107 στρέμματα, 120.000 τ.μ. κτίσματα!

Ολέθριες οι συνέπειες για την πόλη

Καταγγελίες Παπασταυρόπουλου ενεργοποιούν την Νομαρχία

Το θέμα απασχόλησε και το προηγούμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση του Στ. Παπασταυρόπουλου και του Νίκου Στεφανίδη, για να έρθει προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη όπως και έγινε.

Η 2η και 5η Νομαρχιακή Επιτροπή μετά από συνεδρίαση κατέληξε ότι τάσσονται αντίθετοι στην απεριόριστη δημιουργία πολυκαταστημάτων γιατί τεμαχίζει τον κοινωνικό ιστό της πόλης.

- Ότι ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είναι αναρμόδιοι για την έκδοση άδειας του συγκεκριμένου καταστήματος, Carrefour, και ζητούν απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα αποφανθεί επί του θέματος.

Μεθόδευση από Eurotera, με την μέθοδο της σαλαμοποίησης, για να μη συνταχθούν μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Παίρνει άδειες «μικρών» καταστημάτων και προχωράει.

 

 

«Παλεύω με πάθος,

γιατί αφορούν την ποιότητα ζωής του πολίτη»

 

Ο Σταύρος Παπασταυρόπουλος, επειδή ήταν αυτός που έφερε το θέμα στο Ν.Σ. αιτιολόγησε και τους λόγους λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Εχουμε να κάνουμε με οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα που έχουν σαν στόχ papastavropoulos-015ο το άκρατο και αθέμιτο κέρδος, χωρίς να τους ενοχλεί ότι μ’ αυτό υποβαθμίζουν την  ποιότητα ζώης των πολιτών. Αυτοί σκέπτονται μόνο το κέρδος.

Απ’ την άλλη μεριά έχουμε ένα κράτος που θα όφειλε να προστατεύσει την ποιότητα ζωής των πολιτών, και αντ’ αυτού βλέπουμε μέσα από διαδικασίες και τις υπηρεσίες του, ότι, όχι μόνο δεν προστατεύει, αλλά πολλές φορές - θα έλεγα  ότι συνεργεί και βοηθεί προς μια τέτοια κατεύθυνση.

Ως εκ τούτου έχουμε κάθε λόγο στην πόλη του Λαυρίου σήμερα να αισθανόμαστε το ίδιο  αγανακτισμένοι μ’ αυτό το κράτος, που δείχνει αυτή την άθλια συμπεριφορά:

- όπως οι κάτοικοι της Βόρειας Αττικής που το κράτος συναινεί στα διόδια για να πάνε τα παιδιά τους σχολείο,

- όπως οι κάτοικοι του Μαρκόπουλου, που έχουμε ένα κράτος που άφησε να λειτουργούν τα Λατομεία, όπως λειτούργησαν, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των ανθρώπων,

- όπως οι κάτοικοι της Κερατέας, που ένα κράτος δεν θέλει να αλλάξει το σχεδιασμό και τη διαχείριση των απορριμμάτων και θέλει να φέρει τα σκουπίδια στην περιοχή μας,

- έτσι κι εμείς στο Λαύριο είμαστε αγανακτισμένοι με ένα κράτος, που όχι μόνο δεν εμποδίζει τα οικονομικά συμφέροντα, αλλά όπως βγαίνει μέσα από κάποιες διαδικασίες, υποβοηθεί αυτά τα συμφέροντα να κερδοσκοπίσουν υποβαθμίζοντας τη ζωή των πολιτών.

Η εταιρεία έκανε λάθος που ζήτησε Υπουργική απόφαση γιατί με τις τροποποιήσεις που γίνονται κάθε χρόνο, αν περίμενε πέντε χρόνια θα έπαιρνε κάλυψη 100% και θα έχτιζε ουρανοξύστες.

 

Η αθλιότητα

 

Αυτόν τον προϊστάμενο που κάθε χρόνο έδινε στην εταιρεία παραπάνω όρους δόμησης και νέες χρήσεις γης, τον επισκέφθηκα εγώ τουλάχιστον τρεις φορές ως πρόεδρος του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Νταού Πεντέλης και είχα τηλεφωνική επαφή μαζί του συχνές, γιατί το κτίριο του Νταού Πεντέλης, βρίσκεται εντός δασικής περιοχής σε έκταση 240 στρεμμάτων. Του ζήτησα τα 35στρ. που κατέχει το Νοσοκομείο από το 1940 και είναι κτιριακές εγκαταστάσεις, να εξαιρεθούν της δασικής έκτασης για να αποκτήσει το Νοσοκομείο άδεια, γιατί είναι αυθαίρετο.

Και ό,τι επεμβάσεις επιχειρούμε να κάνουμε για να εκσυγχρονίσουμε και να επανδρώσουμε το Νοσοκομείο, είναι παράνομες. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να πάω μέσα ως αυθαίρετος και παράνομος.

Και αυτός ο ίδιος άνθρωπος, που αρνείται σε ένα Νοσοκομείο που καλύπτει την υγεία παιδιών, και  ζητάει να εξαιρεθεί της δασικής μορφής, (σήμερα είναι κρανίου τόπος από τις διαδοχικές πυρκαγιές),  δεν δίνει αυτή τη γνωμοδότηση, ενώ είναι σύμφωνο το Υπουργείο Γεωργίας, σύμφωνο το Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης, σύμφωνο το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Αλλά εδώ φταίω εγώ, γιατί αν πήγαινα και του έλεγα, ότι θα επιτρέψω και σε  δέκα στρέμματα να γίνει Carrefour θα είχα πάρει την εξαίρεση.

Ετσι φαίνεται, έτσι λειτουργεί το κράτος σήμερα.

 

…Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλο σκαλί να κατέβουμε.

 

…Μέσα από ένα μνημόνιο που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Δήμου και εταιρίας, ο Δήμος θα πάρει περίπου 300.000 ευρώ ανταποδοτικά και η εταιρία  θα γίνει και χορηγός του Μπάσκετ. Ο επικεφαλής της μειοψηφίας του Δ.Σ.  είναι και πρόεδρος  του μπάσκετ, αντιλαμβάνεστε τι λέω».

 

Κλείνοντας ο Παπασταυρόπουλος είπε: ενδεχομένως αν με ακούσει κάποιος να μιλάω, θα νομίσει ότι εγώ δεν θέλω την επιχειρηματικότητα. Θέλω να το ακούσετε όλοι, να γραφτεί στα πρακτικά και στους εκπροσώπους του Τύπου που είναι κάτω:  Μακριά από μένα κάθε τέτοια σκέψη. Μόνο και μόνο εκ της ιδεολογίας μου εγώ συντάσσομαι και συμπαραστέκομαι στην επιχειρηματικότητα. Χωρίς επιχειρηματικότητα δεν υπάρχει ανάπτυξη. Στηρίζω την επιχειρηματικότητα, που θα δείξει κοινωνική ευαισθησία θα υπακούσει στους νόμους της χώρας και θα αποδώσει στην τοπική κοινωνία τα οφειλόμενα. Μια επιχειρηματικότητα, που θα έρθει να διαστρεβλώσει τους νόμους της χώρας για να αισχροκερδίσει, θα με βρει αντιμέτωπο.

Το θέμα έχει προεκτάσεις νομικές και πολιτικές που πρέπει να ασκήσει η Νομαρχία.

 

Ο Στ. Παπασταυρόπουλος ζήτησε να σταθούν αρωγοί προς τους επαγγελματίες και να κάνει παρέμβαση η Νομαρχία, υπέρ του Εμπορικού Συλλόγου σε ότι ενέργειες έχει κάνει μέχρι τώρα.

 

Ο Ν. Στεφανίδης ζήτησε από το σώμα, με απόφασή του, να εμποδίσει την εν λόγω επένδυση και να αναστείλει όλες τις άδειες, που έχουν δώσει για τη λειτουργία των καταστημάτων.

Τόνισε δε ιδιαίτερα: «Να πάρουν οι συνάδελφοι και πατριωτική θέση και εθνική θέση. Επειδή προχθές ο αντινομάρχης Κατσίκης αμφισβήτησε σε κάποιο συνάδελφο που προκάλεσε και έλεγε ότι εδώ ερχόμαστε να ταχθούμε υπέρ των ελληνικών επιχειρήσεων. Και εν πάσει περιπτώσει κύριοι συνάδελφοι, ναι, σήμερα μπαίνει και το ζήτημα του πατριωτισμού. Τι έχει να κάνει με την οικονομία στη συγκεκριμένη περίπτωση. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι οι μόνες πατριωτικές, οι οποίες με το τζίρο που κάνουν και την αγορά που αναπτύσσουν τα κεφάλαιά τους ξαναπέφτουν στην εθνική οικονομία και δεν γίνονται σωλήνας να μεταφέρουν τα ελληνικά κεφάλαια στο εξωτερικό με τις πολυεθνικές. Επομένως κρίνεται και ο πατριωτισμός μας»

 

 

Υπέρμαχος ο Δήμαρχος Λαυρίου

“Δεν πρέπει να παίρνει θέση η Νομαρχία!”

 

Η άποψη του Δήμου διαχρονικά, και της μειοψηφίας, λέει ότι μία απόφαση που πάρθηκε το 1992 δεν μπορεί να ισχύει. Δεν μπορεί να υπάρχει ένα ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ ανάμεσα στην πόλη του Λαυρίου και το Σούνιο. Εχει παρθεί ομόφωνη απόφαση το 2005 που έδωσε και τις χρήσεις γης, ήταν τα λόγια του Δημάρχου.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Λουκάς τάχθηκε υπέρ της επένδυσης λέγοντας μεταξύ άλλων ότι:

«Ηταν αδιανόητο για μας να βάλουμε ένα ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ εκεί πέρα σε 1500 στρέμματα συνολικής έκτασης, (τα 100 στρ. είναι εντός σχεδίου). Γι’ αυτό πήραμε μία απόφαση να γίνει τροποποίηση της ΒΙΠΑ προς εξυγίανση.

Το 2005 το Δ.Σ. ομόφωνα βάλαμε το θέμα ότι δίνουμε χρήσεις γης σε μια περιοχή που ήταν το παλιό εργοστάσιο, και επομένως πρέπει να πάρει η πόλη ένα κομμάτι της υπεραξίας. Μία τουριστική  επένδυση, μαρίνα, χώρους εκπαίδευσης και τουρισμού.

Συμφώνησε να πάρουν 400 εκατομ. δραχμές με την υπογραφή του ΦΕΚ και ένα συμφωνητικό με την εταιρία και επίσης να δοθεί (δόθηκε) ένα βιομηχανικό κτίριο που δεσπόζει στο λιμάνι, όπως επίσης και ένα οικόπεδο μπροστά στο λιμάνι για να γίνει κέντρο πολιτιστικό.

Παράλληλα δεσμεύθηκε ότι όλες οι δαπάνες για εφαρμογή και πράξη εφαρμογής θα τα βάλει η εταιρία, ενώ τώρα είναι υποχρέωση του Δήμου.

400.000 ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα και 300.000 ευρώ για έργα ανάπλασης θα διαθέσει η εταιρία.

 

La mafia!

 

«Πέρυσι ήρθαν τέσσερις συνδημότες να κάνουν μαγαζιά, μπαράκια κλπ.  με το όνομα “La Mafia”. Η δική σας πολεοδομία έδωσε τις άδειες για τα καταστήματα. Εχει γίνει αλλαγή χρήσης στα 20.000μ. κτίσματα που ο καθένας τα χαρακτηρίζει όπως θέλει!

Οσο για το Carrefour είναι 1600 μ. όπως σε όλη την Ελλάδα», συνεχίζει ο Δήμρχος.

«Εμείς δεν θα εμποδίσουμε την ανάπτυξη της πόλης»

«…Αν αυτό που κάναμε είναι λάθος, ας προσφύγει ο κ. Παπασταυρόπουλος στις επιτροπές για να δικαιωθεί», κατέληξε ο Δήμαρχος.

 

Επένδυση με “σαλαμοποίηση”

 

Η έκταση αυτή, 60.000τ.μ. θα καλυφθεί με τον τρόπο της σαλαμοποίησης για να αποφύγουν την κεντρική διαδικασία. Ακόμη και το 40% να είναι, προφανώς θα πρέπει να έχει προηγηθεί οργανωμένη μελέτη, ένα είδος πολεοδομικού σχεδιασμού.

Ο Δήμος δεν θα πρέπει να απωθεί τις διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο για τέτοιου είδους επενδύσεις, τόνισε ο Αντινομάρχης Χαρ. Δαμάσκος.

 

Θα κλείσουν τα ντόπια μαγαζιά

 

Ο ΕμποροΕπαγγελματοΒιοτεχνικός Σύλλογος μέσω του Αντ. Μώρογλου κατήγγειλε ότι ο Δήμος δίνει υγειονομικές άδειες στο χώρο της εταιρίας και δεν απαντάει στα αιτήσεις τους.

350 επιχειρήσεις, αν στηθούν αυτές οι επενδύσεις, θα κλείσουν στο Λαύριο. Αυτή η πόλη δεν σηκώνει αυτό το μέγεθος της επιχειρηματικότητας. Ζούμε σε πολύ δύσκολες οικονομικές εποχές και έρχονται σήμερα να στήσουν πολυεθνικές εταιρίες.

 

Η Ομοσπονδία επαγγελματιών όλης της Ελλάδας,  δια μέσου του προέδρου της Κερπελή,  τόνισε ότι θα περίμενε ότι, η Δημοτική Αρχή θα διεκδικούσε μαζί τους το 40% είτε σε εισφορά σε γη είτε σε χρήμα. «Ανάπτυξη σημαίνει παραγωγή. Εδώ μιλάμε για μεταπράτηση. Δεν έχω ακούσει κανέναν να μιλάει για ανάπτυξη η οποία θα στηρίζεται σε παραγωγή. Μόνο για αέρα. Για τη φούσκα του αέρα, για  εμπόριο. Το εμπόριο έχει μεταπράτηση. Παίρνω, δίνω, κονομάω, κονομάς, κονομάει. Αυτό όμως είναι το κακό σπυρί που κάποτε σπάει. Είναι το σημερινό φιάσκο της εθνικής οικονομίας που μας έχει εξευτελίσει εθνικά, που μας έχει εξευτελίσει σαν ανθρώπους, σαν παράγοντες σαν θεσμό, σαν χώρα. Κάποτε πρέπει να σταματήσει αυτού του είδους η ανάπτυξη.

Αυτή είναι θέση όλης της Συνομοσπονδίας όλης της Ελλάδας», τόνισε κλείνοντας.

 

Η Ιωάννα Στεργίου αναρωτήθηκε: εμείς η Νομαρχία τι ρόλο έχουμε όταν ο Δήμαρχος όπως είπε «έχει δικαιοδοσία σ’ αυτές τις αποφάσεις».

Και επεσήμανε: «Εδώ υπάρχει μία μεθόδευση. Από το 2003 με τις μεθοδεύσεις για χρήσης γης στη Eurotera, η οποία μπορεί να επηρεάζει οργανισμούς, Υπουργεία κλπ. και θα έπρεπε ο Δήμος να ήταν μπροστά και να διεκδικεί αυτό το κομμάτι και όχι να το παραχωρεί».

Τόνισε δε: Οσο για την άδεια από τη “Νομαρχία Αθηνών” 17/2/2010 (δύο ημέρες πριν τη συνεδρίαση), από τις παρατυπίες που έχει, φαίνεται να είναι γραμμένη καθ’ υπαγόρευση άλλου, τόσο εσπευσμένα  και την υπέγραψε απλά ο κ. Παπάς, γιατί δεν μπορεί στα γραφεία της Νομαρχίας να υπάρχει επιστολόχαρτο Νομαρχία Αθηνών».

 

Ο Χαρ. Δαμάσκος εξήγησε ότι τα έντυπα αυτά τα συμπληρώνουν οι μηχανικοί και λογικό είναι να έχουν και έντυπα της Νομαρχίας Αθηνών.


Ο Πάρης Ευαγγελίου δήλωσε ότι επειδή έχω γίνει μάρτυς μιας κατάστασης· στο Λαύριο λειτουργούν πράγματι αυτά τα πέντε καταστήματα. Και μέχρι σήμερα πίστευα ότι έχει επέλθει αλλαγή χρήσης γης στο συγκεκριμένο χώρο. Βλέποντας την άδεια σήμερα που έχει εκδοθεί 17 Φεβρουαρίου, νομίζω ότι είναι βιαστική.

 

Το σημαντικό όμως της ιστορίας και εκεί που πρέπει να γίνει ο έλεγχος  είναι ότι πρόκειται για αλλαγή πολεοδομικής χρήσης. Όταν έχει να κάνει κανείς με ένα τόσο μεγάλο χώρο 20.000τ.μ. πρέπει να συνοδεύεται από Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Αρα το πρώτο ζητούμενο είναι εάν όντως υπάρχει μελέτη ΜΠΕ.

Εγώ θεωρούσα μέχρι σήμερα ότι υπήρχε αλλαγή χρήσης. Αυτό όσον αφορά το δικό μας κομμάτι ευθύνης.

Για να δοθεί μια άδεια λειτουργίας, υπογράφεται από τη Δημοτική Αρχή, αλλά θα πρέπει να έχει έρθει ο φάκελος στο Τμήμα Υγείας της Νομαρχίας.

Πώς ο Δήμος έστειλε φακέλους στη Νομαρχία για άδειες στην Επιτροπή Υγείας, τη στιγμή που δεν υπάρχει Πολεοδομική άδεια!»

 

Η απόφαση

 

Τέλος πάρθηκε απόφαση από το Ν.Σ.:

– Να ελεγχθεί η νομιμότητα της οικοδομικής άδειας.

– Να γίνει έλεγχος από την Υπηρεσία Υγείας και Πολεοδομίας σε σχέση με τα μαγαζιά που λειτουργούν, χωρίς να έχει προηγηθεί η νόμιμη αλλαγή χρήσης.

– Επικαιροποίηση προηγούμενης ομόφωνης απόφασης του Ν.Σ. που έχει ταχθεί στον ορθολογικό σχεδιασμό και χωροθέτηση των πολυκαταστημάτων συνολικά στην Ανατ. Αττική.

– Δεν θα επιτρέψουν με τη μέθοδο της κατάτμησης των οικοδομικών αδειών, να δημιουργηθεί μία υπεραγορά στο χώρο, παρακάμπτοντας τις νόμιμες διαδικασίες και τις νόμιμες προϋποθέσεις.

 

 

Το ιστορικό

 

Η περιοχή βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο κοντά στο λιμάνι. Δηλαδή συνδέεται αναπόσπαστα με τον κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό ιστό της πόλης του Λαυρίου.

Στην περιοχή καθιερώθηκε βιομηχανικός χαρακτήρας το 1970 (23.7.70 ΒΔ ΦΕΚ 189Δ/2.9.1970), και με τροποποίηση το 1981 (ΦΕΚ 207Α1981), με το χαρακτηρισμό και πάλι ως βιομηχανική, με χρήσεις υπό όρους και εκτός σχεδίου πόλης.

Το 1993 εγκρίθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Λαυρίου (ΓΠΣ) με απόφαση Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ  (85766/6244/16.9.93) & Γεωργίας (ΦΕΚ 1260Δ). Δύο χρόνια μετά – 1995 – τροποποιήθηκε με νεότερη απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ  (2726/553/10.5.1995) και χαρακτηρίστηκε ΒΙΠΑ και επετράπησαν οι χρήσεις της μη οχλούσης βιομηχανίας – βιοτεχνίας.

Στο χώρο λειτουργούσε πάρα πολλά χρόνια η κλωστοϋφαντουργική βιομηχανία «Αιγαίο», η οποία πτώχευσε το 1992 αφήνοντας εκατοντάδες εργαζόμενους στο δρόμο και μάλιστα χωρίς να πληρωθούν. Το 1994 η γηπεδική έκταση πουλήθηκε στην εταιρεία Ελληνοβαλκανική και αργότερα στην Euroterra η οποία σιγά σιγά απέκτησε, αυτό το κομμάτι γης, μια τεράστια έκταση 107,703 στρεμμάτων.

Η Euroterra αναδύθηκε, όπως γράφουν στην προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Ενωση Επαγγελματιών, σε μια προσπάθεια να αλλάξει τους όρους χρήσεων γης στην περιοχή και τους συντελεστές δόμησης, προκειμένου να ανεγερθούν εμπορικά κέντρα, υπεραγορές, εκθεσιακοί χώροι και.. και…

 

Παίρνοντας στοιχεία από την προσφυγή του Επαγγελματιών που κινδυνεύουν με αφανισμό αν λειτουργήσει ένα τέτοιο συγκρότημα στην πόλη, βλέπουμε ότι:

Στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει υψηλούς όρους δόμησης, η εταιρία προσπαθεί να πείσει, ότι η περιοχή έχει ενταχθεί σε ρυμοτομικό σχέδιο από το 1970!, με συντελεστή δόμησης 1,3 και να αποφύγει την εισφορά σε γη που φθάνει το 40%.

Αυτό αν εφαρμοστεί σημαίνει ότι θα χτιστούν σε 107 στρέμματα 120.000 τετραγωνικά μέτρα!!

 

Για το σκοπό αυτό, μέσα από την κρατική μηχανή, η Euroterra επιχείρησε και εν πολλοίς   πέτυχε τα σχέδιά της.

–  ο Δήμος Λαυρεωτικής  αποφάσισε (104/2004) εκπόνηση συνολικής μελέτης τροποποίησης ΓΠΣ, αλλά άμεση τροποποίηση καθ’ ο μέρος αφορά την συγκεκριμένη έκταση της πρώην εταιρίας ΑΙΓΙΟ.

 

– τροποποίηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (20548/ 16.5.2006 ΥΠΕΧΩΔΕ), την οποία προσέβαλαν τα σωματεία της περιοχής, και εκρίθη παράνομη από το ΣτΕ ως (276/2007)  και αντισυνταγματική γιατί:

Α) ο συλλήβδην καθορισμός του συνόλου των χρήσεων γης πολεοδομικού κέντρου και τουρισμού, αναψυχής είναι παράνομος.

Β) Ο ιδιαίτερα υψηλός συντελεστής δόμησης 1,3 είναι αντίθετος με το Σύνταγμα (άρθρο 24) αλλά και προς τη διάταξη του άρ. 18 Ν.2508/97.

Γ) ο καθορισμός των λοιπών όρων δόμησης δεν προτείνεται νομίμως, αφού αποκλίνει ουσιωδώς από τις προηγηθείσες γνωμοδοτήσεις του ΣΧΟΠ.

 

– γνωμοδοτήσεις ΟΡΣΑ (Οργανισμός Σχεδίου Αθήνας) που αρχικά ανέβαλε οριστικά τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης μετατροπής της περιοχής σε ΒΙΠΑ προς εξυγίανση (7/11.2,2004) γιατί δεν μπορεί να εξετασθεί συνολικά η τροποποίηση του ΒΙΠΑ, ενώ στη συνέχεια έκανε δεκτό   αίτημα  της Euroterra κρίνοντας ότι στην επίμαχη περιοχή πρέπει να προστεθούν και άλλες χρήσεις (16/1.9.2004), διαμέσου της μετατροπής της περιοχής σε ΒΙΠΑ προς εξυγίανση και με τη διαδικασία του επείγοντος.

Στη συνέχεια ο ΟΡΣΑ με νεώτερη πράξη (4/30.3.2005) κρίνει ότι η εν λόγω έκταση δεν πρέπει να χαρακτηριστεί ως περιοχή ανάπλασης με την ειδική διαδικασία του Ν.2508/1997, αφού αυτή είναι χρονοβόρα και πρότεινε την προσθήκη χρήσεων τουριστικής ανάπτυξης και πολεοδομικού κέντρου με μόνο περιορισμό να μην υπερβαίνει το 30% του συνόλου της περιοχής με συντελεστή δόμησης 1.2!

Με νέα απόφαση, ένα χρόνο μετά, (3/8.2.2006) προτάθηκε ακόμη πιο ευνοϊκή λύση για την Eurotera, αυτό που επεδίωκε από την αρχή δηλαδή, συντελεστή δόμησης 1,3 και χρήσεις τουριστικής ανάπτυξης σε ποσοστό 40%.

Στο μεταξύ, και ενώ έχει απορριφθεί το ΓΠΣ από το ΣτΕ, το ΥΠΕΧΩΔΕ  προέβη σε νέα τροποποίηση με νέα απόφασή του (11489/13.3.09 ΦΕΚ 135Δ/31.3.09), προσπαθώντας να υπερσκελίσει την προηγούμενη (20548/16.5.2006). Την νέα αυτή τροποποίηση πρόσβαλαν και πάλι οι επαγγελματίες, «για σειρά σοβαρότατων λόγων και ιδίως γιατί παρανόμως εισήχθησαν χρήσεις γης που επιτρέπουν υπεραγορές και υπερτοπικά εμπορικά καταστήματα, επιβαρύνεται το κάθεστώς των χρήσεων γης και εν τέλει νομιμοποιείται ένας τεράστιος μέσος συντελεστής δόμησης, παρά το γεγονός ότι η περιοχή είναι εκτός σχεδίου πόλεως. Εξ’ άλλου δεν επιτρέπεται η τροποποίηση του ΓΠΣ πριν παρέλθει πενταετία», όπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους που κατέθεσαν στο Ν. Συμβούλιο.

 

 

 

Λαϊκές Αγορές και διαπλεκόμενα

«Ντρέπομαι και που καταθέτω αυτά που καταθέτω»

 

H Χρ. Φράγκου επανήλθε για τις λαϊκές αγορές, στο παρόν Νομραχιακό Συμβούλιο (22/2), και για την «αναρχία» που επικρατεί,  όπως αναδείχθηκε στο προηγούμενο νομαρχιακό Συμβούλιο, με καταγγελίες πωλητών.

Τότε είχε ρωτήσει η Χρ. Φράγκου αν είχαν δεχθεί στη Νομαρχία και άλλες καταγγελίες και είχε πάρει αρνητική απάντηση.

Ετσι η Χρ. Φράγκου ενημέρωσε το σώμα ότι μετά απ’ αυτό έκανε έρευνα και ανακάλυψε καταγγελίες που έχουν γίνει στον Γεν. Γραμματέα στις 22/6/2006, 6/7/2006 προς τον Νομάρχη. Και στις 9/12/08 καταγγελία και στις 19/5/09 επίσης με 30 υπογραφές πωλητών.

Συνολικά  ξεπερνούν τις 40 οι καταγγελίες!

Παρ’ όλα αυτά στο προηγούμενο νομαρχιακό Συμβούλιο κανείς δεν είχε πάρει καμία καταγγελία!

 

Την έβγαλε έξω ο Γενικός!

 

Δριμύτατη η Χρ. Φράγκου, αναφέρθηκε σε περιστατικό που διεμείφθη στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα της Νομαρχίας, την Τετάρτη (17/2) όταν ο Γεν. Γραμματέας κάλεσε κάποιες κυρίες από τις καταγγέλλουσες για τα διάφορα που συμβαίνουν στις λαϊκές αγορές, και «βρέθηκαν αντιμέτωπες με την “κομπανία” του Σωματείου Ερμής», όπως είπε η Χρ. Φράγκου.

Όταν εγώ προσπάθησα να παρευρεθώ και να συμπαρασταθώ στον πολίτη, στο γραφείο της Νομαρχίας, ο Γεν. Γραμματέας μου είπε να περάσω έξω από το γραφείο.

Και θέλω να υπενθυμίσω στον κ. Νομάρχη, ότι εμάς ψηφίζει ο κόσμος και όχι τον κ. Ζεγγίνη.

 

– Και βγήκατε εσείς κυρία Φράγκου, ρώτησε απορημένος ο Νίκος Στεφανίδης. Ο μόνος που απόρησε…

Η Χρ. Φράγκου έκανε μία εκτενή αναφορά σε τραμπουκισμούς και σε ελεγκτές – δυνάστες που παρατηρούνται στις λαϊκές και μάλιστα από ανθρώπους της Νομαρχίας, με συγκεκριμένα ονόματα. Ανθρώπους που είτε έχουν τη θέση του διευθυντή, είτε αναμένουν να την καταλάβουν!

Καταλήγοντας δε η Χρ. Φράγκου είπε ότι: «Διαχρονικά από το 2006 έχουν πρόβλημα οι άνθρωποι της λαϊκής. Με τους τραμπούκους, με το να τους σπρώχνουν, να τους τραυματίζουν. Κυκλοφορεί ο κ…. χωρίς άδεια στη λαϊκή της Πέμπτης και ακόμη κυκλοφορεί. Δεν το καταλαβαίνω δηλαδή τι πρέπει να κάνουμε. Το καταθέτω εδώ, το καταγγέλλω, κουβαλάμε τους ανθρώπους και ρωτάει ο κ. Ζεγγίνης, ποιος τους έφερε εδώ; Εχετε κανένα πρόβλημα; Μήπως το Ν.Σ. δεν είναι η προέκταση του σπιτιού όλων των πολιτών της Ανατολικής Αττικής; Ντρέπομαι, ντρέπομαι και που καταθέτω αυτά που καταθέτω».

 

Ο Νομάρχης απαντώντας δήλωσε ότι εδώ και αρκετό καιρό ενώ είχε δρομολογηθεί η κρίση της Νομαρχίας για τους τμηματάρχες και διοικητές, ανεστάλη από την Κυβέρνηση και ακόμη δεν έχουν διοριστεί.

«Οσον αφορά τις καταγγελίες, εγώ τις παρέπεμψα, αυτές των τριών που είχαν κατατεθεί πρόσφατα στο Ν.Σ. στην Ειδική Επιτροπή από υπηρεσιακούς παράγοντες που προβλέπεται να ελέγχει τα παραπτώματα στις λαϊκές αγορές. Προφανώς η Επιτροπή θα καλέσει τους καταγγέλλοντες και τους καταγγελλόμενους για να πει ο καθένας τις απόψεις τους.

Οσον αφορά διαμάχες σωματείων, η διαμάχη υπάρχει. Είναι τρία τα Σωματεία και οι αντεγκλήσεις είναι έντονες μεταξύ τους».

 

Για τα γεγονότα ο Νομάρχης δήλωσε ότι δεν θα μπει στην ουσία της υπόθεσης, γιατί υπάρχουν θεσμοθετημένα όργανα, που θα κρίνουν.

 

Σ.Σ. Εμείς βέβαια μένουμε με την απορία, πώς από το 2006 δεν έχουν λειτουργήσει αυτά τα θεσμοθετημένα όργανα, όταν κατά δήλωση της Χρ. Φράγκου έχουν γίνει τόσες και τόσες καταγγελίες!

Και αυτά τα θεσμοθετημένα όργανα από πού ελέγχονται για το παραγωγικό τους έργο; Δεν ελέγχονται από τους αρμόδιους Αντινομάρχες και εν τέλει από το Νομάρχη;

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 71 guests και κανένα μέλος