Οι προϋπολογισμοί πλέον, προγραμματίζονται με βάση τις οδηγίες της τρόικας και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), και “περνάνε ή κόβονται” από το Παρατηρητήριο. Πρέπει να είναι “ρεαλιστικοί

Μιλάνε για ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς ισολογισμούς με αύξηση των ανταποδοτικών (βλέπε φόρων) και ιδίων εσόδων, δραστικές περικοπές σε μισθοδοσίες και κοινωνικές δράσεις.

Συγκράτηση των ισολογισμών στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα.

Και όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο ισολογισμός των 3Β για το 2015 είναι ρεαλιστικός.

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση της 20/11/14. Ο προϋπολογισμός έχει συνολικό ύψος περίπου 60 εκατομμυρίων (59.743.719,20) €.

Ενα μέρος το ρίχνει στον πολιτισμό και τον αθλητισμό (1.687.730,18 €).

Αλλο στην καθαριότητα του Δήμου (3.783.575,06 €) και ακολουθούν τα τεχνικά έργα και οι συντηρήσεις των δημοτικών εγκαταστάσεων και των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου, (2.426.121,26 €).

Στην εισήγησή του, ο Δήμαρχος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ο Προϋπολογισμός αντιπροσωπεύει την επιλογή και τη συστηματική προσπάθεια του Δήμου να εξακολουθήσει να εργάζεται εντατικά και υπό οιεσδήποτε περιστάσεις υπέρ της κοινωνικής συνοχής και της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής στην πόλη.

Στο υπό κρίση Σχέδιο Προϋπολογισμού δύο είναι τα βασικά μεγέθη τα οποία εκφράζουν τον κοινωνικό προσανατολισμό της οικονομικής πολιτικής του Δήμου κατά το έτος 2015.

Το πρώτο αφορά στη συνέχιση και περαιτέρω ανάπτυξη των δημοτικών δράσεων οι οποίες αποσκοπούν στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, σε όλο το εύρος των αρμοδιοτήτων του Δήμου: από τη διευρυνόμενη δράση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, τα ΚΑΠΗ, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, μέχρι τη λειτουργία του Ξενώνα και το Πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” και άλλες δράσεις.

Το δεύτερο αφορά στο γεγονός της εκπόνησης ενός φιλόδοξου όσο και ρεαλιστικού Τεχνικού Προγράμματος. Σ’ αυτό το Πρόγραμμα ενσωματώνονται οι τρεις βασικές στρατηγικές επιλογές της διοίκησης του Δήμου:
 

Πρώτα ο άνθρωπος

Προτεραιότητα στον πολίτη, με ιδιαίτερη φροντίδα στη νεολαία και την καταπολέμηση της ανεργίας, στην Παιδεία, στον Αθλητισμό όπως και στην Τρίτη Ηλικία.


Ανοιχτός Δήμος

Αποτελεσματικές υπηρεσίες, με σύγχρονη οργάνωση, με την καλύτερη δυνατή σχέση κόστους αποτελέσματος, με πλήρη διαφάνεια και συμμετοχικές διαδικασίες.

 
Πράσινη Πόλη

Διατήρηση και ενίσχυση του προαστειακού χαρακτήρα της πόλης, ως κηπούπολης, υψηλού επιπέδου κατοικίας και ποιότητας ζωής. Προστασία του κοινωνικού αγαθού της παραλίας και της ελεύθερης πρόσβασης σε αυτές με ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα αναδεικνύουν τη φυσική ομορφιά της πόλης μας, χωρίς να αλλοιώνουν την φυσιογνωμία της και την ηρεμία που μια περιοχή αποκλειστικής κατοικίας απαιτεί».

Κλείνοντας την εισήγησή του, ο Δήμαρχος δήλωσε: Ο Δήμος επαναλαμβάνει, με την ευκαιρία της συζήτησης και ψήφισης του Προϋπολογισμού, την ετοιμότητά του να ενισχύσει περαιτέρω την ποικιλόμορφη δράση της κοινωνίας των πολιτών και ιδίως της νεολαίας και να εγγυηθεί τον αμετακίνητο προσανατολισμό του σε έργο ανάπτυξης, αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής».


 
panas-20.11.14“Τον ψηφίζω γιατί είναι ο δικός μας προϋπολογισμός”

Ο επικεφαλής της μείζονος πλειοψηφίας Σπύρος Πανάς, που όπως μάθαμε προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά την απόρριψη της ένστασής του για το εκλογικό αποτέλεσμα, υπερψήφισε τον προϋπολογισμό, επισημαίνοντας ότι είναι ο δικός τους.

Τόνισε μεταξύ άλλων: «Κατ’ αρχάς δεν κάνω αντιπολίτευση. Γιατί δεν είμαι αντιπολίτευση. Οπως είχα πει και στην ορκωμοσία είναι ένα οριακό αποτέλεσμα. Και πόσο μάλλον τώρα που τα ψηφοδέλτια της παράταξής μας είναι περισσότερα από τα δικά σας. Οπότε δεν βλέπω τον εαυτό μου σαν αντιπολίτευση. Βλέπω στο πρόσωπό μου μία ομάδα, που θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην καλή λειτουργία του Δήμου και στη συνέχιση του έργου. Και αυτό πρέπει να το αντιληφθείτε».


...Ρεαλιστικοί προϋπολογισμοί

Την κατεύθυνση της ΚΥΑ για συγκράτηση των ισολογισμών στα χαμηλότερα επίπεδα, άρα επιβολή φόρων και κοινωνικές περικοπές, επεσήμανε πολύ εύστοχα ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Πασακυριάκος.

«Πρέπει να πάρουμε απόφαση ότι αν δεν συγκρουστούμε μ’ αυτές τις κατευθύνσεις που είναι ο πυρήνας, δεν υπάρχει καμμία προοπτική», δήλωσε και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να ψηφίσει έναν τέτοιο προϋπολογισμό.

Καμμιά αλλαγή στον προϋπολογισμό των 3Β, από τη νέα Δημοτική Αρχή

Για βεβιασμένη σύνταξη προϋπολογισμού που αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης διοίκησης, έκανε λόγο ο επικεφαλής της Δημοτικής Βούλησης, Δημοσθένης Δόγκας, στο Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης (20/11), καταψηφίζοντας την πρόταση της δημοτικής αρχής.

Ο Δημοσθένης Δόγκας καυτηρίασε το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός συντάχθηκε χωρίς να έχει συγκροτηθεί και γνωμοδοτήσει η νέα Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου 3Β, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Aνθέλαμε να λέμε ότι έχουμε έναν καινούργιο προϋπολογισμό θα έπρεπε να έχει γίνει Επιτροπή Διαβούλευσης, να έχουν γνωμοδοτήσει οι φορείς και οι σύλλογοι της περιοχής».

Αξιοποίησε το θέμα του προϋπολογισμού για μια εφ' όλης της ύλης τοποθέτηση γύρω από άλυτα ζητήματα του Δήμου, τα οποία δεν βρίσκουν αποτύπωση στο πρόγραμμα δράσεων του 2015, αιτιολογώντας την καταψήφιση του προϋπολογισμού.

• Μίλησε συγκεκριμένα για την υπόθεση της Μετοχικής Εταιρείας Εκμετάλλευσης Κτήματος Βούλας (ΜΕΕΚΒ) που διεκδικεί 12 εκατομμύρια ευρώ από τα δημοτικά ταμεία και ο Δήμος εμφανίζεται νομικά ανυπεράσπιστος, όπως έγινε και με την υπόθεση της Πηγάδας παλαιότερα.
• Ρώτησε τις προθέσεις της δημοτικής αρχής για την κατάληψη του Κάμπινγκ Βούλας, ένα δημοτικό χώρο που διαχειρίζεται κατ' αποκλειστικότητα μια ομάδα δημοτών.
• Έθιξε το πρόβλημα του νερού στο Κόρμπι, όπου οι κάτοικοι κινδυνεύουν από νερό δικτύου που είναι αμφίβολης ποιότητας.
• Σχολίασε την ανοχή της δημοτικής αρχής στο να παραμένει το Κάμπινγκ του Καβουρίου σταθμός πάρκινγκ δημοτικών οχημάτων.
• Καυτηρίασε το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός δεν προβλέπει, εκτός του ποσού, τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος με τα αδέσποτα ζώα του Δήμου.
• Ανέφερε την κακή πρακτική των απευθείας αναθέσεων έργων και μελετών που δεν είναι αποδοτικές.
• Ζήτησε να καταγράφεται με σχολαστικότητα ο εξοπλισμός που αγοράζεται και να γίνεται σωστή διαχείρισή του για να αποφεύγονται σπατάλες.
• Τόνισε ότιη ανακατασκευή κατεστραμμένων ή κατειλημμένων πεζοδρομίων πρέπει να γίνει χωρίς εξαιρέσεις για κανένα δημότη ή κάτοικο,ακόμη κι αν βρεθούμε μπροστά σε ανθρώπους της δημοτικής αρχής ή υποψηφίων”*.
• Κατήγγειλε ότι χωρίς την Επιτροπή Διαβούλευσης οι συλλογικοί φορείς της πόλης έμειναν χωρίς φωνή.


* Αυτό προκάλεσε την μήνιν του δημάρχου, ο οποίος το πήρε προσωπικά και έκανε επίθεση κατά του Δόγκα, ο οποίος όπως δήλωσε αργότερα δεν είχε καμμία πρόθεση να θίξει προσωπικά τον Γρ. Κωνσταντέλλο

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 112 guests και κανένα μέλος