέρον για την Έκθεση, υπήρξε και από τις Σχολικές Μονάδες του Δήμου μας, και όχι μόνο, οι οποίες συμμετείχαν στο ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξενάγησης στην Έκθεση, υπό την επιμέλεια της δασκάλας ζωγραφικής, κας Ευδοκίας Μεθενίτη.

Υπενθυμίζεται ότι, τα πλούσια φωτογραφικά και έγγραφα ντοκουμέντα, που παρουσιάστηκαν στην Έκθεση, οφείλονται στη θερμή ανταπόκριση δεκάδων συμπολιτών μας, του Μουσείου Μπενάκη και του Αρχαιολογικού Μουσείου, στο σχετικό κάλεσμα του Δήμου και την ευγενή παραχώρηση του προσωπικού, οικογενειακού και ιστορικού υλικού, ειδικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Ευχαριστούμε όλους τους πολίτες για την ανταπόκρισή τους, με την παραχώρηση πολύτιμου ιστορικού υλικού, που αφορά στην περιοχή. Ένα μεγάλο Ευχαριστώ αξίζει στην κα Ευδοκία Μεθενίτη, για τον καταλυτικό ρόλο της στην διοργάνωση της Έκθεσης και την πολύμηνη απασχόλησή της, προκειμένου να έχουμε το άψογο αυτό αποτέλεσμα, καθώς επίσης και στον κο Δημήτρη Αρβανιτάκη, για την πολύτιμη βοήθειά του. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε την συμπολίτισσά μας κα Θεοφανώ Σκοπελίτου για το εξαιρετικά πλούσιο υλικό που μας παραχώρησε, και βέβαια, τον συντοπίτη μας, ιστορικό συγγραφέα κο Σταμάτη Μεθενίτη, για τις πολύτιμες συμβουλές του και την συνολική συμβολή του στην Έκθεση. Θερμά ευχαριστούμε ακόμη, τους υπεύθυνους από την Εφορία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής και από το Μουσείο Μπενάκη, για την παραχώρηση φωτογραφικού υλικού από την συλλογή τους, το οποίο κόσμησε την Έκθεσή μας και επεστράφη μετά την ολοκλήρωσή της.

Η αυλαία της έκθεσης έπεσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς την επισκέφθηκαν πενήντα μαθητές ξένων χωρών, τους οποίους υποδεχθήκαμε στον Δήμο, μέσω του προγράμματος «Erasmus», στο οποίο συμμετέχει το 1ο Γυμνάσιο Μαρκοπούλου.

Οι μαθητές περιηγήθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο και πήραν μια μικρή γεύση από το ελληνικό πολιτισμό, κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό και έγγραφο υλικό της Έκθεσης.

Η δασκάλα Ζωγραφικής του Προγράμματος «Αθλητισμός & Πολιτισμός για Όλους» του ΝΠΔΔ «Βραυρώνιος» κα Ευδοκία Μεθενίτη, έκανε την ξενάγηση των παιδιών, παρατηρώντας μάλιστα πως το γεγονός ότι τα πρόσωπα στην πλειοψηφία των πορτρέτων των φωτογραφιών δεν χαμογελούν, οφείλεται μάλλον στην μη εξοικείωση των ανθρώπων στον φωτογραφικό φακό, μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Τότε η φωτογραφία, αποτελούσε μία χρονοβόρα και ακριβή διαδικασία, σε αντίθεση με την σημερινή ευκολία και ταχύτητα που τραβάμε φωτογραφίες.

Εν συνεχεία, οι μαθητές έγραψαν σε χαρτάκια το όνομά τους και την χώρα τους, μαζί με ένα σχόλιο με την εντύπωσή τους από την Έκθεση και τα κόλλησαν στην είσοδο του Πολιτιστικού Κέντρου, αφήνοντας έτσι την «υπογραφή» της επίσκεψής τους.

Ο στόχος της Έκθεσης, η γνωριμία με την ιστορία του τόπου, μέσα από εικόνες του παρελθόντος, επετεύχθη με μεγάλη επιτυχία, αφήνοντας σε όλους μια γλυκιά γεύση από το σύντομο ταξίδι στο πρόσφατο παρελθόν!







Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 281 guests και κανένα μέλος