ΣΥΝΔΥΑΣΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΗ. ΜΠΟΡΕΙΣ!

    Σε κάθε εποχή, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, ένας αριθμός συμπολιτών μας δεν ολοκληρώνει το στάδιο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, επειδή αναγκάζεται ή επιλέγει να εργαστεί. Το πλέον δυσάρεστο είναι πως αρκετοί από αυτούς που σταματούν τη φοίτηση στο Γυμνάσιο δεν αποκτούν ούτε το ελάχιστο των γνώσεων που είναι  απαραίτητες για τη ζωή τους. Σήμερα, μάλιστα, που  τα προαπαιτούμενα προσόντα για μια θέση εργασίας γίνονται όλο και πιο απαιτητικά, η διακοπή της υποχρεωτικής εκπαίδευσης ισοδυναμεί με αδυναμία παρακολούθησης των εξελίξεων και, επομένως, με την επαγγελματική «καταδίκη» τους στο ρόλο του ανειδίκευτου εργάτη.

    Το κοινωνικό αυτό πρόβλημα επιχειρεί να περιορίσει στην περιοχή μας το Δημόσιο Εσπερινό Γυμνάσιο Παλλήνης, που λειτουργεί από το 1998 και το οποίο απευθύνεται σε εργαζόμενους άνω των 14 ετών κάθε εθνικότητας. Η διάρκεια των σπουδών είναι τρία χρόνια, και με το απολυτήριο που παρέχει, ισότιμο με αυτό των ημερήσιων Γυμνασίων, οι μαθητές μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Λύκειο, Ημερήσιο ή Εσπερινό, Γενικό ή Τεχνικό. Οι εκπαιδευτικοί του Εσπερινού Γυμνασίου έχουν τις γνώσεις και την εμπειρία που χρειάζονται, ώστε να βοηθήσουν τους μαθητές να ανταποκριθούν παράλληλα με την εργασία τους και στις απαιτήσεις του σχολείου.

    Εκτός όμως των διδασκομένων αντικειμένων, επειδή η μόρφωση δεν εξαντλείται στις σχολικές αίθουσες και επειδή η γνώση δεν παρέχεται μόνο από τα βιβλία, το Εσπερινό Γυμνάσιο επιχειρεί να είναι ανοιχτό στην κοινωνία. Γι’αυτό και κατά τη διάρκεια τη προηγούμενης σχολικής χρονιάς διοργανώσαμε πλήθος δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων εντός και εκτός του σχολείου: οι μαθητές επισκέφθηκαν εκδοτικό συγκρότημα και ενημερώθηκαν τόσο για τον τρόπο σύνθεσης / έκδοσης μιας εφημερίδας και τη διαδικασία πραγματοποίησης μιας ραδιοφωνικής εκπομπής όσο και για τη λειτουργία ενός ιστότοπου∙ ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Ακρόπολης∙ βίωσαν την απεραντοσύνη του διαστήματος στο Ευγενίδειο Ίδρυμα (Πλανητάριο)∙ παρακολούθησαν θεατρική παράσταση άκουσαν τον Ακάθιστο Ύμνο στο «Εκκλησάκι του Παπαδιαμάντη»∙ ενημερώθηκαν για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τις διαφόρων ειδών εξαρτήσεις∙ τέλος, συναισθανόμενοι τις ανάγκες της εποχής και την ένδεια των συμπολιτών τους, πρόσφεραν με δική τους βούληση, από το υστέρημά τους στο «Κοινωνικό Παντοπωλείο» του Δήμου Παλλήνης.

    Αν αυτά φαντάζουν αυτονόητα για ένα ημερήσιο Γυμνάσιο, δεν ισχύει το ίδιο για ένα αντίστοιχο Εσπερινό. Πέραν των όσων άλλων δυσχερειών, οι μαθητές μας, άνθρωποι μεγαλύτερης σαφώς ηλικίας και επιφορτισμένοι με το άγχος της καθημερινότητας, την κούραση της εργασίας και τα βάρη των οικογενειακών υποχρεώσεων, χρειάζεται να μετακινούνται από διάφορους δήμους της Ανατολικής Αττικής, για να συμμετέχουν στις ενδοσχολικές και, πολύ περισσότερο, στις εξωσχολικές δραστηριότητες Έχουν, όμως, με το μέρος τους δύο μεγάλα πλεονεκτήματα: τη διάθεση να γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα και την αμέριστη συμπαράσταση των καθηγητών τους.
 Αν έχουμε μάθει κάτι όλοι, διδάσκοντες και διδασκόμενοι, από τη θητεία και τη μαθητεία μας αντίστοιχα στο Εσπερινό είναι ότι στη ζωή, όπως και στη μάθηση οι δυσκολίες μάς κάνουν πιο δυνατούς.

      Οι εγγραφές των μαθητών γίνονται κατά το διάστημα 1 - 10 Σεπτεμβρίου, ενώ οι μετεγγραφές μπορούν να πραγματοποιηθούν έως τις 31 Μαρτίου.
                

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 95 guests και κανένα μέλος