Ο τέως δήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Λαυρεωτικής Σταύρος Παπασταυρόπουλος παραιτήθηκε από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου. Οι λόγοι παραίτησής του είναι καθαρά πολιτικοί και  έχουν να κάνουν «με τη μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μηχανισμό  σύνθλιψης και οικονομικής - λόγω έλλειψης πόρων - αφαίμαξη της κοινωνίας», όπως σημειώνει παρακάτω.[...] «Δεν θα γίνω τώρα “εχθρός” του, για να διατηρήσω ένα αξίωμα το οποίο, η πολιτική ηγεσίας της χώρας με την δικαιολογία του όποιου “μνημονίου” τείνουν να μετατρέψει από τίτλο τιμής σε απαξιωτικό στίγμα», επισημαίνει.

Ο Στ. Παπασταυρόπουλος είναι γέννημα θρέμα του Λαυρίου και αγαπάει τον τόπο του. Εχει θητεύσει δήμαρχος και νομαρχιακός σύμβουλος και γνωρίζει καλά τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Παρακολουθήστε τον

κ. Πρόεδρε,
κ. Δήμαρχε
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι
Αγαπητοί Συμπολίτες

Καταθέτω σήμερα στην Πρόεδρο του Σώματος, λιτά διατυπωμένη, την παραίτησή μου από το θεσμικό αιρετό αξίωμα του Δημοτικού Συμβούλου.
Παράλληλα με την κατάθεση, αποτελεί ευθύνη μου αλλά και υποχρέωσή μου, να εκθέσω δημόσια τους λόγους οι οποίοι με ώθησαν σε αυτήν μου την πράξη, η οποία αποτελεί προϊόν ώριμης σκέψης και συνειδητής επιλογής εκ μέρους μου.
papastavropoulosΟ πρώτος λόγος είναι συνυφασμένος με το αναντίρρητο γεγονός ότι οι δραματικές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις οι οποίες συντελούνται στην χώρα μας, οδήγησαν και το θεσμό της Αυτοδιοίκησης σε αφυδάτωση, αν όχι σε πλήρη απώλεια των βασικών χαρακτηριστικών του και της δημοκρατικής του ουσίας.
Δυστυχώς η Αυτοδιοίκηση, από θεσμός ανάπτυξης, συμμετοχής, δημιουργίας και αλληλεγγύης, ως η εγγύτερη στον πολίτη έκφανση του “κράτους δικαίου”, μέρα με την ημέρα μετατρέπεται σε μηχανισμό σύνθλιψης, και οικονομικής- λόγω έλλειψης πόρων- αφαίμαξης της κοινωνίας.
Αυτό δεν το ανέχομαι, δεν το αποδέχομαι, και δεν προτίθεμαι να συνεχίσω να το υπηρετώ.
Οι συνδημότες-συμπολίτες μας, μας επέλεξαν προκειμένου να λειτουργήσουμε ως δύναμη αρωγής προς τις τοπικές κοινωνίες και όχι ως υπομόχλιο επιβολής των όποιων επιλογών επιβάλλονται “άνωθεν”.
Περάσαμε ξανά ως τοπική κοινωνία δύσκολες καταστάσεις. Υπενθυμίζω για τους νεότερους ότι παρέλαβα ως Δήμαρχος το Λαύριο στην κορύφωση μιας παρόμοιας –ίσως και χειρότερης-κρίσης, χαρακτηρισμένο ανεξίτηλα «ως πόλη της ανεργίας, των μαύρων σημαιών και των συσσιτίων» και με την ενωτική δράση όλων των δημοτών το παρέδωσα ως την πλέον ταχύρυθμα αναπτυσσόμενη περιοχή της χώρας. Τότε όμως μπόρεσα να εξαντλήσω πλήρως όλες τις δυνατότητες που μου παρείχε ο θεσμός, και παράλληλα είχα αρωγό μου το κράτος.
Σήμερα όμως ποιες δυνατότητες μας παρέχονται και ποιες επιλογές ανοίγονται μπροστά μας;
Γι’ αυτό λοιπόν απευθυνόμενος στους συνδημότες μου δηλώνω: Υπήρξα και παραμένω υπηρέτης του λαού. Δεν θα γίνω τώρα “εχθρός” του, για να διατηρήσω ένα αξίωμα το οποίο, η πολιτική ηγεσίας της χώρας με την δικαιολογία του όποιου “μνημονίου” τείνουν να μετατρέψει από τίτλο τιμής σε απαξιωτικό στίγμα.
Δεύτερος λόγος που επιβάλλει την παραίτησή μου, είναι η προσωπική μου αίσθηση ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και τα θεσμικά του όργανα, σε πολλά θέματα δεν στέκονται στο ύψος των ευθυνών τους.
Εμφανής η έλλειψη αναπτυξιακού σχεδιασμού για την περιοχή μας.
Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης, λόγω άστοχων ενεργειών της προηγούμενης Δημ. Αρχής, επέστρεψε στην προ του 1993 κατάσταση, με αποτέλεσμα στην περιοχή μας να επικρατεί καθεστώς πολεοδομικής αναρχίας, με ότι συνεπάγεται αυτό σε επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Ουδείς όμως βλέπω να ευαισθητοποιείται.
Χωρίς καμία ουσιαστική διαβούλευση στο Δ Σ, και χωρίς ουσιαστική διάθεση αντίστασης, υπεγράφη επώδυνη για τον Δήμο σύμβασης με την ΕΥΔΑΠ, για χρέη που όντως όμως αφορούσαν παρελθούσες δημοτικές περιόδους. Η ενημέρωση του πολίτη όμως κατά την άποψή μου, υπήρξε σκόπιμα ελλιπής και καθυστερημένη, και δημιούργησε εύλογες απορίες.
Η αντιμετώπιση ενεργειών της προηγούμενης Δημοτικής αρχής που τεκμηριωμένα έβλαψαν τον Δήμο, και αποκαλύφθηκαν στο Δημ. Συμβούλιο κατά την διαδικασία ελέγχου των πεπραγμένων της, έγινε με τρόπο που παρέπεμπε μεταξύ αδιαφορίας και διάθεσης συγκάλυψης.
Καμία προσπάθεια αναστροφής του “κλίματος αντιπαλότητας” των τοπικών κοινωνιών, αφού ακόμα και μέσα στο Δημ. Συμβούλιο, πρόσωπα που όφειλαν να συμβάλλουν στην προσπάθεια ώσμωσης και δημιουργίας αίσθησης κοινού συμφέροντος μεταξύ των κατοίκων διαφορετικών περιοχών του Δήμου μας, λειτούργησαν εντελώς διαφορετικά. Το αποτέλεσμα θα είναι κατά την άποψή μου, να οδηγηθούμε στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, μέσα σε κλίμα που δεν θα προτάσσει ως ζητούμενο, αλλαγές, έργα, δημιουργία και ανάπτυξη, αλλά την ανάδειξη του “δικού μας τοπάρχη”.
Τέλος, ενώ από καιρό έχει δημοσιοποιηθεί η πρόθεση από την πολιτεία, της κατασκευής εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή μας, εμμένοντας στην υλοποίηση του ήδη ξεπερασμένου Περιφερειακού Σχεδιασμού, και ήδη προχώρησε και στην διενέργεια σχετικού διαγωνισμού, ουδεμία ενημέρωση και καμία κινητικότητα καταγράφεται εκ μέρους του Δήμου μας. Το περίεργο είναι ότι ετέθησαν- κατά έγκυρες πληροφορίες μου- προσκόμματα σε παράταξη της μειοψηφίας, στην προσπάθειά της να ενημερώσει –ως έχει υποχρέωση- τους Δημότες. Σύμφωνα μετά παραπάνω το πιθανότερο είναι- και μακάρι να διαψευστώ- να βρεθούμε ενώπιον μη αναστρέψιμων καταστάσεων για την περιοχή μας.
Αγαπητοί συνδημότες
Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι και τα αρνητικά υποπαράγωγά τους, για τους οποίους οδηγήθηκα στην απόφαση της παραίτησης την οποία σήμερα υποβάλλω.
Τους καταθέτω με την προσωπική πεποίθηση ότι οι υπεύθυνοι πολίτες, όποια πολιτική ή δημοτική παράταξη κι αν προτιμούν, σε όποια πόλη και περιοχή του ενιαίου Δήμου μας κατοικούν, θα συνταχθούν με την άποψή μου. Δεν γνωρίζω αν σήμερα είναι οι περισσότεροι ή οι λιγότεροι. Είναι όμως σίγουρα οι σοφότεροι.
Αγαπητοί συνάδελφοι
Με την ιδιότητα του ανθρώπου που υπηρέτησα την περιοχή μου ως Δήμαρχος αλλά και ως Αντινομάρχης, ενός ανθρώπου που τιμήθηκε από πολίτες κάθε πολιτικής τοποθέτησης και η παρουσία μου ταυτίσθηκε με την αναμόρφωση του Λαυρίου, επιτρέψτε μου να σας απευθύνω μία προτροπή.
Περιφρουρείστε το αυτοδιοίκητο του θεσμού.
Σφυρηλατήστε την ενότητα όλων των δημοτών.
Κόψτε τον ομφάλιο λώρο με τους κομματικούς μηχανισμούς, γιατί αυτοί έφεραν την Αυτοδιοίκηση σ’ αυτό το οδυνηρό σημείο.
Απαλλαγείτε από τον τοπικισμό.
Πάρτε επιθετικές πρωτοβουλίες για την προάσπιση της τιμής του αξιώματος που κατέχετε, και για την εκκίνηση δράσεων ανάπτυξης, σε πείσμα των καιρών.
Τελειώνοντας, σας ευχαριστώ για τις όποιες θετικές καταστάσεις συνυπηρετήσαμε μέχρι σήμερα- γιατί ασφαλώς υπήρξαν και τέτοιες-, και εύχομαι οι εξελίξεις να είναι λιγότερο αρνητικές από όσο εγώ βάσιμα διαβλέπω.
Θα το δεχτώ με ανακούφιση.
Σας ευχαριστώ.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 294 guests και κανένα μέλος