Σημαντική συνάντηση με επτά Δήμους της Ανατ. Αττικής

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014 και ώρες 7-10 μ.μ., στο Δημαρχείο Μαρκοπούλου, η συνάντηση για την σωστή ιεράρχηση, τον προγραμματισμό και την παρουσίαση των αιτημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην προγραμματιζόμενη κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας, με κεντρικό άξονα, την υποχρηματοδότηση, του ιδιαίτερα ευαίσθητου τομέα, της εκπαίδευσης. Χαρακτηριστικό είναι, πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η υποχρηματοδότηση της Παιδείας, σε όλους τους Ο.Τ.Α., ξεπερνάει το 50%!

Οικοδεσπότες ήταν ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Σωτήρης Μεθενίτης, καθώς και η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού & Κοινωνικής Πρόνοιας Μαρία Κιμπιζή.

Εκπρόσωποι από τους Δήμους της Αν. Αττικής, ήταν οι εξής:

Δήμος Σπάτων – Αρτέμιδος: ο Δήμαρχος Δημήτρης Μάρκου και ο Αντιδήμαρχος Νικόλαος Κρόκος.

Δήμος Παιανία-Γλυκών Νερών: ο Δήμαρχος, Σπύρος Στάμου και ο Αντιδήμαρχος, Ιωάννης Χελιδονόπουλος.

Δήμος Σαρωνικού: ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών, Σπύρος Δημητρίου.

Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου: ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Γιώργος Κοκκόλης.

Δήμος Αχαρνών: ο Αντιδήμαρχος Στάθης Τοταλίδης και ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α’βάθμιας Εκπαίδευσης, Κων/νος Καρυδάκης.

Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης: ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Νίκος Βάσης.

Δήμος Κρωπίας: η Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών, Γεωργία-Θεοχάρη Μπούτση και η Γραμματέας των Σχολικών Επιτροπών και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 3ου Λυκείου Κρωπίας, Αικατερίνη Μερκούρη.

Όλοι συμφώνησαν, πως η προσπάθεια του Δήμου Μαρκοπούλου, να καλέσει το σύνολο της Σχολικής Κοινότητας και εκπροσώπους των γειτονικών Δήμων της Αν. Αττικής, ως συναγωνιστές, συμπαραστάτες και κρίσιμους συμμέτοχους στην προσπάθεια για κινητοποίηση, με στόχο την αναβάθμιση της Παιδείας στην περιοχή μας, αποτέλεσε μία θετική κίνηση.

Αφορμή για την εν λόγω πρωτοβουλία, υπήρξε η εκρηκτική αύξηση του μαθητικού πληθυσμού κατά την τελευταία δεκαετία στην Αν. Αττική, σε συνάρτηση με τις δραματικές περικοπές στην Παιδεία. Ενδεικτικό είναι, ότι για παράδειγμα, στον Δήμο Μαρκοπούλου, από το Σχολικό Έτος 2003-04 μέχρι το Σχολικό Έτος 2013-14, σημειώθηκε αύξηση του μαθητικού πληθυσμού κατά 80%!! Στο Μαρκόπουλο η αύξηση είναι της τάξης του 35,40%, ενώ στο Πόρτο Ράφτη, η αντίστοιχη αύξηση, είναι 270,45%!

Δεδομένου ότι στους Δήμους της Αν. Αττικής, λόγω της οικονομικής κρίσης, πραγματοποιείται μετατροπή των εξοχικών κατοικιών σε μόνιμες, με επακόλουθο την αύξηση του μαθητικού πληθυσμού, ενώ παράλληλα σε άλλες περιοχές, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, γίνονται συγχωνεύσεις ή καταργήσεις Σχολικών Μονάδων, λόγω μείωσης του μαθητικού πληθυσμού, γίνεται εύκολα αντιληπτό, πως δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται όλες οι περιοχές, με την ίδια τακτική και πολιτική.

Είναι αδιανόητο και στερείται λογικής, να προχωρά η Κυβέρνηση σε οριζόντιες περικοπές και μειώσεις επιχορηγήσεων, τη στιγμή που ο μαθητικός πληθυσμός στην Αν. Αττική, παρουσιάζει ραγδαία αύξηση!

Η μη δημιουργία νέων Σχολικών Μονάδων από τον Ο.Σ.Κ. και η γενικότερη αδράνεια των αρμόδιων φορέων για την εύρεση μίας οριστικής λύσης σε θέματα Σχολικής Στέγης, είχε ως αποτέλεσμα την υιοθέτηση προσωρινών λύσεων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου όλοι οι μαθητές, να έχουν έστω, τις στοιχειώδεις υποδομές για την εκπαίδευσή τους.

Παρόντες ήταν ακόμη από το Δήμο Μαρκοπούλου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Δρίτσας, η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Ζωή Γιαννάκη, ο επικεφαλής του Δημοτικού Συνδυασμού «Διέξοδος» Κώστας Μεθενίτης, η επικεφαλής του Δημοτικού Συνδυασμού «Ανατροπή Τώρα» Θάλεια Μπέη, καθώς και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Φάνης Σταμπέλος και Δημήτρης Κολιαβασίλης.

Δυναμικό «παρών» έδωσαν και οι εκπρόσωποι της Σχολικής Κοινότητας του Δήμου Μαρκοπούλου: ο Διευθυντής του 2ου Λυκείου Μαρκοπούλου στο Πόρτο Ράφτη Παναγιώτης Γεράσιμος, ο Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Μαρκοπούλου Κων/νος Μαλανδράκης, ο Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Μαρκοπούλου στο Πόρτο Ράφτη Γιώργος Διολέτης, η Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μαρκοπούλου Ελπίδα Κοντιζά, ο Διευθυντής του 4ου Δημοτικού Σχολείου Μαρκοπούλου Γιώργος Μέντσιος, ο Διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πόρτο Ράφτη Παναγιώτης Κορνιωτάκης, ο Πρόεδρος και τα μέλη της Ένωσης Γονέων, Πρόεδροι και μέλη των Δ.Σ. των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολικών Μονάδων του Δήμου Μαρκοπούλου, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτικών, Κώστας Τουλγαρίδης και η Άννα Μπαχτή.

Μετά από έναν εποικοδομητικό διάλογο, γύρω από τα μείζονα προβλήματα, που υποβαθμίζουν την ποιότητα της παρεχόμενης Παιδείας στο σύνολο των Δήμων της Αν. Αττικής, όλοι οι παρευρισκόμενοι κατέληξαν, ότι η Σχολική Κοινότητα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχουν χρέος να είναι ενωμένες στην διεκδίκηση και στην εν τέλει ικανοποίηση και υλοποίηση, μιας σειράς επιτακτικών αιτημάτων, από το Υπουργείο Παιδείας.

Βασικοί άξονες του κοινού αγώνα, για την βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας της Παιδείας στην Αν. Αττική, είναι οι εξής:

1)     Αύξηση της χρηματοδότησης- επιχορήγησης για την Παιδεία και η μόνιμη και σταθερή κάλυψη βασικών αναγκών, όπως: θέρμανση, αναλώσιμα, κλπ.

2)     Αύξηση του Εκπαιδευτικού Προσωπικού για την άμεση κάλυψη των κενών, από Εκπαιδευτικούς, όλων των ειδικοτήτων.

3)     Δημιουργία νέων Σχολικών Μονάδων και αναβάθμιση των υφιστάμενων.

4)     Εξασφάλιση της ομαλής μεταφοράς των μαθητών, στις Σχολικές τους Μονάδες.

5)     Επαρκείς πόροι για την καθαριότητα των Σχολικών Μονάδων.

6)     Επαναφορά των Σχολικών Φυλάκων, για την αποφυγή περαιτέρω βανδαλισμών και ζημιών και την εξασφάλιση της ασφάλειας των μαθητών.

 

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ομόφωνη απόφαση, οι Αντιδήμαρχοι Παιδείας των Δήμων της Αν. Αττικής, να συγκεντρώσουν τα στοιχεία, με σκοπό την δημιουργία σχετικού αναλυτικού Υπομνήματος, το οποίο θα εγκριθεί από τα Δημοτικά Συμβούλια, κατόπιν συνεδρίασης των Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας. Το Υπόμνημα που θα εκπονηθεί, θα κατατεθεί πριν την προγραμματιζόμενη κινητοποίηση, στα αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες.

Ηδη εστάλη η σχετική επιστολή στους εκπροσώπους των Δήμων, που παρευρέθησαν στην συνάντηση, με την οποία ζητούνται οι αποφάσεις των Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας και των Δημοτικών Συμβουλίων τους, που θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία αναλυτικού Υπομνήματος, το οποίο θα κατατεθεί στα αρμόδια Υπουργεία, στην Περιφέρεια Αττικής και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Τέλος έδωσαν ραντεβού για κινητοποιήσεις το Νοέμβριο, με προτεραιότητα όλων η ποιοτική ΠΑΙΔΕΙΑ.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 154 guests και κανένα μέλος