Η κάθε επιχείρηση προσπαθεί με το μικρότερο κόστος να βγάζει το μεγαλύτερο κέρδος


Στο θερινό τμήμα της Βουλής βρίσκεται το νομοσχέδιο για άλλο ένα ξεπούλημα, ενός δημόσιου, αναγκαίου αγαθού· της ενέργειας.

Η πώληση της “μικρής” ΔΕΗ έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα, όπου βρίσκονται και οι μονάδες που “χαρίζονται”.

Παράγοντες της αγοράς και στελέχη της ΔΕΗ σημειώνουν ότι με βάση εκτιμήσεις της ίδιας της επιχείρησης η λογιστική αξία της «μικρής ΔΕΗ», δηλαδή των 2.768 MW της ΔΕΗ που θα μεταβιβαστούν αφορούν σε 11 μονάδες, λιγνιτικές, υδροηλεκτρικές και φυσικού αερίου, σε πέντε λιγνιτωρυχεία και μία άδεια για την κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας στη Φλώρινα, και ανέρχεται σε 1,6- 1,7 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, τις βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη «μικρή ΔΕΗ» παρουσίασε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, χαρακτηρίζοντας το σχετικό νομοσχέδιο ως μία σημαντική θεσμική μεταρρύθμιση για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την προστασία των καταναλωτών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντας διαβεβαίωσε μεταξύ άλλων ότι:

- Θα είναι διασφαλισμένα πλήρως τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων που θα μεταφερθούν στη «μικρή ΔΕΗ».

- Ο νέος ιδιοκτήτης θα έχει τις ίδιες υποχρεώσεις.

- Θα υπάρχουν οι προτεραιότητες και ωφελιμότητες των τοπικών κοινωνιών.

- Οι πελάτες θα πάνε υποχρεωτικά για τέσσερις μήνες στη «μικρή ΔΕΗ» και αμέσως μετά θα μπορούν να επιλέξουν είτε να παραμείνουν είτε να πάνε στη «μεγάλη ΔΕΗ».

- Θα συνεχιστεί η πολιτική ενίσχυσης με το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο και δεν θα θιγούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

- Διασφαλίζονται απολύτως τα δικαιώματα των τοπικών κοινωνιών εκεί όπου υπάρχουν μονάδες της ΔΕΗ.

- Θα συνεχίσει να εφαρμόζεται με αναλογικό τρόπο, το τοπικό ανταποδοτικό τέλος και στη «μικρή ΔΕΗ».

- Οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν προτεραιότητα στις προσλήψεις με το μέτρο της εντοπιότητας.



Ενα βουνό ψέματα



Αν ολα αυτά που μας λέει ο Υπουργός είναι έτσι, δηλαδή μεταφέρουν ατόφιο το δημόσιο στον ιδιώτη τότε γιατί να μεταφερθεί; Για να εισπράττει τα κέρδη ο ιδιώτης; Εχετε δει, ακούσει ποτέ ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία εργάζεται για να παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες και μόνο; Ούτε ως ανέκδοτο δεν στέκει.

Η κάθε επιχείρηση προσπαθεί με το μικρότερο κόστος να βγάζει το μεγαλύτερο κέρδος. Ιδιαίτερα οι μεγάλες. Γιατί λοιπόν θα είναι καλύτερα μία ιδιωτική επιχείρηση; Οσο για την ανταγωνιστικότητα, να διαλέξω εγώ ο καταναλωτής πάροχο, είναι το μεγάλο ψέμα. Οταν ένας ιδιώτης θα πάρει 11 μονάδες παραγωγής ενέργειας έτοιμες!!! Ποιος ιδιώτης θα μπορέσει να τον ανταγωνιστεί; Ιδιωτικό μονοπώλειο θα είναι και μόνον. Οι πρώτες ημέρες άλλωστε της απελευθέρωσης της ενέργειας τις γευθήκαμε με τις ιδιωτικές εταιρείες που στήθηκαν (energa κ.ἄ) που εισέπραξαν τα ΦΠΑ, εισέπραξαν τα χαράτσια, τα έβγαλαν στην Ελβετία και σήμερα εμείς οι πολίτες πληρώνουμε τα σπασμένα. Δεν τιμωρήθηκε κανείς!!!!!!!!

Πόσες δημόσιες επιχειρήσεις δεν δόθηκαν στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος άφησε τις υποδομές να εξαθλιωθούν, ροκάνισε το εύκολο χρήμα και μετά τις παρέδωσε πίσω στο δημόσιο;



Ο ΣΥΡΙΖΑ ΖΗΤΑΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ



Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάθετα αντίθετος στην πώληση-ξεπούλημα της “μικρής” ΔΕΗ και έθεσε θέμα δημοψηφίσματος.

Ολοι οι αρχηγοί των αντιπολιτευτικών κομμάτων δηλώνουν αντίθετοι με την πώληση της μικρής ΔΕΗ.

Ακόμη πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές (Πάρις Μουτσινάς, Νίκος Σταυρογιάννης, Γιώργος Κασαπίδης, Μάρκος Μπόλαρης και Βασίλης Καπερνάρος) με κοινό τους κείμενο εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πώληση της ΔΕΗ ζητώντας, παράλληλα, την απόσυρση του νομοσχεδίου ως «απαράδεκτου και εγκληματικού για την κοινωνία και τη χώρα».



Περιέχει διατάξεις που παραβαίνουν την Κοινοτική νομοθεσία, επισημαίνει η Ε.Ε.



Προειδοποίηση προς την Ελληνική Κυβέρνηση, ότι το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εμπεριέχει διατάξεις που παραβαίνουν την Κοινοτική νομοθεσία, απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της απάντησης που έδωσε σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή, Κρίτωνα Αρσένη.

Στην ερώτηση του, ο Κρίτων Αρσένης εφιστά την προσοχή της Κομισιόν στη διάταξη που εμπεριέχεται στο νομοσχέδιο για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ», με την οποία, θα απαγορεύεται στους πελάτες της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» να αλλάξουν πάροχο, ενώ ταυτόχρονα, δεν επιτρέπει στην εναπομείνασα δημόσια ΔΕΗ, για 6 μήνες, να δώσει προσφορά για να τους επαναφέρει.

Ο Γκίντερ Έτινγκερ, αρμόδιος επίτροπος για την Ενέργεια, επισημαίνει, ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της Οδηγίας 2009/72/ΕΚ για την ηλεκτρική ενέργεια, οι πελάτες πρέπει να ειδοποιούνται δεόντως σχετικά με οποιαδήποτε πρόθεση τροποποίησης των συμβατικών όρων από τον προμηθευτή και να ενημερώνονται σχετικά με το δικαίωμα λύσης της σύμβασης το οποίο είναι ελεύθεροι να ασκήσουν αν δεν αποδέχονται τους νέους όρους.

Eπίσης, στην απάντηση της, η .Ε. επισημαίνει, ότι δεν έχει λάβει επαρκείς πληροφορίες από την Ελληνική Κυβέρνηση για να τοποθετηθεί στο ερώτημα του Κρίτωνα Αρσένη αν η υποχρεωτική μεταφορά του 30% των πελατών της ΔΕΗ στη νέα εταιρία θα συνιστούσε ή όχι Κρατική ενίσχυση. 



Κυλιόμενες διακοπές ρεύματος ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ



Οι εργαζόμενοι στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ, προχωράνε σε προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος, όπως ανακοίνωσε ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Τόνισε δε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια τήρησης των προγραμμάτων περικοπών και έγκαιρης ενημέρωσης των καταναλωτών, σε περίπτωση ανάγκης αιφνίδιας μεταβολής τους.

Για τις διακοπές ενημερωθείτε στο www.deddie.gr

Mπορείτε να ενημερώνεστε να από την ειδική τηλεφωνική γραμμή του ΔΕΔΔΗΕ 210-6241860, η οποία λειτουργεί όλο το 24ωρο.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 141 guests και κανένα μέλος