1.000.000.000 άνθρωποι ακόμη δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό(!) και πάνω από 2.500.000.000 έχουν ανεπαρκή πρόσβαση σε αποχέτευση... Διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα:“Νερό και Ενέργεια”.

 

Η 22α Μαρτίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια ημέρα για το νερό. Ποιά είναι η σημασία του νερού για την ζωή μας;

Η επιφάνεια της Γης καλύπτεται κατά 70,9% από νερό. Είναι από τις ελάχιστες ουσίες που βρίσκουμε σε όλες τις καταστάσεις της ύλης: σε υγρή μορφή, σε αέρια και σε στερεή και είναι ζωτικό για όλες τις γνωστές μορφές ζωής.

Αλλά και το σώμα μας αποτελείται από 55 έως 78% από νερό.

Οι χρήσεις την πιο διάσημης χημικής ένωσης (H2O) ποικίλουν.

Η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι από τις μεγαλύτερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και το μερίδιό της στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να παραμείνει γύρω στο 16% ως τα μέσα του 2035.

Στη Στοκχόλμη, τα δημόσια λεωφορεία, φορτηγά αποκομιδής απορριμμάτων και τα ταξί λειτουργούν με βιοαέριο που παράγεται από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.

Από όλο τον όγκο του νερού στον πλανήτη μας, μόνο το 2,5% είναι «γλυκό» και το 98,8% του πόσιμου νερού βρίσκεται στα παγοκαλύμματα και στα υπόγεια ύδατα.

Παρ’ ότι η πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό έχει βελτιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, 1.000.000.000 άνθρωποι ακόμη δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό(!) και πάνω από 2.500.000.000 έχουν ανεπαρκή πρόσβαση σε αποχέτευση...

Ο ΟΗΕ έχει αναγνωρίσει το νερό, ως κοινωνικό άγαθό, απαραίτητο για τον άνθρωπο. Ιστορικά όμως, πολλές φορές κυβερνήσεις έχουν πουλήσει σε ιδιωτικές εταιρείες την διαχείριση της υπηρεσίας ύδρευσης, με αποτέλεσμα την εμπορευματοποίησή του. Τα στατιστικά στοιχεία και οι μελέτες καθώς και η διεθνής εμπειρία, είναι αδιάσειστοι μάρτυρες της αποτυχίας των ιδιωτικοποιήσεων των υπηρεσιών ύδατος: υπέρογκες αυξήσεις τιμών, ελλιπής συντήρηση δικτύου και υποδομών, μυστικές συμφωνίες, περιπτώσεις μαζικών μολύνσεων, ανύπαρκτες επενδύσεις, διαφθορά και απάτες.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρωτοβουλία savegreekwater “τα τελευταία 15 έτη, 86 μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, επαναδημοτικοποίησαν τις υπηρεσίες ύδρευσής τους. Από την Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας και την μάχη που δόθηκε με το στρατό και την αστυνομία, το Χάμιλτον του Καναδά όπου μετά από ένα δεκαετή αγώνα πέτυχαν την επανακρατικοποίηση μέχρι και εδώ στην Ευρώπη με τις εμβληματικές επαναδημοτικοποιήσεις στη Γαλλία, τα δημοψηφίσματα σε Γερμανία (Βερολίνο - Αμβούργο) και Ιταλία που τερμάτισαν όχι μόνο τις ιδιωτικές συμβάσεις αλλά και την ίδια την ιδέα τις ιδιωτικής διαχείρισης του νερού και τις νομοθετικές παρεμβάσεις σε Ολλανδία, Γερμανία, Λιθουανία που προστατεύουν το νερό από λογικές ιδιωτικής κερδοσκοπίας, σε καμιά χώρα του κόσμου οι άνθρωποι δεν έμειναν αδιάφοροι στις πολιτικές για το νερό που ευνοούν λίγους και επιβαρύνουν τους πολλούς.

Όσο για την Ελλάδα, η επιμονή του Ευρωπαϊκού Κινήματος ανάγκασε τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Ολι Ρεν, υπεύθυνο για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της Ε.Ε να δεχθεί να εξαιρεθούν οι ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ από το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων εφόσον το εισηγηθεί η ελληνική κυβέρνηση κι όλα αυτά εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ που φημολογείται ότι ακυρώνει την προσπάθεια ιδιωτικοποιήσεων με το σκεπτικό ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό”.

 

Διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα το νερό

Για τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας του νερού και με σκοπό την αφύπνιση του κόσμου, πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός φωτογραφίας μέσω του facebook από 15 Ιανουαρίου μέχρι 28 Φεβρουαρίου ζητώντας από τους οπαδούς της παγκόσμιας ημέρας για το νερό να υποβάλουν μια φωτογραφία που αντανακλάται καλύτερα το θέμα “Νερό και Ενέργεια”.

207 φωτογραφίες έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό κάθε μια διαφορετική αλλά το γενικό μήνυμα ήταν το ίδιο - το νερό απαιτεί ενέργεια και η ενέργεια απαιτεί νερό.

Την πρώτη θέση κέρδισε ο φωτογράφος Murli Menon με την φωτογραφία που απεικονίζει μια τίγρη κοντά σε μια δεξαμενή νερού, αλλά είναι απρόθυμη να πιει από αυτό, επειδή το νερό είναι πολύ μολυσμένο. Για ένα βιώσιμο μέλλον, η πηγή ενέργειας για όλους τους ζωντανούς και μη οργανισμούς είναι το νερό.
tiger-water
Την δεύτερη θέση πήρε ο φωτογράφος Kadek Liberia Arya Kusuma, που απεικονίζει το καθαρό νερό πηγής στο Bali, που ονομάζεται Tirta Empul. Στο Μπαλί πιστεύουν ότι υπάρχει ενέργεια σε αυτό το νερό και με την έναρξη της Άνοιξης κάνουν μπάνιο εκεί για να καθαρίσει τόσο το φυσικό σώμα όσο και το πνεύμα του ανθρώπου.
bali-water
Την τρίτη θέση έλαβε η φωτογραφία με τίτλο “το νερό δίνει ενέργεια” από την φωτογράφο Joseph Galea. Αυτή η φωτογραφία δείχνει την ελπίδα για ένα βιώσιμο μέλλον, όπου τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν ελεύθερία και προσβασιμότητα σε καθαρό νερό.
boy-water

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 121 guests και κανένα μέλος