Έκκληση με επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος να επανεξετάσει και να επαναξιολογήσει την κοινοτική χρηματοδότηση για την κατασκευή ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο Κερατέας κάνουν οι Δήμοι του ευρωπαϊκού δικτύου RURENER (δίκτυο Ευρωπαϊκών αγροτικών Δήμων για εξοικονόμηση ενέργειας και ενεργειακή ουδετερότητα), ιδρυτικό μέλος του οποίου είναι και ο Δήμος Κερατέας.

 

Από 10 έως 12 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο Τιράνο της Ιταλίας συνάντηση των δημάρχων μελών του δικτύου στην οποία υπογράφηκε και η χάρτα συνεργασίας του προγράμματος RURENER.

Τον Δήμο Κερατέας εκπροσωπεί στο πρόγραμμα ο  Σωτήρης Ιατρού Δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ο οποίος ενημέρωσε για το μακροχρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη της Κερατέας με το ζήτημα του ΧΥΤΑ καταθέτοντας το ιστορικό και τα μεταφρασμένα έγγραφα της υπόθεσης.

Στη διάρκεια της πρώτης ημέρας του συνεδρίου έγινε αποδεκτή η πρότασή του για στήριξη του δικτύου στον Δήμο Κερατέας ενώ ενημερώθηκαν για το ζήτημα και εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής επιτροπής που είχαν κληθεί να παραστούν στις εργασίες.

Έτσι στις 11 Μαρτίου συνυπογράφηκε επιστολή με αποδέκτη την Ευρωπαϊκή επιτροπή Περιβάλλοντος και κοινοποίηση στα ελληνικά Υπουργεία Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικών αλλαγών, Πολιτισμού και Τουρισμού, Προστασίας του Πολίτη.

Η ανάδειξη του ζητήματος εξέπληξε τους Ευρωπαίους εταίρους·   φάνηκε αδιανόητο ότι συμβαίνουν τέτοιου είδους μεθοδεύσεις που πλήττουν το περιβάλλον αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά. Δήλωσαν συμπαράσταση αλλά και βεβαιότητα για τη θετική έκβαση του αγώνα των κατοίκων της Κερατέας. Πιο ενημερωμένος και υποψιασμένος   ο Δήμαρχος Νικηφόρου Δράμας Γιώργος Καριώτης αλλά και ο Δήμαρχος του Τιράνο Pietro del Simone ο οποίος αυτή την εποχή βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με κατασκευαστική εταιρία που παραβαίνει περιβαλλοντικούς όρους σε υπό κατασκευή ενεργειακό έργο στον Δήμο τους.

Εκτός της παρουσίασης των στοιχείων του τοπικού προβλήματος ο Σωτήρης Ιατρού πρόσθεσε στους συνέδρους:

Οι υποχρεώσεις της ευρωπαϊκής ένωσης δεν μπορούν να σταματούν στην κατανομή και μόνο των πόρων. Είναι ανάγκη να προηγείται αυστηρός και ενδελεχής έλεγχος πριν την κατανομή τους αλλά και κατά την διάρκεια διαχείρισης και αξιοποίησής τους. Όπως επίσης οι υποχρεώσεις δεν τελειώνουν στην έκδοση οδηγιών-κατευθύνσεων και στην επιβολή μέτρων χωρίς να διαπιστώνεται άμεσα η εφαρμογή τους αλλά και αν ο τρόπος εφαρμογής τους θίγει αναφαίρετα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια των πολιτών και ό’τι τους περιβάλλει. Η περίπτωση της Κερατέας είναι ένα τέτοιο παράδειγμα όπου κοινοτικοί πόροι έρχονται να στηρίξουν ένα σαθρό σύστημα που ζημιώνει την πολιτιστική μας κληρονομιά, τον φυσικό πλούτο και ένα μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων που κοστίζει στον Έλληνα φορολογούμενο ένα δισεκατομμύριο ευρώ τον χρόνο όταν στα υπόλοιπα κράτη μέλη τα απορρίμματα είναι πηγή κερδοφορίας με άμεσο αποδέκτη τον πολίτη. Η κοινότητα οφείλει να παίρνει θέση. Δεν την τιμά ο ρόλος του Πόντιου Πιλάτου.

 

Ο Σωτήρης Ιατρού δήλωσε: Αν θα πρέπει να κρατήσουμε κάτι από την εβδομάδα που πέρασε στην υπόθεση Οβριόκαστρο είναι η άμεση και αποφασιστική αντίδραση των κατοίκων στην προσπάθεια των εργολάβων να μπουν στο χώρο του Οβριοκάστρου την περασμένη Τετάρτη.

Τι είναι το δίκτυο RURENER;

 

Οι δήμοι μέσω αυτού του προγράμματος, σκοπό έχουν να αποκτήσουν εμπειρίες, τεχνογνωσία, σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, ανανεώσιμων πηγών και ενεργειακής ουδετερότητας.

 

Δεδομένου ότι ο Δήμος Κερατέας έχει τόσο αστικά όσο και αγροτικά χαρακτηριστικά, οι δυνατότητες ανάπτυξης χρήσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εξετάζονται στα πλαίσια του Ευρωπαικού Δικτύου Αγροτικών Δήμων “RURENER” στο οποίο ο Δήμος Κερατέας συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος και το οποίο έχει σκοπό την ανάπτυξη ενός δικτύου ενεργειακά «ουδέτερων»  δήμων.

 

Μέσω της συμμετοχής του στο “RURENER” o Δήμος αποβλέπει στην διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής ανάπτυξης και διάδοσης της χρήσης ΑΠΕ στην περιοχή του, η οποία θα έχει αποτελέσματα σε συνδυασμό με την ανάπτυξη δράσεων Εξοικονόμησης ενέργειας. Ο Δήμος Κερατέας έχει ήδη κάνει την καταγραφή όλων των ενεργειακών αναγκών των δημοτικών κτιρίων και κοινόχρηστων χώρων όπως και μια πρώτη εκτίμηση των αναγκών ενός μέσου νοικοκυριού του Δήμου.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 218 guests και κανένα μέλος