Ebdomi.com Ειδήσεις Η ΤΕΔΚΝΑ συμφωνεί με τη Διοικητική Μεταρρύθμιση - Αντιδρούν οι Δήμοι

Ειδήσεις
Η ΤΕΔΚΝΑ συμφωνεί με τη Διοικητική Μεταρρύθμιση - Αντιδρούν οι Δήμοι E-mail
Παρασκευή, 15 Ιανουάριος 2010 19:41

Γενική Συνέλευση της ΤΕΔΚΝΑ πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιανουαρίου για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση - Πρόγραμμα "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Στη Συνέλευση υπήρξαν αντιδράσεις για τις συνενώσεις στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, γιατί όπως επισημάνθηκε από πολλούς δημάρχους η εξαγγελία για τη δημιουργία 370 νέων Δήμων, δείχνει ότι το χωροταξικό έχει προαποφασιστεί ερήμην των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών. Η ΤΕΔΚΝΑ συμφωνεί με τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, εμμένοντας στις αποφάσεις του συνεδρίου της και του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ στην Κυλλήνη (2007). Συνοψίζοντας ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων: To σχέδιο της κυβέρνησης δεν έχει ξεκάθαρη και σαφή αναφορά στην καθιέρωση της Μητροπολιτικής Διακυβέρνησης στην Αττική. Αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να ξεκαθαριστεί, όπως και το τι θα γίνει με τις μητροπολιτικού χαρακτήρα αρμοδιότητες, (κρατικές αρμοδιότητες) οι οποίες ασκούνται από κρατικούς οργανισμούς στο λεκανοπέδιο.

· Δεν συνοδεύεται από ένα συγκροτημένο, οικονομικό πρόγραμμα για τη στήριξη των νέων δήμων. Οι αναφορές στο πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ είναι γενικές, ασαφείς και δεν αναφέρεται ύψος χρηματοδοτήσεων. Ούτε προβλέπεται υποστηρικτικός μηχανισμός για την εφαρμογή και υλοποίηση της μεταρρύθμισης, όπως έχει ζητήσει η ΚΕΔΚΕ.

 

· Ασάφειες υπάρχουν και σε ότι αφορά τις νέες αρμοδιότητες. Σε πολλές περιπτώσεις αλληλοσυγκρούονται ή δεν φαίνεται να είναι σαφώς οριοθετημένες, (π,χ αρμοδιότητες που αφορούν το περιβάλλον αναφέρεται ότι θα ασκούνται και από τις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις και τις Γενικές διοικήσεις).

Το σύνολο των δημάρχων επέμεινε στην απόδοση των οφειλομένων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση πόρων, (331,500 εκατ. € οφειλόμενα του 2009, και 550 εκατ. € από τη μείωση των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ του 2010) επισημαίνοντας ότι αποτελεί προαπαιτούμενο για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης.

 

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο Δ. Καλογερόπουλος 22 Δήμοι και κοινότητες της Αττικής έχουν ήδη δηλώσει τη πρόθεσή τους για εθελοντικές συνενώσεις, 42 έχουν ταχθεί κατά της συνένωσης ενώ οι υπόλοιποι δεν έχουν εκφράσει τις προθέσεις τους.

 

Διαφωνεί το ΚΚΕ

 

Κατά της μεταρρύθμισης και των συνενώσεων τάχθηκε ο εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Συμπαράταξης στην ΤΕΔΚΝΑ που πρόσκειται στο ΚΚΕ.

 

Η Συνέλευση αποφάσισε να αναμένει την κατάθεση του Χωροταξικού σχεδίου και του Επιχειρησιακού σχεδίου από τον υπουργό, προκειμένου να προχωρήσει στην περαιτέρω διαβούλευση για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

 

Προσθήκη σχόλιου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Επικαιρότητα
Διαφημίσεις



Φύλλο της Εβδομάδας

Φύλλο 720-11-2-2012

Ψηφιακή ΕΒΔΟΜΗ

Παλαιότερα Φύλλα σε PDF

Εγγραφή στο Newsletter




Επισκέπτες

Έχουμε 230 επισκέπτες σε σύνδεση