Εισέπραξε 261 εκατομμύρια € και θα πληρώσει 600 εκατομμύρια €


Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη κατέθεσε 9/9/14 Επίκαιρη Ερώτηση προς το Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με την καταβολή ενοικίων για την εκμίσθωση των 28 ακινήτων του Δημοσίου, που πουλήθηκαν με την μέθοδο sale-and-lease-back τον Νοέμβριο του 2013. Είχε προηγηθεί την 01.09.2014 αίτηση κατάθεσης εγγράφων των μισθωτηρίων συμβολαίων, που συνήφθησαν κατά την πώληση τους.

valavani-nantiaΥπενθυμίζεται ότι, η πώληση των δημοσίων κτιρίων εμφανιζόταν ως ένα «βάρος», από το οποίο θ’ απελευθερωθούν οι φορολογούμενοι υπέρ της καταβολής μισθών και συντάξεων και της ανάπτυξης, με δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους, ενώ με τον καθαρά παραπλανητικό τίτλο «Περί περιστολής των δημοσίων δαπανών», η κυβέρνηση διαφήμιζε ότι θα κόψει από τους τότε ιδιώτες-ιδιοκτήτες κτιρίων, στα οποία στεγάζονταν δημόσιες υπηρεσίες, 15 εκ. ευρώ σε ετήσια μισθώματα.

Αντί όλων αυτών, σύμφωνα με τους όρους της Σύμβασης, το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύτηκε να καταβάλλει εγγυημένο μίσθωμα 30 εκ. ευρώ ετησίως επί 20 χρόνια, δηλαδή 600 εκ. ευρώ συνολικά, ενώ το ποσόν των 261,31 εκατ. ευρώ (δηλ. περίπου 960 ευρώ ανά τ.μ.) που εισέπραξε κατατέθηκε απευθείας στον ειδικό λογαριασμό των δανειστών στην Τράπεζα Ελλάδας.

 

Με άλλα λόγια, το Ελληνικό Δημόσιο που μέχρι σήμερα δεν καταβάλλει νοίκι στον εαυτό του, «φορτώθηκε» με ένα - εγγυημένο για τους νέους ιδιοκτήτες, που επένδυσαν χωρίς κανένα επιχειρηματικό ρίσκο, χωρίς να διακινδυνεύουν ότι στις συνθήκες της κρίσης μπορεί να τους μείνουν τα κτίρια άδεια - «χαράτσι» 600 εκ. ευρώ.

Οι νέοι ιδιοκτήτες & μισθωτές έχουν εμφανισθεί από τον Ιούνιο στους διαδρόμους του Υπουργείου Οικονομικών, διεκδικώντας τα ενοίκια «τους», ενώ οι οικονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών καλούνται να βρουν τρόπο να καλύψουν απαιτήσεις, οι οποίες δεν έχουν προϋπολογισθεί στον Προϋπολογισμό 2014 και είναι εκτός προβλέψεων του Μεσοπρόθεσμου 2014-2018.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 195 guests και κανένα μέλος